ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συντονισμένες δολοφονικές επιθέσεις

ΝΑΤΟικοί περιπολούν στην Κανταχάρ
ΝΑΤΟικοί περιπολούν στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα σειρά δολοφονικών επιθέσεων συγκλόνισαν την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, το Σάββατο, ενώ συνεχίστηκαν και την Κυριακή. Στις συντονισμένες επιθέσεις του Σαββάτου σημειώθηκαν τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 35 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 57 να τραυματιστούν. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στα αρχηγεία της αστυνομίας, ακολούθησε δεύτερη στην περιοχή που ζει ο αδερφός του Αφγανού προέδρου, Αχμάντ Γουάλι Καρζάι, η τρίτη ήταν κοντά στις φυλακές και η τέταρτη μεταξύ φυλακών και μουσουλμανικού τεμένους, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει προς τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, που προετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους, με στόχο την Κανταχάρ, μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Χελμάντ, ενισχύοντας επί της ουσίας την επιχειρηματολογία του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, «αυτό ήταν η απάντηση στο τι μπορούμε να κάνουμε και η απόδειξη ότι μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε». Το μπαράζ επιθέσεων του Σαββάτου ακολούθησε νέα έκρηξη στην Κανταχάρ την Κυριακή, με αποτέλεσμα ένας Πακιστανός εργάτης να σκοτωθεί και ακόμα εννιά να τραυματιστούν.

Στο Πακιστάν σε επίθεση αυτοκτονίας στα βορειοδυτικά της χώρας, στη Μινγκόρα, ακόμα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 37 τραυματίστηκαν, με τις αρχές να αποδίδουν την επίθεση στους μαχητές των Ταλιμπάν.

Στο φως η δραστηριότητα πρακτόρων και ...των διασυνδέσεων σε ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή ενισχύεται το δίκτυο των παραστρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων που εμπλέκονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο εν αποστρατεία αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ Μάικλ Φέρλονγκ φέρεται να έστησε δίκτυο ιδιωτικών πρακτόρων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για τον εντοπισμό και την εξόντωση υπόπτων για συμμετοχή στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, υπό την κάλυψη κυβερνητικού προγράμματος για τη συλλογή πληροφοριών, χρησιμοποιώντας κονδύλια που δήθεν προορίζονταν για «ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών για το κοινωνικό τοπίο και την οργάνωση των φυλών του Αφγανιστάν».

Επίσημη έρευνα φέρεται να διέταξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη δράση του Μάικλ Ντ. Φέρλονγκ, του αξιωματούχου του Πενταγώνου που έστησε το «μαύρο κατασκοπευτικό δίκτυο». Ενα δίκτυο που είχε από όλα: Τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρόμπερτ Γιανγκ Πέλτον, γνωστό για τα ντοκιμαντέρ του για τις «εμπόλεμες ζώνες» - όλως τυχαίως τώρα βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής για «έρευνες για την πειρατεία» - που δήλωσε στους «New York Times» ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον προσέλαβε για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το Αφγανιστάν, πληροφορίες των οποίων ο Φέρλονγκ «έκανε κακή χρήση». Επίσης τον πρώην επικεφαλής των ειδήσεων του CNN Ιζον Τζόρνταν, που τώρα έχει δικές τους τρεις εταιρείες «παροχής πληροφοριών» τις «Praedict», «Cuba Business Bureau» (που συμβουλεύει επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Κούβα) και «Headline APPs».


ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Κόντρα σκοπιμοτήτων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τεταμένες είναι οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις καθώς οι δύο «καλοί σύμμαχοι» φαίνεται ότι θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες ως προς τα ιμπεριαλιστικά και περιφερειακά τους συμφέροντα, στην παρούσα φάση. Η ένταση αυτή, πάντως, από μόνη της, είναι προφανές ότι δεν προμηνύει τίποτε θετικό ως προς το Παλαιστινιακό, αφού ούτως ή άλλως, ζήτημα άμεσης και άνευ όρων εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ ή τερματισμού της κατοχής δεν τίθεται.

Στενός συνεργάτης του Προέδρου Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Αξελροντ, χαρακτήρισε την ισραηλινή ανακοίνωση για 1.600 νέες κατοικίες σε εποικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ (ενώ βρισκόταν εκεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος) «καταστροφική» και «προσβλητική» προς τις αμερικανικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνέχεια, ενημερώνοντας τους Ισραηλινούς διπλωμάτες στη χώρα, υποστήριξε ότι «οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους από το 1975». Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υπογράμμιζε, χτες, ότι η αμερικανική προεδρία, διά της υπουργού Εξωτερικών, έχει, ήδη, καταθέσει στο Τελ Αβίβ λίστα τεσσάρων αιτημάτων προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ζητώντας «άμεση ικανοποίηση, αλλιώς και η Ουάσινγκτον θα υιοθετήσει άλλη στάση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος ζητά από τον Νετανιάχου να «διευκρινίσει δημοσίως αν η ανακοίνωση της απόφασης για τους εποικισμούς ήταν γραφειοκρατικό λάθος ή ηθελημένο μήνυμα», να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση, να δηλώσει δημόσια ότι στις επικείμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές έμμεσες επαφές θα συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα, (πρόσφυγες, σύνορα, ανατολική Ιερουσαλήμ) και να προχωρήσει σε πράξεις «σαφούς καλής θέλησης» προς τους Παλαιστινίους (φημολογείται ότι ασκούνται πιέσεις για μαζική απελευθέρωση κρατουμένων). Το κατά πόσο ο Νετανιάχου, ακόμη και αν θέλει, μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά έτσι ώστε ο ειδικός απεσταλμένος Μίτσελ, με αποκαταστημένο το «αμερικανικό γόητρο», να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος» στις έμμεσες συνομιλίες, είναι αβέβαιο λόγω και του «αταίριαστου» κυβερνητικού του συνασπισμού, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς Ισραηλινούς αναλυτές να «βλέπουν» εσωτερική πολιτική κρίση.

Από την άλλη, και μόνο από τα προαναφερόμενα αιτήματα, γίνεται ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αφορά κυρίως τις δυναμικές μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ και τη συνεργασία τους (και σε ποιο βαθμό) στην ευρύτερη περιοχή. Ουδείς μπορεί ν' αποκλείσει κάποια διμερή διαφωνία ως προς το χειρισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που να οδήγησε στο να χρησιμοποιηθεί το Παλαιστινιακό ως μοχλός άσκησης πίεσης εκατέρωθεν.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έφτασε, χθες, στην περιοχή ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που πραγματοποιεί τέτοιο ταξίδι. Ο Λούλα ντα Σίλβα θα συναντηθεί με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία και θα μεταβεί και στην Ιορδανία, αφού, για συμβολικούς λόγους, διανυκτερεύσει στη Δ. Οχθη. Οπως δήλωνε, δίνοντας «δείγματα» αυξανόμενης πρόθεσης διεθνούς παρουσίας, «στο Παλαιστινιακό, ο διαπραγματευτής πρέπει να είναι ουδέτερος». Στην περιοχή βρίσκεται και η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της ΕΕ, Κάθριν Αστον.

Κατά τα άλλα, η Δ. Οχθη παραμένει αποκλεισμένη ενώ η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι αστυνομοκρατούμενη δήθεν «από το φόβο συγκρούσεων». Επεισόδια σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της Δ. Οχθης σε διαδηλώσεις κατά των εποικισμών. Επίσης, στη Ραμάλα ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», που καταζητούνταν επί δεκαετίας. Η ισλαμιστική οργάνωση κατήγγειλε ότι η επιχείρηση έγινε, τουλάχιστον, με την ανοχή της Π. Αρχής.


ΓΑΛΛΙΑ
Πειράματα της CIA για τη μαζική χειραγώγηση ανθρώπων

Μετά από 60 χρόνια έρχονται στο φως στοιχεία για ψεκασμό ενός χωριού με LSD

Το καλοκαίρι του 1951 το μικρό ειδυλλιακό χωριό Πον-Σεντ-Εσπρί στη Νότια Γαλλία συγκλονίστηκε εντελώς ξαφνικά από μαζικές παράνοιες και παραισθήσεις. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή, δεκάδες τραυματίστηκαν, δεκάδες εισήχθησαν σε άσυλα και ψυχιατρικές κλινικές και εκατοντάδες προσβλήθηκαν.

Πάνω από πέντε δεκαετίες οι εκδοχές γι' αυτό το παράδοξο περιστατικό ήταν δύο ότι οι παραισθήσεις προκλήθηκαν είτε από ένα μύκητα στο ψωμί του μεγαλύτερου φούρνου της πόλης, είτε από οργανικό υδράργυρο. Οι πεποιθήσεις αυτές όμως όσον αφορά το τι συνέβη πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων όταν δημοσιεύθηκε το βιβλίο του ερευνητή - δημοσιογράφου Χανκ Π. Αλμπαρέλι «A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA's Secret Cold War Experiments», όπου μεταξύ άλλων όσον αφορά τα πειράματα της CIA για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των νοητικών λειτουργιών υποτίθεται για αιχμαλώτους και εχθρικά στρατεύματα και αναφέρει ότι το Ποντ-Σεντ-Εσπρί ψεκάστηκε με LSD στο πλαίσιο του πειράματος της CIA. Κατά τον Αλμπαρέλι τα «αποτελέσματα του πειράματος ήταν καλύτερα από ό,τι αναμένονταν αλλά ευρήματα με μικρή επιστημονική αξία».

Ας σημειωθεί ότι ο αποκαλούμενος «Ψυχρός Πόλεμος» ήταν στο απόγειό του εκείνη την εποχή και η CIA, σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, είχαν ήδη ξεκινήσει πειράματα μετά τον πόλεμο της Κορέας και χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες εν αγνοία τους «ποτίστηκαν» με παραισθησιογόνα. Ο Αλμπαρέλι αποκάλυψε το μυστικό του «καταραμένου ψωμιού» ενώ ερευνούσε την ύποπτη αυτοκτονία ενός βιοχημικού που δούλευε για τη μυστική ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOD) αλλά και στη χημική βιομηχανία «Sandoz», που παρείχε στην CIA το «σκεύασμα» για το πείραμα. Ο Φρανκ Ολσον πήδηξε από το παράθυρο του 13ου ορόφου ενός κτιρίου δύο χρόνια μετά το περιστατικό στο Πον-Σεντ-Εσπρί. Δύο από τους συναδέλφους του Ολσον είπαν στον Αλμπαρέλι ότι η γαλλική κωμόπολη επελέγη για το πείραμα με το LSD. Επίσης, σε έγγραφο του Λευκού Οίκου που εστάλη στα μέλη της Επιτροπής Ρόκφελερ, η οποία συστάθηκε το 1975 για να διερευνήσει παρατυπίες της CIA, περιέχονται ονόματα Γάλλων που φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από τη CIA με σαφή αναφορά στο «περιστατικό του Πον-Σεντ-Εσπρί». Ενα άλλο στοιχείο είναι η υποτιθέμενη έρευνα, που φέρεται να έκαναν τότε επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν τα περί μύκητα που, όλως τυχαίως, όλοι εργάζονταν για την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία «Sandoz»...

Μετά τις αποκαλύψεις του βιβλίου που εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 2009, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν από τους Αμερικανούς εξηγήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ