ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Συλλαλητήριο για την Παιδεία την Παρασκευή

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργανώνεται για την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην Κέρκυρα, από μαθητές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές μέσης και πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που έχουν εφαρμόσει οι ελληνικές κυβερνήσεις και στο χώρο της Εκπαίδευσης συσσωρεύοντας προβλήματα που απορρέουν από την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας μέσα από τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.

Τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Παιδείας - τόσο στις συνθήκες διδασκαλίας όσο και στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των γνώσεων - έχουν αντίκτυπο και στην Κέρκυρα σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης και είναι τα απτά αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, που να ικανοποιεί τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες μέσα από ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση προβάλλει μέσα από την κινητοποίηση και απαντά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, η ανάγκη αντιμετώπισης των ελλείψεων στη σχολική στέγη, η άμεση απομάκρυνση αμίαντου και ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των σημερινών αναγκών με την ικανοποίηση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους αποτελούν μερικά από τα σημεία αιχμής του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί. Η ανέγερση φοιτητικών εστιών και η ενιαία στέγαση του Ιονίου Πανεπιστημίου, η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η ανάκληση της απόφασης για υποχρεωτική εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» αποτελούν επίσης μερικά από τα αιτήματα των φορέων που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Σαρόκο στις 12 μ. Και θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Δασκάλων και η ΕΛΜΕ, που έχουν κηρύξει στάση εργασίας τις τελευταίες 3 ώρες των μαθημάτων, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κέρκυρας, ο Σύλλογος «Βράιλα» των πανεπιστημιακών καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και φοιτητικοί σύλλογοι.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Δεν έχει ακουστεί νότα...

Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη

«Τα μουσικά σχολεία, 18 χρόνια μετά την καθιέρωσή τους, εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς ενιαία αναλυτικά προγράμματα, χωρίς τη διανομή ενιαίων διδακτικών βιβλίων, χωρίς τη διενέργεια των - προβλεπόμενων από το νόμο - προπαρασκευαστικών μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία, χωρίς - τα περισσότερα από αυτά - κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο για πολλές από τις λειτουργίες τους, χωρίς αποτελεσματικό εποπτικό μηχανισμό και πολλά άλλα "χωρίς"!

Ας ξεκινήσουμε τη σχολική χρονιά, λοιπόν, διεκδικώντας δυναμικά το πρώτο από τα αυτονόητα (την άμεση τοποθέτηση καθηγητών) και ας το φωνάξουμε πολύ δυνατά, όλοι μαζί, σε όλη την Ελλάδα!»

Με τα παραπάνω λόγια καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων σε πανελλαδική κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 6/10. Η κινητοποίηση των σχολείων της Αττικής θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας στις 11.00 π.μ., της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και των άλλων περιοχών στην έδρα της Περιφέρειας, της Νομαρχίας ή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση τις αποφάσεις των συλλόγων κάθε σχολείου. Ηδη έχει πάρει απόφαση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Πάτρας για κινητοποίηση την Πέμπτη στις 8.30 π.μ., τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν και ισότιμα, υψηλού επιπέδου, σύγχρονη και δημοκρατική δημόσια εκπαίδευση σε όλους τους νέους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις».

Με βάση την παραπάνω απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων Μουσικών Σχολείων να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την καθυστέρηση στους διορισμούς καθηγητών Μουσικών Οργάνων και Γενικής Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Γιώργος Χουρμουζιάδης, με χτεσινή τους Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, ρωτούν «αν θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση καθηγητών Μουσικών Οργάνων στα σχολεία».

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκεί το ΚΚΕ εντείνεται με σειρά Ερωτήσεων των βουλευτών του προς την υπουργό Παιδείας συγκεκριμένα για τα μουσικά σχολεία της χώρας. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, «τα κενά εκπαιδευτικών στα 34 μουσικά σχολεία της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, προσεγγίζουν τα 1.100 άτομα, γεγονός που συνεπάγεται την υποβάθμιση των σχολείων σε όλους τους άξονες της εκπαίδευσης».

Συγκεκριμένα, ο Τάκης Τσιόγκας και ο Νίκος Γκατζής, σε Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, καταγγέλλουν ότι στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων δεν υπάρχουν ακόμα καθηγητές, γεγονός που κάνει σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του σχολείου. Με δεύτερη Ερώτηση, οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι κανείς από τους 50 καθηγητές που πρόκειται να διδάξουν στο Μουσικό Σχολείο Βόλου δεν έχει ακόμα προσληφθεί.

Στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου οι ελλείψεις είναι τόσο έντονες που είναι αδύνατη έστω και η στοιχειώδης λειτουργία του σχολείου. Οπως καταγγέλλουν με Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, λείπουν 8 καθηγητές Γενικής Παιδείας και 35 καθηγητές μουσικών μαθημάτων.

Με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές Σταύρος Σκοπελίτης και Γιάννης Πατσιλινάκος καταγγέλλουν την παρόμοια κατάσταση που επικρατεί στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Μια κατάσταση που είχε αντιμετωπίσει το σχολείο και την περσινή χρονιά και, παρά τις υποσχέσεις στελεχών του υπουργείου, κάθε χρόνο εντείνεται.

Στις Ερωτήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν ρωτώντας την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση κάλυψη των αναγκών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Κοινές πρωτοβουλίες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Για την αντιμετώπιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενιαία δράση της εργατικής τάξης, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, ολόκληρου του λαού. Η ενότητα και η συσπείρωση πρέπει να ενισχυθούν στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιλαϊκών επιλογών στην Παιδεία. Αυτό τόνισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, μιλώντας προχτές βράδυ σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία στο Δημαρχείο της Νίκαιας με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργατικών σωματείων, όπως ΠΕΜΕΝ, Συνδικάτο Μετάλλου, κ.ά., συλλόγων δασκάλων, της ΕΛΜΕ Πειραιά, γυναικείων συλλόγων και άλλων φορέων. Θέμα της σύσκεψης ήταν η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος, καθώς και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αντίσταση στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, που υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας ολόκληρης, περνά μέσα από την ενιαία πάλη του λαϊκού κινήματος, πρόσθεσε η Χριστίνα Καραμαλίκη, τονίζοντας ότι μία τέτοια κατεύθυνση πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε γονιού, του κάθε εκπαιδευτικού, του κάθε εργαζόμενου, του κάθε νέου. «Να οξύνεται καθημερινά η πάλη με αυτές τις επιλογές και την επίθεση των κυρίαρχων της αγοράς. Να αντιπαρατάσσουμε σ' αυτή την επίθεση την ενιαία δράση μας για την ενιαία λαϊκή Παιδεία μέσα από ένα δωρεάν δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, για το δικαίωμα όλων των νέων στη μόρφωση, στη γνώση, στη δουλιά». Παράλληλα, τόνισε ότι ο κάθε φορέας πρέπει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες στο χώρο του. Οι Ενώσεις, για παράδειγμα, θα πρέπει να οργανώσουν συσκέψεις με τα ΔΣ των σχολείων της περιοχής τους και να τους ενημερώνουν για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις αλλαγές που δρομολογούνται. Τα σωματεία πρέπει να διοργανώσουν συσκέψεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να αναπτυχθεί διάλογος, προβληματισμός και, τέλος, δράση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Θανάση Ευαγγελάκη, β΄ γραμματέα της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος τόνισε ότι στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης προχωράει η ιδιωτικοποίηση με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο στηρίζεται σε αντίστοιχο νόμο, τον 3153/2003, του ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε την ανάγκη συντονισμού δράσης με τις ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος για να υπάρξει αντίσταση στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι. Και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο, Πέμπτη.

Μειωμένο και το ωρομίσθιο από φέτος

Συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να καταδικάσει ακόμη περισσότερο τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και πολιτικής ομηρίας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την υποβάθμιση του χαρακτήρα του εκπαιδευτικού. Ετσι, μετά το καθεστώς ανασφάλειας, την έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων, την αδυναμία επαγγελματικού και οικογενειακού προγραμματισμού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, οι περίπου 8.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που πρόκειται να εργαστούν φέτος στα ολοήμερα σχολεία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση της ωριαίας αμοιβής τους, από 9 ευρώ την ώρα που ήταν μέχρι πέρσι, σε 7 ευρώ φέτος. Η δικαιολογία του υπουργείου Παιδείας για αυτή την περικοπή, είναι ότι οι ωρομίσθιοι «πλέον θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα»...

Την έντονη διαμαρτυρία της για αυτή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και επισημαίνει ότι η απάντηση του υπουργείου «δεν πείθει κανέναν, γιατί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να αυξήσει το σχετικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό» και ζητάει την άμεση ανάκληση της απόφασης. Παράλληλα, η ΔΟΕ ζητάει την κατάργηση του θεσμού της ωρομισθίας και τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ