Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Ξανά στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης

Νέα επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βουλίν, ο οποίος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, αλλά και με τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Μπορνίκοφ. Βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών ήταν η περαιτέρω πρόοδος και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των σερβικών και ρωσικών «δομών ασφαλείας», όπως ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, προσδιορίζοντας επιπλέον ως διμερή στόχο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων».

Από τη μεριά του ο Ναρίσκιν επιδοκίμασε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Βουλίν από όλα τα κυβερνητικά πόστα που έχει υπηρετήσει (επικεφαλής των χαρτοφυλακίων Εσωτερικών, Αμυνας, διευθυντής της σερβικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών) για την «ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των σερβικών και ρωσικών υπηρεσιών», ενώ ο Βουλίν τον ευχαρίστησε για την «αξιόπιστη και πάντα σίγουρη συνεργασία και υποστήριξη προς τη Σερβία».

Η σερβική ανακοίνωση προσθέτει ότι η διμερής συνεργασία σε αυτούς τους τομείς θα περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Βουλίν συναντήθηκε επίσης με τον Αλεξέι Λιχάτσεφ, γενικό διευθυντή της κρατικής ενεργειακής εταιρείας, Rosatom. Ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε ότι «κατά τη συνάντηση τα μέρη συζήτησαν θέματα επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της μη ενεργειακής χρήσης πυρηνικών τεχνολογιών και την ελκυστικότητα των σερβικών εταιρειών για εφαρμογή», όπως και «έργα σε τρίτες χώρες και την πιθανή συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα υψηλής τεχνολογίας στη Σερβία».

Τα τελευταία χρόνια συζητείται στη Σερβία η άρση νόμων που δυσχεραίνουν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και άλλων υποδομών που αφορούν τον κύκλο παραγωγής πυρηνικών καυσίμων στη χώρα.

Στη Βαρσοβία ο Στεφάνοβιτς της σερβικής αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου σερβικού Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP), Μπόρκο Στεφάνοβιτς, από τη Βαρσοβία, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι είναι αδύνατο για τη Σερβία και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων γενικά να ενταχθούν στην ΕΕ όσο βρίσκονται στην εξουσία άτομα όπως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επειδή - όπως υποστήριξε - «δεν ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών ή να παραμείνουν μια χώρα και οι πόροι της στα χέρια των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ