Η κατάκτηση του Διαστήματος παραμένει «προτεραιότητα» για τη Ρωσία, 50 χρόνια μετά την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, δήλωσε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) από το κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων. Υποστηρίζοντας πως είναι «περήφανος που ανήκει σε μια χώρα που έκανε αυτό το πρώτο βήμα» αρκέστηκε απλά να τη χαρακτηρίσει ως «μια τεράστια επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού τομέα». Αργότερα, στο Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ τίμησε με διάφορα παράσημα και μετάλλια πολυάριθμα στελέχη του διαστημικού τομέα, τόσο από τη Ρωσία όσο και από άλλες χώρες.
Πάντως, η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, Σοβιετική κοσμοναύτης που υπήρξε η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα και που σήμερα είναι βουλευτής του ΚΚΡΟ, άσκησε τη Δευτέρα κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, σημειώνοντας «πως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να περηφανευόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια». Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τα 50χρονα από την ιστορική πτήση του Γκαγκάριν, εσκεμμένα αποκρύβονται οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στη χαρακτηριστική φωτογραφία του Γκαγκάριν έχουν... εξαφανιστεί από το κράνος του τα αρχικά της πατρίδας του, της ΕΣΣΔ.
ΤΟΚΙΟ.--
Στο υψηλότερο επίπεδο, επτά, ανέβασαν χτες Ιάπωνες ειδικοί το επίπεδο συναγερμού για το δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα επανεκτιμώντας τα δεδομένα για την έως τώρα διαρροή ραδιενέργειας και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης βορειοανατολικής Ιαπωνίας.
Η εξέλιξη ωστόσο φαίνεται πως δεν συνδέεται με την τωρινή εξέλιξη της κρίσης στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, αλλά με την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος. Υποστηρίχτηκε ωστόσο από τις αρχές και την ιδιωτική εταιρεία TEPCO, ότι μολονότι η σοβαρότητα της κρίσης στο συγκρότημα της Φουκουσίμα έφθασε στο ίδιο επίπεδο με το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, εντούτοις η έως τώρα ποσότητα ραδιενέργειας που έχει διαρρεύσει στο περιβάλλον της βορειοανατολικής Ιαπωνίας είναι «μόλις το ένα δέκατο αυτής που διέρρευσε το 1984 στο Τσέρνομπιλ»...
Μέσα σε τέτοιο κλίμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε χτες το λαό της χώρας του να επιδείξει ψυχραιμία και να αντιμετωπίσει με «ενθουσιασμό» τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών, όπως είχε γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα «σταθεροποιείται βήμα βήμα» και ότι μειώνεται σταδιακά η διαρροή ραδιενέργειας.
Πάντως είναι τουλάχιστον τραγικό, η τρίτη ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη να καταγράφει απώλειες εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών από ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στα κέντρα καταυλισμών όπου έχουν καταφύγει εδώ και ένα μήνα περίπου 152.000 άνθρωποι! Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γιομιούρι Σινμπούν» ανέφερε πως μέσα σε ένα μήνα από το τσουνάμι και τον εφιαλτικό σεισμό της 11ης Μάρτη πέθαναν τουλάχιστον 282 άτομα από το κρύο, από κακές συνθήκες υγιεινής σε πρόχειρους καταυλισμούς και από έλλειψη φαρμάκων και σωστής φροντίδας σε πάσχοντες από μακροχρόνιες ασθένειες. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στις νομαρχίες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός αυτών των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, επειδή έχουν βελτιωθεί ελάχιστα οι συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς! Στα βάσανα που προκαλεί η ολιγωρία των αρχών προστίθεται και ο εφιάλτης των συνεχιζόμενων ισχυρών μετασεισμών. Χτες σημειώθηκαν δύο, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκε και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 4 της Φουκουσίμα, η οποία κατασβέστηκε λίγες ώρες αργότερα...
ΠΕΚΙΝΟ.--
Τη δέσμευσή τους για προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και ο Κινέζος ομόλογός της Χου Ζιντάο. Οι δυο χώρες υπογραμμίζουν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας τους, όσον αφορά το εμπόριο και την οικονομική τους συνεργασία, προσθέτοντας την ικανοποίησή τους για την ταχύτατη ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών. Ρουσέφ και Ζιντάο συμφώνησαν να επεκταθούν οι επενδύσεις μέσω συνεργασιών εταιρειών, θεμελίωσης νέων συνεργασιών και ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.
Συνολικά υπογράφηκαν περισσότερες από 20 συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της αεροπλοΐας, της εκπαίδευσης, των ορυχείων και της αγροτικής παραγωγής. Η Ντ. Ρουσέφ χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την επίσκεψή της στο Πεκίνο, τονίζοντας ιδιαίτερα τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών. Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης από την πλευρά τους επαναβεβαιώνουν τη συνεργασία Βραζιλίας - Κίνας υπογραμμίζοντας τα θετικά της αποτελέσματα στις επενδύσεις, υποστηρίζοντας ότι τα όποια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών ήταν «προσωρινά και περιορισμένα».
Η Ντ. Ρουσέφ θα παραμείνει για τέσσερις μέρες ακόμα στην Κίνα, διάστημα στο οποίο θα συμμετάσχει και στην τρίτη σύνοδο του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Για την Κίνα αναχώρησε χτες και ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ, με την ατζέντα των συνομιλιών να αφορά επίσης στην ενίσχυση των οικονομικών συνεργασιών.
ΜΠΑΜΠΑΝΕ.--
Με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, εκφοβισμούς και ρίψεις νερού υπό μεγάλη πίεση προσπαθεί να ματαιώσει η στυγνή δικτατορία του μονάρχη Μσουάτι Γ τις τριήμερες εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν από χτες εργατικές ενώσεις και συνδικάτα στην πόλη Μαντζίνι του ορεινού νοτιοαφρικανικού βασιλείου της Σουαζιλάνδης (συνορεύει με Νότια Αφρική και Μοζαμβίκη). Στόχος των εργαζομένων είναι να σπάσουν την 38ετή κατάλυση του συντάγματος και την απαγόρευση όλων των πολιτικών κομμάτων σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου...
Η «Εθνική Ενωση Δασκάλων» κατήγγειλε τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης 1.000 εκπαιδευτικών στο κέντρο της πόλης Μαντζίνι, ενώ συνδικαλιστές του μεγαλύτερου νοτιοαφρικανικού συνδικάτου COSATU κατήγγειλαν τις συλλήψεις τουλάχιστον επτά συναδέλφων τους στην ίδια περιοχή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Μάριο Μασούκου, επικεφαλής του παράνομου «Λαϊκού Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος» (Pudemo), που έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων επιδιώκουν την παραίτηση της κυβέρνησης και το διορισμό μεταβατικής αρχής για τη διεξαγωγή εκλογών και τη νομιμοποίηση όλων των πολιτικών κομμάτων στη χώρα. Οι εργατικές κινητοποιήσεις στη Σουαζιλάνδη εντείνονται τους τελευταίους μήνες οπότε ανακοινώθηκαν νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα όπως «πάγωμα» μισθών με πρόσχημα την οικονομική κρίση...
ΜΙΝΣΚ._
Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί για σήμερα στην Λευκορωσία μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο σταθμό Οκτιάμπρσκαγια του μετρό στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, 204 τραυματίστηκαν, 157 νοσηλεύονται - εκ των οποίων οι 22 θεωρείται πως βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η επίθεση προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό 5 κιλών ΤΝΤ που είχε τοποθετηθεί σε παγκάκι στην αποβάθρα του σταθμού από την οποία εκτοξεύτηκαν μεταλλικές μπίλιες και καρφιά. Οι αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη αρκετών υπόπτων (το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» μιλάει για 3) χωρίς όμως να έχουν δοθεί πληροφορίες και διευκρινίσεις, ενώ από χτες διεξάγονταν έλεγχοι σε αεροδρόμια και σταθμούς. Στη Λευκορωσία αναμένεται σήμερα να καταφθάσουν ομάδες ερευνητών από τη Ρωσία και το Ισραήλ για να βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και μια «σοβαρή πρόκληση». «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο το δώρο αυτό να έχει προέλθει από το εξωτερικό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως μπορεί να συνδέεται με την έκρηξη του 2008 στους γιορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας όπου τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας, Βαντίμ Ζάιτσεφ, δήλωσε πως υπάρχουν τρεις εκδοχές για τα αίτια της επίθεσης: η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, εκδίκησης εξτρεμιστικών οργανώσεων ή πράξη διανοητικά άρρωστου ανθρώπου. Υπογράμμισε επίσης πως οι αρχές έχουν προσωποποιήσει τον δράστη ως άνδρα κάτω των 27 ετών χωρίς σλαβικά χαρακτηριστικά.