ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή βιβλίου στη Δ. Αρεοπαγίτου

Αρχίζει σήμερα η 28η διοργάνωση που συμπίπτει με τα 75χρονα του σωματείου των εκδοτών - βιβλιοπωλών

Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ντίνος Πετράτος
Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ντίνος Πετράτος
Διακόσια πενήντα έξι (καινούρια) περίπτερα, πάνω από 300 εκδότες, 7.000 «φρέσκοι» τίτλοι (και χιλιάδες άλλοι προηγούμενοι) περιμένουν τους βιβλιόφιλους (13-29/5) στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, στην 28η Γιορτή Βιβλίου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Το μόνο που δεν έχει η φετινή Γιορτή είναι το «Βιβλιοκαφέ», που είχε εγκαινιαστεί στο Πεδίον του Αρεως, αφού, όπως σημείωσαν οι διοργανωτές σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «δεν κατάφεραν να βρουν χώρο». Αυτό σημαίνει ότι η Γιορτή δε θα έχει παράλληλες εκδηλώσεις (λ.χ. παρουσιάσεις συγγραφέων και βιβλίων). Για την αλλαγή του χώρου οι διοργανωτές τόνισαν: «Αντιμετωπίσαμε την άρνηση της Υπερνομαρχίας» για το Πεδίον του Αρεως, ενώ κατέθεσαν ξανά το παλιό τους αίτημα για μόνιμο χώρο διεξαγωγής των εκθέσεων, ώστε να αποφεύγεται η μέχρι την τελευταία στιγμή διαδικασία παραχώρησης χώρου από διάφορα κρατικά όργανα.

Η φετινή γιορτή αφιερώνεται στο εκπαιδευτικό βιβλίο, με περίπτερο, με πάνω από 500 σχετικούς τίτλους, εκτός λεξικών και βοηθημάτων. Με την ευκαιρία, οι διοργανωτές εξέφρασαν και «παράπονο», γιατί το κράτος «συστηματικά αποφεύγει» να ζητά τη γνώμη του κλάδου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Πάντως, δήλωσαν σίγουροι ότι η φετινή Γιορτή θα είναι η καλύτερη, μέχρι σήμερα, γιατί συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το πρώτο σωματείο των εκδοτών και την επακόλουθη ίδρυση του ΣΕΒΑ, το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο για το βιβλίο.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος Ελληνας εκδότης θεωρείται ο Δημήτριος Κρης ή Δαμίλας από το Μιλάνο, που το 1476 τύπωσε το παλαιότερο χρονολογημένο βιβλίο «Γραμματική του Κωνσταντίνου Λάσκαρη του Βυζαντίου».

Η ανάγκη συνδικαλιστικής συσπείρωσης των εκδοτών (που στο μεσοπόλεμο ήταν ταυτόχρονα τυπογράφοι και βιβλιοπώλες) οδήγησε το 1929 στην ίδρυση σωματείου. Το 1961 ο ΣΕΒΑ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών.

«Ακέφαλο» το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Παντελής Βούλγαρης

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπέβαλε χτες, με επιστολή του στο ΥΠΠΟ - το οποίο την αποδέχτηκε «συναισθανόμενο τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή» - ο σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης.

«Δέχτηκα να αναλάβω την προεδρία του Φεστιβάλ ως άμισθος εθελοντής για να ενώσω, για να ξεμπλοκαριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση αντεγκλήσεων και αναμονής, επιζήμια για το θεσμό του Φεστιβάλ και τον ελληνικό κινηματογράφο», σημειώνει στην επιστολή του ο σκηνοθέτης και συνεχίζει: «Επί 45 χρόνια δούλεψα ήσυχα, έντιμα, βοήθησα νέους σκηνοθέτες, σεβάστηκα τους συναδέλφους μου, ποτέ δεν κινήθηκα ανταγωνιστικά. Το μεγάλο πλήγμα στο Φεστιβάλ δεν είναι η αντικατάσταση της ηγεσίας, αλλά η θλιβερή εκστρατεία που υπονομεύει τον ίδιο το θεσμό. Καμία φιλοδοξία, καμία πικρία δε δικαιολογεί τον διεθνή διασυρμό του Φεστιβάλ και της χώρας. Η σύνεση και το ήθος μου δε μου επιτρέπουν να απαντήσω με ανάλογες μεθόδους.

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, που χωρίς να είμαι "γαλάζιος", με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, αλλά είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ, γιατί δεν αντέχω τις άδικες, εφιαλτικές επιθέσεις, τα ανακριβή δημοσιεύματα, την άθλια εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα. Παρακαλώ η παραίτησή μου να μην τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης. Η απογοήτευσή μου έχει αιτία τον πρωτοφανή πόλεμο που, δυστυχώς, υποκινεί ή ανέχεται η προηγούμενη διοίκηση του Φεστιβάλ. Η μιζέρια κάποιων είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Αγαπώ βαθιά το σινεμά, τον κόσμο του, το Φεστιβάλ και τη Θεσσαλονίκη. Οι ιδέες και οι προτάσεις μου θα είναι στη διάθεση του επόμενου. Οποιος κι αν είναι του εύχομαι καλό κουράγιο».

Μουσική έρωτα και αγάπης

Το 50χρονο Ελληνικό Φεστιβάλ αφιερώνει μεγάλο μέρος των φετινών παραστάσεών του στην επέτειό του, αλλά και στην 80χρονη επέτειο του Μίκη Θεοδωράκη. Η πρώτη από τις τιμητικές παραστάσεις, με υπογραφή του συνθέτη, (22, 23/5) στο Ηρώδειο, είναι «Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης». Η συναυλία αναδεικνύει την πολύπλευρη δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη (τραγούδια, συμφωνική μουσική, μουσική για μπαλέτο, όπερα, κινηματογραφική και θεατρική μουσική). Με τις έννοιες «έρωτας» και «αγάπη» νοείται ο έρωτας του δημιουργού για την ομορφιά, τον άνθρωπο, τη ζωή, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη.

Οι Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σόνια Θεοδωρίδου, Ζάχος Τερζάκης, συναντούν τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τη Χορωδία της ΕΡΤ, με διεύθυνση Αντώνη Κοντογεωργίου και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού και σκηνοθεσία Μαργαρίτας Θεοδωράκη, διατρέχουν όλο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ενας διάλογος μουσικής με την ποίηση και την εικόνα. Μια παράσταση που συνδέει το τραγούδι με τη ζωή, τονίζοντας την ανάγκη της αγάπης σε έναν κόσμο που «αντέχει», παρά τις απάνθρωπες συνθήκες, υπό τις οποίες καλείται σήμερα σ' όλο τον κόσμο ο άνθρωπος να παλέψει για να επιβιώσει. Το μυστικό νήμα - η αγάπη - ενώνει αποσπάσματα από έργα σαν τα «Επιτάφιος», «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Αρχιπέλαγος», κ.ά. με έργα λυρικά, όπως το «Μαουτχάουζεν», ορατόρια, συμφωνίες, μπαλέτα όπως ο «Ζορμπάς» και όπερες, όπως η «Αντιγόνη».

Πειραματικά λυρικά έργα

Με τα έργα «Ελ Χιμαρόν» του Χανς Βέρνερ Χέντσε, «Ταραχή στην Ταϊτή» του Λέοναρντ Μπερνστάιν και την όπερα «Τατ» του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, εγκαινιάζεται αύριο η Πειραματική Λυρική Σκηνή, στο στούντιο ΕΛΣ (Πειραιώς 199). Τα δύο πρώτα παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη, ενώ η όπερα «Τατ» (παραγγελία της ΕΛΣ στο συνθέτη), σε παγκόσμια πρώτη.

Το έργο του Χ.Β. Χέντσε γράφτηκε το 1969 - '70 και αφηγείται τη ζωή ενός σκλάβου δραπέτη, που πρωτοστάτησε στον απελευθερωτικό αγώνα της Κούβας κατά των Ισπανών. Σκηνοθεσία, μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία Τζένη Αρσένη. Σκηνικά - κοστούμια: Αγνή Ντούτση. Πρωταγωνιστεί: Τ. Αποστόλου. Το δεύτερο έργο γράφτηκε το 1952 και αφορά σ' ένα παντρεμένο ζευγάρι που κυνηγώντας το «αμερικάνικο όνειρο» αποξενώνεται. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Α. Ντούτση. Ερμηνεύουν: Αγ. Καθαρίου, Π. Μαγουλάς. Στην όπερα «Τατ», το λιμπρέτο και η σκηνοθεσία είναι της Τούλας Τόλια, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα. Πρωταγωνιστούν: Τ. Αποστόλου, Μ. Συγγενιώτου. Και τα τρία έργα διευθύνει ο μαέστρος Θόδωρος Αντωνίου. Επόμενες παραστάσεις: 15,18 και 20/5 (9μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.

Παρόντες στα τραπεζώματα...

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκίνησε με την πλήρη απουσία της Ελλάδας από όλα τα προγράμματά του, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «υπάρχει» μόνο στο τμήμα της αγοράς. Το υπουργείο Πολιτισμού, βέβαια, όχι μόνο δεν ανησυχεί γι' αυτό το γεγονός, αλλά, όπως έγραψε χτες ο «Ρ», θα «τραπεζώσει» στις Κάννες στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων του οπτικοακουστικού χώρου για να τους πει, ουσιαστικά, ότι στην Ελλάδα θα βρουν «ευέλικτο, φθηνό» εργατικό δυναμικό και ωραία τοπία για τις παραγωγές τους! Ετσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την «ανάπτυξη» της εθνικής κινηματογραφίας...

Γιορτή πανεπιστημιακού θεάτρου

Αρχίζει σήμερα το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων, στο θέατρο του Δήμου Καλλιθέας (Αγησιλάου και Αιγέως, 8.30 μμ, είσοδος ελεύθερη). Πρόκειται για πρωτοβουλία των φοιτητών, με την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας, που προσδοκά να θεσμοθετηθεί ως «γιορτή» του πανεπιστημιακού θεάτρου στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η αυλαία ανοίγει, με το έργο «Η παράσταση ενός γελοίου» του Ντοστογιέφσκι (διασκευή Ελισάβετ Α.) από την ΑΣΟΕΕ. Ακολουθούν: 14/5 «Ροκ αυτοσχεδιασμοί», Πανεπιστήμιο Κομοτηνής. 15/5 «Χορεύοντας με τον έρωτα», σονέτα του Σαίξπηρ σε ρυθμό tango, Πανεπιστήμιο Πάτρας. 16/5 «Οι μικροί φαρισαίοι» Δημήτρη Ψαθά, από την ομάδα «Ανεμοι». 17/5 «Ελευθερία στη Βρέμη» Φασμπίντερ, Πολυτεχνείο. 18/5 «Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας» Γκόμπροβιτς, ομάδα «Ιδαί οι δάκτυλοι». 19/5 «Ο αφέντης Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάτι» Μπρεχτ, Πανεπιστήμιο Πειραιά. 20/5 «Το παιχνίδι της σφαγής» Ιονέσκο, Ιατρική. 21/5 «Εν ψυχρώ» Φώντα Μπάκουρα, Χανιά. 22/5 «Ονειρο θερινής νυκτός» Σαίξπηρ, Ρέθυμνο. 23/5 «Διακοπή για τεχνικούς λόγους» Καρόγι Σακόνι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 24/5 «Η αρκούδα» Τσέχοφ και «Το πανηγύρι» Ζαν Κοκτό, ΤΕΙ Αθηνών. 25/5 «Ο αυτόχειρας», Νικολάι Ερντμαν, ΑΣΟΕΕ. 26/5 18.00 «Θάψτε τους νεκρούς» Ιρβιν Σόου, ομάδα «Θεατροδίνη», Πανεπιστήμιο Αθηνών. 27/5: «Ποια Ελένη;» Ρέππα - Παπαθανασίου, ομάδα «Αφαντοι», Πανεπιστήμιο Αθηνών. 28/5 «Ο δράκος» Εβγκένι Σβαρτς, ΕΜΠ.

Γιορτάζοντας τα 25 χρόνια ζωής της, η Σχολή Χορού Κονταξάκη παρουσιάζει αύριο και την Κυριακή (7.30μ.μ.) στο Κολέγιο Ψυχικού (Στ. Δέλτα 15), την παράσταση «Οι ιστορίες της Βεατρίκης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ