Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πειράματα της CIA για τη μαζική χειραγώγηση ανθρώπων

Μετά από 60 χρόνια έρχονται στο φως στοιχεία για ψεκασμό ενός χωριού με LSD

Το καλοκαίρι του 1951 το μικρό ειδυλλιακό χωριό Πον-Σεντ-Εσπρί στη Νότια Γαλλία συγκλονίστηκε εντελώς ξαφνικά από μαζικές παράνοιες και παραισθήσεις. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή, δεκάδες τραυματίστηκαν, δεκάδες εισήχθησαν σε άσυλα και ψυχιατρικές κλινικές και εκατοντάδες προσβλήθηκαν.

Πάνω από πέντε δεκαετίες οι εκδοχές γι' αυτό το παράδοξο περιστατικό ήταν δύο ότι οι παραισθήσεις προκλήθηκαν είτε από ένα μύκητα στο ψωμί του μεγαλύτερου φούρνου της πόλης, είτε από οργανικό υδράργυρο. Οι πεποιθήσεις αυτές όμως όσον αφορά το τι συνέβη πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων όταν δημοσιεύθηκε το βιβλίο του ερευνητή - δημοσιογράφου Χανκ Π. Αλμπαρέλι «A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA's Secret Cold War Experiments», όπου μεταξύ άλλων όσον αφορά τα πειράματα της CIA για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των νοητικών λειτουργιών υποτίθεται για αιχμαλώτους και εχθρικά στρατεύματα και αναφέρει ότι το Ποντ-Σεντ-Εσπρί ψεκάστηκε με LSD στο πλαίσιο του πειράματος της CIA. Κατά τον Αλμπαρέλι τα «αποτελέσματα του πειράματος ήταν καλύτερα από ό,τι αναμένονταν αλλά ευρήματα με μικρή επιστημονική αξία».

Ας σημειωθεί ότι ο αποκαλούμενος «Ψυχρός Πόλεμος» ήταν στο απόγειό του εκείνη την εποχή και η CIA, σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, είχαν ήδη ξεκινήσει πειράματα μετά τον πόλεμο της Κορέας και χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες εν αγνοία τους «ποτίστηκαν» με παραισθησιογόνα. Ο Αλμπαρέλι αποκάλυψε το μυστικό του «καταραμένου ψωμιού» ενώ ερευνούσε την ύποπτη αυτοκτονία ενός βιοχημικού που δούλευε για τη μυστική ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOD) αλλά και στη χημική βιομηχανία «Sandoz», που παρείχε στην CIA το «σκεύασμα» για το πείραμα. Ο Φρανκ Ολσον πήδηξε από το παράθυρο του 13ου ορόφου ενός κτιρίου δύο χρόνια μετά το περιστατικό στο Πον-Σεντ-Εσπρί. Δύο από τους συναδέλφους του Ολσον είπαν στον Αλμπαρέλι ότι η γαλλική κωμόπολη επελέγη για το πείραμα με το LSD. Επίσης, σε έγγραφο του Λευκού Οίκου που εστάλη στα μέλη της Επιτροπής Ρόκφελερ, η οποία συστάθηκε το 1975 για να διερευνήσει παρατυπίες της CIA, περιέχονται ονόματα Γάλλων που φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από τη CIA με σαφή αναφορά στο «περιστατικό του Πον-Σεντ-Εσπρί». Ενα άλλο στοιχείο είναι η υποτιθέμενη έρευνα, που φέρεται να έκαναν τότε επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν τα περί μύκητα που, όλως τυχαίως, όλοι εργάζονταν για την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία «Sandoz»...

Μετά τις αποκαλύψεις του βιβλίου που εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 2009, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν από τους Αμερικανούς εξηγήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ