Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Κόντρα σκοπιμοτήτων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τεταμένες είναι οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις καθώς οι δύο «καλοί σύμμαχοι» φαίνεται ότι θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες ως προς τα ιμπεριαλιστικά και περιφερειακά τους συμφέροντα, στην παρούσα φάση. Η ένταση αυτή, πάντως, από μόνη της, είναι προφανές ότι δεν προμηνύει τίποτε θετικό ως προς το Παλαιστινιακό, αφού ούτως ή άλλως, ζήτημα άμεσης και άνευ όρων εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ ή τερματισμού της κατοχής δεν τίθεται.

Στενός συνεργάτης του Προέδρου Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Αξελροντ, χαρακτήρισε την ισραηλινή ανακοίνωση για 1.600 νέες κατοικίες σε εποικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ (ενώ βρισκόταν εκεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος) «καταστροφική» και «προσβλητική» προς τις αμερικανικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνέχεια, ενημερώνοντας τους Ισραηλινούς διπλωμάτες στη χώρα, υποστήριξε ότι «οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους από το 1975». Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υπογράμμιζε, χτες, ότι η αμερικανική προεδρία, διά της υπουργού Εξωτερικών, έχει, ήδη, καταθέσει στο Τελ Αβίβ λίστα τεσσάρων αιτημάτων προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ζητώντας «άμεση ικανοποίηση, αλλιώς και η Ουάσινγκτον θα υιοθετήσει άλλη στάση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος ζητά από τον Νετανιάχου να «διευκρινίσει δημοσίως αν η ανακοίνωση της απόφασης για τους εποικισμούς ήταν γραφειοκρατικό λάθος ή ηθελημένο μήνυμα», να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση, να δηλώσει δημόσια ότι στις επικείμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές έμμεσες επαφές θα συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα, (πρόσφυγες, σύνορα, ανατολική Ιερουσαλήμ) και να προχωρήσει σε πράξεις «σαφούς καλής θέλησης» προς τους Παλαιστινίους (φημολογείται ότι ασκούνται πιέσεις για μαζική απελευθέρωση κρατουμένων). Το κατά πόσο ο Νετανιάχου, ακόμη και αν θέλει, μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά έτσι ώστε ο ειδικός απεσταλμένος Μίτσελ, με αποκαταστημένο το «αμερικανικό γόητρο», να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος» στις έμμεσες συνομιλίες, είναι αβέβαιο λόγω και του «αταίριαστου» κυβερνητικού του συνασπισμού, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς Ισραηλινούς αναλυτές να «βλέπουν» εσωτερική πολιτική κρίση.

Από την άλλη, και μόνο από τα προαναφερόμενα αιτήματα, γίνεται ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αφορά κυρίως τις δυναμικές μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ και τη συνεργασία τους (και σε ποιο βαθμό) στην ευρύτερη περιοχή. Ουδείς μπορεί ν' αποκλείσει κάποια διμερή διαφωνία ως προς το χειρισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που να οδήγησε στο να χρησιμοποιηθεί το Παλαιστινιακό ως μοχλός άσκησης πίεσης εκατέρωθεν.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έφτασε, χθες, στην περιοχή ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που πραγματοποιεί τέτοιο ταξίδι. Ο Λούλα ντα Σίλβα θα συναντηθεί με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία και θα μεταβεί και στην Ιορδανία, αφού, για συμβολικούς λόγους, διανυκτερεύσει στη Δ. Οχθη. Οπως δήλωνε, δίνοντας «δείγματα» αυξανόμενης πρόθεσης διεθνούς παρουσίας, «στο Παλαιστινιακό, ο διαπραγματευτής πρέπει να είναι ουδέτερος». Στην περιοχή βρίσκεται και η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της ΕΕ, Κάθριν Αστον.

Κατά τα άλλα, η Δ. Οχθη παραμένει αποκλεισμένη ενώ η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι αστυνομοκρατούμενη δήθεν «από το φόβο συγκρούσεων». Επεισόδια σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της Δ. Οχθης σε διαδηλώσεις κατά των εποικισμών. Επίσης, στη Ραμάλα ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», που καταζητούνταν επί δεκαετίας. Η ισλαμιστική οργάνωση κατήγγειλε ότι η επιχείρηση έγινε, τουλάχιστον, με την ανοχή της Π. Αρχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ