Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επέστρεψαν στην Ιταλία και οι τελευταίοι αιτούντες άσυλο

Αδειασε το κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, που είχε ιδρύσει η ιταλική κυβέρνηση, μετά από απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης. Οι τελευταίοι 12 μετανάστες που είχαν απομείνει στα δύο κλειστά κέντρα στην Αλβανία επέστρεψαν στην Ιταλία, με το σκεπτικό ότι δεν προέρχονται από πλήρως ασφαλείς χώρες και κρίθηκε από το δικαστήριο ότι κινδυνεύουν από βία αν επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, όπως η Αίγυπτος και το Μπανγκλαντές.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η επιστροφή τεσσάρων μεταναστών που είχε κριθεί ευάλωτη η υγεία τους. Ετσι, σε αυτήν τη φάση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ακροδεξιάς Τζ. Μελόνι για κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ έχει μπλοκάρει, αλλά προωθείται συνολικά από την ΕΕ, όπως τόνισε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας «κέντρων επιστροφής» σε τρίτες χώρες, κάτι στο όποιο συμφώνησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επρόκειτο χθες να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κατηγορώντας τους «πολιτικοποιημένους δικαστές» για «απόπειρα κατάργησης των ιταλικών συνόρων» και ότι παρεμποδίζουν το έργο της κυβέρνησης. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μ. Πιαντεντόσι, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

Η μεταφορά μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως έκανε η Ιταλία με την Αλβανία, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στη Γαλλία, για «νομικούς και θεσμικούς λόγους», ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά πρόσθεσε ότι «θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με τις χώρες διαμετακόμισης ή με τις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών. «Αυτό κάνει εξάλλου η Ιταλία - με τη στήριξη της ΕΕ - με τη Λιβύη ή με την Τυνησία, και θα συνεργαστούμε και εμείς με αυτές τις χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ