ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός ξεφεύγει πλήττοντας παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα

Πώς η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική συσσωρεύει ζημιές για τους εργαζόμενους της χώρας και κέρδη για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης

O πληθωρισμός φαίνεται να έχει ξεφύγει πέρα από κάθε προσδοκία των κυβερνώντων, μετά και τις τελευταίες συνδυασμένες εξελίξεις στο μέτωπο των υγρών καυσίμων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το ομολόγησε και δημόσια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που προχώρησε στην πρώτη επίσημη αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό (σε μέσα επίπεδα) από 2,3% αρχικά σε 2,7%. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως παράγοντες του ίδιου υπουργείου κάνουν λόγο πλέον και για πληθωρισμό 3% στο τέλος του χρόνου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας - συνήθως έχει μια πιο αντικειμενική οπτική για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών - κάνει λόγο για πληθωρισμό υψηλότερο και από το 3%.

Πόσο τελικά μπορεί να ξεφύγει ο πληθωρισμός, είναι θέμα ανοιχτό. Αυτό όμως που πρέπει να τεθεί επί τάπητος από την πλευρά των εργατικών συνδικάτων είναι το θέμα της προστασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, λόγω της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης από την αύξηση του πληθωρισμού. Οπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση - σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αντιπληθωριστικές της πολιτικές - τα εισοδήματα των εργαζομένων είναι αυτά που πλήττονται από την άνοδο του πληθωρισμού, μια και οι επιχειρηματίες μπορούν να προστατεύσουν αλλά και να αυξήσουν τα κέρδη τους από την πληθωριστική επίδραση μέσω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων τους.

Οι τελευταίες, πάντως, εξελίξεις αποκαλύπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις μεγάλες και δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, που προκαλεί η άσκηση συναλλαγματικής και νομισματικής πολιτικής από την πλευρά του κράτους. Το δικαίωμα άσκησης συναλλαγματικής και νομισματικής πολιτικής, τυπικά, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά, η πολιτική αυτή προσαρμόζεται στις ανάγκες των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά τη νέα «βουτιά» του ευρώ, το οποίο χτες ήταν λίγο υψηλότερα από τα 85,5 σεντς. Επίσημες απόψεις για το νέο κατρακύλισμα του ευρώ δεν υπάρχουν. Οσον αφορά στο στόχο να διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1 προς 1 μέσα στο 2001, δε φαίνεται να πραγματώνεται. Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης, η νέα μείωση της ισοτιμίας του ευρώ δεν είναι ό,τι πιο δυσάρεστο, καθώς η υποτίμηση του ευρώ ενισχύει τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Με αρκετά υπαινικτικό τρόπο αναρωτιούνται, «πόσα άραγε συμβόλαια έχει κλείσει τις τελευταίες αυτές μέρες της αναταραχής η Μερσεντές;», εννοώντας προφανώς ότι το ασθενές ευρώ δίνει ώθηση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που είχε σημειωθεί και στην ανάλογη πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος το 2000, όταν και πάλι είχαν ευνοηθεί οι εξαγωγικές βιομηχανίες της ΕΕ.

Στην περίπτωση, βέβαια, αυτή οι ευρωπαϊκοί λαοί πληρώνουν τις συνέπειες της ανόδου του πληθωρισμού, με τη σχετική απαξίωση της αγοραστικής τους δύναμης, αλλά οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις συσσωρεύσουν κέρδη. Χώρες όμως σαν την Ελλάδα, με ασθενή εξαγωγική βιομηχανία, απλώς συσσωρεύουν ζημιές από μια πολιτική ασθενούς ευρώ, πριμοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σχέδιο «ροκανίσματος» και για τον αιγιαλό

Βορρά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου οι βραχονησίδες και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων για την ...«καλή εμφάνιση» των δημοσίων εσόδων

Το διαβόητο σχέδιο νόμου «ρυθμίσεις θεμάτων αιγιαλού και παραλίας» επαναφέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το γνωστό συνονθύλευμα των πρασινογάλαζων «ρυθμίσεων» και προτάσεων, που δίνουν βορρά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου τις βραχονησίδες. Το ίδιο σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί μέσα στην οριογραμμή του αιγιαλού, παραβιάζοντας έτσι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες, μία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 και μία ακόμη από την κυβέρνηση Σημίτη το 1996, προσέκρουσαν στην καθολική αντίδραση των μαζικών φορέων και οργανώσεων και ματαιώθηκαν. Το νέο σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα υπογράφεται από ...ολόκληρη κουστωδία υπουργών με προεξάρχοντες τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη κ.ά...

Η νεοφιλελεύθερη λογική του σ/ν έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Οι μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης των βραχονησίδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικολογική και περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, υποτίθεται ότι θα συμβάλουν στην καλή εμφάνιση των δημόσιων εσόδων κατά τις επιταγές της λεγόμενης «εντός ΟΝΕ εποχής».

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 25.5.2000
ΕΛ.ΠΕ
Κι άλλο «πακέτο» στους ιδιώτες

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) εξήγγειλε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων του Ομίλου. Στο δόγμα του ξεπουλήματος του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛ.ΠΕ στο 35%, από το 62% που ελέγχει σήμερα. Η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε και με την ανακοίνωση των προ φόρων κερδών - ρεκόρ του Ομίλου για το 2000 που ανήλθαν στα 140,3 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 94,7 δισεκατομμύρια δραχμές, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 47%!

Ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθεί το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αφού το θέμα εξετάζεται από ειδικό σύμβουλο. Εως πρόσφατα, το επικρατέστερο σενάριο ήταν η ανταλλαγή μετοχών με ομοειδή εταιρία. Ωστόσο τώρα, και αφού η προοπτική ανταλλαγής μετοχών με ομοειδή εταιρία φαίνεται να απομακρύνεται, η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο 35% μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω πώλησης πακέτου μετοχών σε πολυεθνική εταιρία, αλλά και με την έκδοση προμετόχων για τη χρηματοδότηση της... κοινωνικής πολιτικής.

Το κυρίαρχο, όμως, ζήτημα είναι ότι με την πλήρη παράδοση των ΕΛ.ΠΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το δημόσιο χάνει και ολοσχερώς το δικαίωμα παρέμβασής του στην ενεργειακή αγορά της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά της, αλλά και για τον έλεγχο των τιμών των καυσίμων. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, με την εκτόξευση των τιμών των υγρών καυσίμων σε πρωτοφανή ύψη, η κυβέρνηση φάνηκε αδύναμη να παρέμβει εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ΕΛ.ΠΕ είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο φοβούμενη μη θιχτούν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων. Με την περαιτέρω μείωση του ποσοστού ο όποιος έλεγχος θα είναι αδύνατος...

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εξαγοράς και άλλου ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από τα ΕΛ.ΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΠΑ, δε θα γίνει θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ αλλά θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Δηλαδή θα παραδοθεί σε άλλους ιδιώτες...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αλλάζει το καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης

Μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τις συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης περιλαμβάνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από τις καταγγελίες καταναλωτών που έχουν καταγραφεί και αφορούν κυρίως περιπτώσεις ανεπαρκούς πληροφόρησης για τους όρους των συμβάσεων και καταστρατήγησης του δικαιώματος αναιτιολόγητης υπαναχώρησης του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο ΠΔ προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η υποχρέωση του πωλητή να παραδίδει στον αγοραστή αντίγραφο της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου.
  • Η υποχρέωση του πωλητή να παραδίδει στον αγοραστή ειδικό ενημερωτικό έντυπο που περιέχει σαφώς και με ευανάγνωστους χαρακτήρες πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα καταγγελίας και το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση που έχει ο καταναλωτής, καθώς και συνοδευτικό υπόδειγμα δήλωσης υπαναχώρησης.
  • Το χρονικό σημείο έναρξης της δεκαήμερης προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος αναιτιολόγητης υπαναχώρησης τοποθετείται την ημέρα παράδοσης στον αγοραστή του αντιγράφου της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου και του ειδικού ενημερωτικού εντύπου συνοδευόμενου από το υπόδειγμα της δήλωσης υπαναχώρησης. Αν ο πωλητής παρέλειψε να εκχωρήσει στον αγοραστή το έντυπο αυτό, η προθεσμία υπαναχώρησης είναι τρίμηνο και αρχίζει να τρέχει από την παράδοση του αντιγράφου της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου.
  • Η τρίμηνη προθεσμία καταγγελίας της σύμβασης στην περίπτωση που αυτή δεν παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, αρχίζει να τρέχει από την παράδοση του αντιγράφου της σύμβασης και όχι από την υπογραφή της όπως ισχύει σήμερα.
  • Σε περίπτωση που η γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί η σύμβαση ή το προσύμφωνο διαφέρει από τη γλώσσα του κράτους όπου βρίσκεται το ακίνητο, ο πωλητής οφείλει να παραδώσει στον αγοραστή και πιστή μετάφραση της σύμβασης ή του δεσμευτικού προσυμφώνου στη γλώσσα του κράτους όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Χρονομεριστικών Διακοπών, σήμερα στην Ελλάδα έχουν συνάψει σχετικές συμβάσεις περίπου 13.000 ελληνικές και 9.000 ξένες οικογένειες. Επιπλέον, ετησίως οι ανταλλαγές σε ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανέρχονται σε 12.500.

Συγκέντρωση - συζήτηση των ΕΒΕ

Συγκέντρωση - συζήτηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων διοργανώνει η ΚΟΒ των ΕΒΕ Βορειοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ την Τετάρτη 30 Μάη στις 7 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο στη Ν. Ιωνία (Λ. Ηρακλείου 268, 3ος όροφος). Θα μιλήσει ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ