ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Αποζημιώσεις 1,5 εκατ. ευρώ σε συγγενείς θυμάτων

Το ποσό των 1.568.000 ευρώ καλείται να πληρώσει σε συγγενείς τεσσάρων από τα θύματα του εργοστασίου της «Ρικομέξ» το οποίο κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση της «Ρικομέξ», καθώς για πρώτη φορά αποδίδονται ευθύνες για την κατάρρευση κτιρίων από το σεισμό στο ελληνικό δημόσιο και όχι μόνο σε ιδιώτες.

Με βάση τις αποφάσεις για τις τέσσερις οικογένειες των θυμάτων, θεμελιώνεται δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης από τους συγγενείς και των 39 θυμάτων, οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν αποζημιώσεις τουλάχιστον από το δημόσιο, αφού οι υπεύθυνοι της φαρμακοβιομηχανίας κήρυξαν πτώχευση για να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων για το τραγικό συμβάν. Ετσι, μετά την πτώχευση της επιχείρησης ελαχιστοποιήθηκε η πιθανότητα ικανοποίησης των οικογενειών των θυμάτων για αποζημιώσεις.

Το ποσό επιδικάστηκε σαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης από τις πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση του κτιρίου του εργοστασίου. Το δικαστήριο δέχτηκε τα πορίσματα της Επιτροπής για τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη διερεύνηση των αιτίων κατάρρευσης των κτιρίων κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 - του ΥΠΕΧΩΔΕ και διέγνωσε παράνομες πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών (1976 έως 1979) και κατά την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι πολεοδομικές διατάξεις δεν έχουν στόχο μόνο την προστασία του κοινού συμφέροντος, αλλά και την προστασία του ατομικού δικαιώματος της ζωής και της υγείας ενοίκων και περιοίκων από αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές. Οι πολεοδομικές αρχές έχουν υποχρέωση να διενεργούν προληπτικό έλεγχο νομιμότητας κατά την έκδοση των αδειών και κατασταλτικό έλεγχο νομιμότητας κατά την ανέγερση του κτιρίου. Επίσης, υποχρεούνται σε διαρκή έλεγχο τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, οι παράνομες πράξεις των υπηρεσιών του Δημοσίου, δηλαδή των υπαλλήλων της Πολεοδομίας έγκεινται στα εξής:

  • Δε διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την ανέγερση του κτιρίου.
  • Οι αντισεισμικές και στατιστικές μελέτες ήταν ελλείπεις και εντοπίστηκε πλήθος παραβιάσεων.
  • Κατά την έκδοση των αδειών είχε εμφανιστεί οικόπεδο υπερδιπλάσιας έκτασης από το πραγματικό.
  • Το κτίριο της «Ρικομέξ» κτίστηκε πάνω σε ρέμα στο οποίο είχαν γίνει παράνομες επιχωματώσεις.
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Σήμερα η μαρτυρία των μαθητών

Δριμύ «κατηγορώ» κατά όλων όσοι ευθύνονται για τον άδικο και αδόκητο χαμό των παιδιών τους ύψωσαν και χτες οι γονείς των μαθητών που σκοτώθηκαν στο μακελειό των Τεμπών, στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση, η οποία συνεχίζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημαρχείου Βόλου. Οι γονείς στις καταθέσεις τους, για μια ακόμα φορά, κατήγγειλαν ότι τα 21 παιδιά θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους και της εργοδοτικής ασυδοσίας και ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση ενός από τους γονείς, του Τάσου Θαλλαλαίου που, μεταξύ των άλλων, είπε απευθυνόμενος στους δικαστές: «Είναι ανάγκη το δικαστήριο ν' αποδώσει δικαιοσύνη, γιατί τα παιδιά πρέπει να είναι ασφαλή, όταν θα κινούνται στους δρόμους. Ετσι θα στείλετε μήνυμα ότι θα τιμωρείται όποιος κινείται στους δρόμους δίχως να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας».

Οι γονείς των μαθητών που κατέθεσαν χτες και την προηγούμενη Τετάρτη στη δίκη κατήγγειλαν ότι ένοχη είναι και η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να «χτυπήσουν» την ασυδοσία των εργοδοτών και, ταυτόχρονα, αφήνουν τους δρόμους να παραμένουν καρμανιόλες, γεγονός που στοιχίζει καθημερινά πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τις καταθέσεις των συμμαθητών των αδικοχαμένων παιδιών, που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ και σώθηκαν από το τροχαίο δυστύχημα.

Στο δικαστήριο θα καταθέσουν περίπου 130 μάρτυρες, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς των 21 μαθητών, που όλες αυτές τις μέρες της δίκης, παρά τον πόνο τους, δίνουν με τη στάση τους δείγματα αξιοπρέπειας, χτες ήρθαν αντιμέτωποι με τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο δημαρχείο Βόλου, όταν προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη, κρατώντας ένα πανό με τις φωτογραφίες των παιδιών τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Νομιμοποιούν την ομηρία και τη διαπλοκή!

Ανακοίνωση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για τα ασυμβίβαστα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος

Τη νομιμοποίηση, ουσιαστικά, της διαπλοκής δημοσιογράφων μέσω των γραφείων Τύπου στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ακόμα και των δημοσιογράφων - εργολάβων, προτείνει η Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας που συστάθηκε στην ΕΣΗΕΑ για να προστατέψει τα ασυμβίβαστα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Χτες παρέδωσε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το σχετικό πόρισμα, με το οποίο η πλειοψηφία της επιτροπής υιοθέτησε τις θέσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αν οι θέσεις της επιτροπής γίνουν και θέσεις της ΕΣΗΕΑ, τότε διαιωνίζεται η ομηρία, η εξάρτηση και η διαπλοκή στο δημοσιογραφικό επάγγελμα που έχουν οδηγήσει στα σημερινά εκφυλιστικά φαινόμενα στην ενημέρωση και στην κατάσταση αναξιοπιστίας του επαγγέλματος.

Η πλειοψηφία της επιτροπής (Γ. Αναστασόπουλος, Γ. Ρωμαίος, Λ. Αλεξίου, Γ. Αποστολόπουλος, Α. Γλυνού, Ε. Θεολογίδου, Ν. Ιγγλέσης, Θ. Καρζής, Π. Καρυκόπουλος, Ν. Κιάος, Χρ. Κυρίτσης, Μ. Παπάζογλου, Αντ. Ρενιέρης, Δ. Στάμου και Σ. Φυντανίδης) προτείνουν να θεωρείται συμβατή με το δημοσιογραφικό επάγγελμα η απασχόληση στα γραφεία Τύπου. Οταν είναι γνωστό πως καμία σχέση με τη δημοσιογραφία δεν έχει η συγκεκριμένη ενασχόληση αλλά αφορά την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα και χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Μάλιστα, ζητείται και ο επαναπροσδιορισμός και η θεσμική κατοχύρωση από την κυβέρνηση των σχετικών θέσεων! Ακόμα χειρότερα η πλειοψηφία της Επιτροπής, προτείνει και τη νομιμοποίηση των εργολαβιών που αναλαμβάνουν μεγαλοδημοσιογράφοι και άλλοι ημέτεροι στα κρατικά ΜΜΕ. Κι όλα τα παραπάνω, με το πρόσχημα της «προστασίας» κατακτημένων θέσεων από τους δημοσιογράφους και αδιαφορώντας για το γεγονός πως πρόκειται, ουσιαστικά, για υπηρεσίες στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Δεν είναι τυχαίο πως για την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών πρωτοστάτησαν, ιδιαίτερα, ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και άλλοι εκπρόσωποι του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού που, όχι μόνον έχουν αναλάβει υπό την «προστασία» τους τα γραφεία Τύπου κλπ., αλλά καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια για διαφάνεια στον κλάδο...

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» Γιάννης Ζαγγανάς και πέντε ακόμα μέλη της Επιτροπής (Νίκος Πηγαδάς, Βαγγέλης Δεληπέτρος, Χάρης Ξύδης, Γιώργος Βότσης και Κώστας Νικολακάκος) αντίθετα, προτείνουν «ως ασυμβίβαστα με το δημοσιογραφικό επάγγελμα την τακτική έμμισθη υπηρεσία στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τους Οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόνη θεμιτή εξαίρεση είναι η επαγγελματική απασχόληση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων (ΑΠΕ, Μακεδονικό) και στα ΜΜΕ των ΟΤΑ, υπό τον όρο ότι η απασχόληση είναι σαφώς δημοσιογραφική. Επίσης, δε θεωρείται δημοσιογραφική η απασχόληση σε υπηρεσίες της κυβερνητικής μηχανής, όπως ενδεικτικά, στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στη ΓΓ Αθλητισμού, καθώς και στους εποπτευόμενους απ' αυτήν οργανισμούς. Δε θεωρείται, οσαύτως, δημοσιογραφική η απασχόληση στα Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (τράπεζες, επιχειρήσεις κ.ά.). Οι ήδη εργαζόμενοι σε θέσεις που εμπίπτουν στα ασυμβίβαστα, δε χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καταγγέλλει την προσπάθεια διατήρησης των ασυμβίβαστων που οδηγούν και καλύπτουν, ουσιαστικά, τη διαπλοκή, την ομηρία και την εξάρτηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από την κυβερνητική και οικονομική εξουσία. Καλεί τους συναδέλφους μαζί να δώσουμε τη μάχη για την εξυγίανση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Να παλέψουμε για μια δημοσιογραφική δουλιά με δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία και ζωή που θα κατοχυρώνονται μέσα από ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις. Για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ για, όσο το δυνατόν, αντικειμενική ενημέρωση και δημοκρατική πληροφόρηση χωρίς ομηρίες και εξαρτήσεις από την εκάστοτε εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ