Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία ο Σολτς

Με φόντο την «αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της Τουρκίας για την ΕΕ»

Αμυνα και μετανάστευση αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, θα έχει στην Τουρκία το Σάββατο 19 Οκτώβρη, συναντώντας και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση αναμενόταν με φόντο το «πράσινο φως» που έδωσε επιτροπή της γερμανικής Βουλής για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου «Eurofighter» στην Αγκυρα, μετά από χρόνιους σχετικούς «ενδοιασμούς» του Βερολίνου και ενώ οι δύο πλευρές διατηρούν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα. Ο ίδιος ο Σολτς δήλωσε πρόσφατα ότι, «φυσικά, πάντα συζητάμε την προμήθεια όπλων στον εταίρο μας στο ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «σε πολύ πρώιμο στάδιο και γι' αυτό είπαμε "ας διαπραγματευτούμε"». Ξεχώρισε ειδικά τη - «λογική» όπως είπε - συνεργασία της Τουρκίας με όλη την ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ότι «πάντα το υποστήριζα και ζήτησα επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επεκτείνει τις σχετικές συμφωνίες». Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε ενέργειες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».

Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής (GPPi, εδρεύει στο Βερολίνο), Nils Lange, δήλωσε στο πρακτορείο «Αναντολού» ότι η επίσκεψη Σολτς είναι ευκαιρία για την αντιμετώπιση των διμερών πολιτικών διαφορών και την ενίσχυση της συνεργασίας για κοινά συμφέροντα, σε τομείς όπως «η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, οι οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (...) Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, ο καγκελάριος Σολτς αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, προσπαθεί να ανασυστήσει τη σχέση, να ενισχύσει τη συνεργασία μέσω μιας πιο συναλλακτικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στις διμερείς συνομιλίες τεχνικού επιπέδου για τα «Eurofighter» έχουν τεθεί όροι.

Ολα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Σεβντέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η χώρα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ