Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή βιβλίου στη Δ. Αρεοπαγίτου

Αρχίζει σήμερα η 28η διοργάνωση που συμπίπτει με τα 75χρονα του σωματείου των εκδοτών - βιβλιοπωλών

Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ντίνος Πετράτος
Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ντίνος Πετράτος
Διακόσια πενήντα έξι (καινούρια) περίπτερα, πάνω από 300 εκδότες, 7.000 «φρέσκοι» τίτλοι (και χιλιάδες άλλοι προηγούμενοι) περιμένουν τους βιβλιόφιλους (13-29/5) στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, στην 28η Γιορτή Βιβλίου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Το μόνο που δεν έχει η φετινή Γιορτή είναι το «Βιβλιοκαφέ», που είχε εγκαινιαστεί στο Πεδίον του Αρεως, αφού, όπως σημείωσαν οι διοργανωτές σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «δεν κατάφεραν να βρουν χώρο». Αυτό σημαίνει ότι η Γιορτή δε θα έχει παράλληλες εκδηλώσεις (λ.χ. παρουσιάσεις συγγραφέων και βιβλίων). Για την αλλαγή του χώρου οι διοργανωτές τόνισαν: «Αντιμετωπίσαμε την άρνηση της Υπερνομαρχίας» για το Πεδίον του Αρεως, ενώ κατέθεσαν ξανά το παλιό τους αίτημα για μόνιμο χώρο διεξαγωγής των εκθέσεων, ώστε να αποφεύγεται η μέχρι την τελευταία στιγμή διαδικασία παραχώρησης χώρου από διάφορα κρατικά όργανα.

Η φετινή γιορτή αφιερώνεται στο εκπαιδευτικό βιβλίο, με περίπτερο, με πάνω από 500 σχετικούς τίτλους, εκτός λεξικών και βοηθημάτων. Με την ευκαιρία, οι διοργανωτές εξέφρασαν και «παράπονο», γιατί το κράτος «συστηματικά αποφεύγει» να ζητά τη γνώμη του κλάδου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Πάντως, δήλωσαν σίγουροι ότι η φετινή Γιορτή θα είναι η καλύτερη, μέχρι σήμερα, γιατί συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το πρώτο σωματείο των εκδοτών και την επακόλουθη ίδρυση του ΣΕΒΑ, το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο για το βιβλίο.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος Ελληνας εκδότης θεωρείται ο Δημήτριος Κρης ή Δαμίλας από το Μιλάνο, που το 1476 τύπωσε το παλαιότερο χρονολογημένο βιβλίο «Γραμματική του Κωνσταντίνου Λάσκαρη του Βυζαντίου».

Η ανάγκη συνδικαλιστικής συσπείρωσης των εκδοτών (που στο μεσοπόλεμο ήταν ταυτόχρονα τυπογράφοι και βιβλιοπώλες) οδήγησε το 1929 στην ίδρυση σωματείου. Το 1961 ο ΣΕΒΑ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ