Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το κράτος - δολοφόνος εντείνει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού

Εγκληματικές επιδρομές εναντίον αμάχων και βάρβαρος αποκλεισμός στη βόρεια Γάζα

Από ισραηλινή επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων σε νοσοκομείο στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

2024, The Associated Press. Al

Από ισραηλινή επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων σε νοσοκομείο στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ
Με αλλεπάλληλες νέες εγκληματικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας που ανεβάζουν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και με παραπέρα ενίσχυση του βάρβαρου αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα, εντείνοντας ακόμα παραπέρα το μαρτύριο της πείνας, το Ισραήλ εντείνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή στάλθηκαν νέες ενισχύσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα. Κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ότι ισραηλινά τανκ έχουν φτάσει στο κέντρο του καταυλισμού, βομβαρδίζοντας σφοδρά από αέρος και εδάφους.

Δεκάδες σπίτια ισοπεδώνονται από τον κατοχικό στρατό, ενώ συστηματικά βομβαρδίζονται σχολεία του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια αμάχων, καθώς και καταυλισμοί εκτοπισμένων, με δεκάδες αθώα θύματα.

Η Τζαμπάλια και ευρύτερα η βόρεια Γάζα παραμένουν εδώ και δύο βδομάδες σε κλοιό ακόμα πιο βάρβαρου αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, με τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και στο νερό...

Παράλληλα, το Ισραήλ σταμάτησε και την επεξεργασία αιτημάτων εισαγωγέων τροφίμων στη Γάζα, εμποδίζοντας ακόμη και τα ελάχιστα τρόφιμα που εισέρχονταν στην περιοχή από το εξωτερικό, με πρόσχημα την αποτροπή περίπτωσης να επωφελείται οικονομικά η Χαμάς.

Εως την Παρασκευή, μετά από 378 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ήταν τουλάχιστον 42.438, στη μεγάλη πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ άλλοι 99.246 ήταν οι τραυματίες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζοντας τις δολοφονίες Παλαιστίνιων ηγετών, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σε επίθεση του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα την Τετάρτη σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Την ίδια ώρα που εντείνεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο θάνατος του Σινουάρ «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους». Επιχειρώντας δε να «δικαιώσει» το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων και την πλήρη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία του Σινουάρ καθιστά σαφές γιατί η κυβέρνησή του επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου, «γιατί επιμείναμε, απέναντι σε όλες τις πιέσεις, να μπούμε στη Ράφα».

Φονικές ισραηλινές επιδρομές και στη Δυτ. Οχθη

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός αυξάνει συνεχώς τις τρομοκρατικές εισβολές σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λέρκε κατήγγειλε την Παρασκευή τη χρήση από το Ισραήλ τακτικών «που προσομοιάζουν με πόλεμο» εναντίον των Παλαιστίνιων στη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη της από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν φονικές τακτικές που προσομοιάζουν με πόλεμο στη Δυτική Οχθη», τόνισε ο Λέρκε.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη δολοφονία του Σινουάρ

Σε «πανηγυρικές» δηλώσεις για τον θάνατο του ηγέτη του Χαμάς προχώρησαν οι «Δυτικοί» σύμμαχοι του κράτους - δολοφόνου, ανασύροντας τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κατοχικού κράτους απέναντι στους κατεχόμενους και τα περί «εξάλειψης της τρομοκρατίας», την ίδια ώρα που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τα τρομοκρατικά εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η μέρα θανάτου του Σινουάρ ήταν «μια καλή μέρα για το Ισραήλ, για τις ΗΠΑ, για τον κόσμο», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει «κάθε δικαίωμα να εξαλείψει την ηγεσία και τη στρατιωτική δομή της Χαμάς», επαναλαμβάνοντας δηλαδή το πρόσχημα για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Κατά τα άλλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παρουσιάζουν την εξέλιξη ως μια «ευκαιρία» για να υπάρξει μια εκεχειρία - κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επανέλαβε την πλήρη στήριξη του Βερολίνου στο κράτος - δολοφόνο, το οποίο στηρίζει συνεχώς, εγκρίνοντας μέσα σε 8 βδομάδες εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών αξίας 31 εκατ. δολαρίων. Ο Σολτς εξέφρασε κατά τα άλλα «ελπίδα» πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς «θα ανοίξει την πόρτα» σε εκεχειρία και στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Για «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» για «να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, επιχειρώντας και αυτός να «διαγράψει» το γεγονός ότι πραγματική αιτία του πολέμου είναι η διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, με τις «ευλογίες» των «συμμάχων» του.

Για «ευκαιρία» για «κατάπαυση του πυρός» έκανε λόγο αντίστοιχα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κ. Στάρμερ.

Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ανήσυχος για τις «συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό» στη Γάζα και τον Λίβανο. Ο δε Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι στάλθηκε πρόσκληση προς τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Καζάν την επόμενη βδομάδα.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Α. Αραγτσί δήλωσε πως ο ηγέτης της Χαμάς Γ. Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης» για όσους πολεμούν το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπασίμ Ναΐμ, μέλος της ηγεσίας της Χαμάς, επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Σινουάρ, δηλώνοντας πως η παλαιστινιακή οργάνωση είναι ένα «κίνημα αντίστασης υπό την ηγεσία του λαού που αναζητά ελευθερία και αξιοπρέπεια και γι' αυτό δεν μπορεί να εξαλειφθεί». Αναφερόμενος σε προηγούμενες δολοφονίες ηγετικών στελεχών της οργάνωσης από το Ισραήλ, τόνισε ότι «κάθε φορά η Χαμάς έγινε ισχυρότερη και πιο δημοφιλής και οι ηγέτες αυτοί έγιναν ίνδαλμα για τις μελλοντικές γενιές ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι για μία ελεύθερη Παλαιστίνη».

Στη συνέχεια η Χαμάς σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αφήσει ελεύθερους τους δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους «παρά μόνο με το τέλος του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ