Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
«Φάρσα» η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η λεγόμενη «φάρσα» του γεωργιανού τηλεοπτικού δικτύου «Imedi», που σε συγκεκριμένη εκπομπή του περασμένου Σαββάτου μετέδωσε ότι ρωσικά άρματα μάχης κατευθύνονται προς την Τιφλίδα και ότι ο Πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει σκοτωθεί. Πριν από την εκπομπή μεταδόθηκε μια σύντομη προειδοποίηση ότι επρόκειτο για μια «προσομοίωση», αλλά στο ίδιο το ρεπορτάζ δε γινόταν καμία μνεία σχετικά με αυτό, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στη χώρα. Αργότερα δεκάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν έξω από το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο είναι ιδιωτικό, και ανήκει στον πρώην προσωπάρχη του Προέδρου Σαακασβίλι.

Ο Γεωργιανός Πρόεδρος την Κυριακή αρκέστηκε απλά να υποστηρίξει πως το ρεπορτάζ «φυσικά ήταν δυσάρεστο, ωστόσο (...) θέλω όλοι να καταλάβουν καλά πως το ρεπορτάζ βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, σε κάτι που πιθανότατα μπορεί να συμβεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την «ανευθυνότητα» των δημοσιογράφων και την «παράνοια» της γεωργιανής εξουσίας, ενώ παράλληλα, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη μετάδοση μιας τέτοιας εκπομπής, τόνισε πως «επέφερε πλήγμα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πάντως, παρά τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τη συγκεκριμένη ενέργεια, το σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα παράδειγμα των τρόπων χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ο διευθυντής του «Imedi», υπεραμυνόμενος το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υποστήριξε πως «στόχος μας ήταν να μιλήσουμε ανοιχτά για το σχέδιο που έχει προετοιμαστεί στη Μόσχα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ