ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική μαγεία με «σάλσα»

Σκηνή από την ταινία «Salsa»
Σκηνή από την ταινία «Salsa»
Με μουσική και χορό από τη μακρινή - όσο και τόσο κοντινή στην καρδιά μας - Κούβα θα «πλημμυρίσουν» οι οθόνες έξι αθηναϊκών κινηματογράφων από σήμερα, φιλοξενώντας, σε πρώτη προβολή, την ταινία «Σάλσα» (γαλλικής, ισπανικής και κουβανικής συμπαραγωγής του 1999).

Πρόκειται για μια ερωτική κομεντί, γεμάτη ανατροπές, πλημμυρισμένη με αυθεντική κουβανική μουσική, ένας ύμνος, ουσιαστικά, στη χαρά της ζωής και τον αισθησιασμό της μουσικής «σάλσα». Κυριολεκτικά «σάλσα» στα ισπανικά σημαίνει σαλάτα και μάλλον είναι πετυχημένος, αφού προέρχεται από πρόσμειξη διαφόρων ειδών λατινοαμερικάνικης μουσικής. Η Κούβα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παράδοση στο είδος.

Η σκηνοθεσία είναι της Τζόις Σέρμαν Μπουνιουέλ, σε σενάριο δικό της και του Ζαν - Κλοντ Καριέρ, με πρωταγωνιστές τους Βενσάν Λεκαίρ, Κριστιάν Γκου, Κατρίν Σαμί, Μισέλ Ομόν, Ρολάν Μπλανς, Αουρόρα Μπασνουέβο, Αλέξις Βάλντες, Ελίζα Μεγιό. Τη μουσική έχουν αναλάβει οι Κουβανοί «Σιέρρα Μαέστρα», μαζί με τους Ζαν - Μαρί Σένια, Γιούρι Μπουεναβεντούρα και Σέρτζιο Μπαρέτο, ενώ ακούγονται κομμάτια από μεγάλα ονόματα της λάτιν μουσικής, όπως Ισαάκ Ντελγκάντο, Ρέι Μπαρέτο κ. ά. Οι «Σιέρρα Μαέστρα» είναι γνωστοί στο αθηναϊκό κοινό, αφού το ξεσήκωσαν με την εκπληκτική μουσική τους στο 1ο Εθνικ και Τζαζ φεστιβάλ.

Οι εντυπωσιακές χορογραφίες είναι των Χόρχε Μόρε και Ανιούρκα Σατελάιν και η διεύθυνση της φωτογραφίας του Χαβιέρ Αγκιρεσαρόμπε. Η ταινία γυρίστηκε στη Γαλλία και την Κούβα. Η διανομή ανήκει στη «New Star».

Καμπανέλλης επί δύο στο «Ανοιχτό»

Πενήντα χρόνια προσφοράς - ανεκτίμητης προσφοράς - στη νεοελληνική δραματουργία και στο θέατρό μας γενικότερα συμπληρώνει φέτος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αυτή την επέτειο και αυτή την προσφορά θα τιμήσει το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη, ανεβάζοντας την προσεχή χειμερινή περίοδο δύο έργα του. Πρόκειται για τα έργα «Βίβα Ασπασία», που ανήκει στην πρώτη συγγραφική δεκαετία του Καμπανέλλη, και «Τελευταία πράξη», το οποίο ανήκει στην τελευταία συγγραφική περίοδο.

Το «Βίβα Ασπασία» (το είχε ανεβάσει ο θίασος Τζένης Καρέζη το 1966) είναι μια συγκινητική κωμωδία, που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής. Η ιστορία εκτυλίσσεται στα 1943, μετά τη «Συμφωνία Μπαντόλιο», οπότε οι Ιταλοί από σύμμαχοι των Γερμανών βρέθηκαν να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων. Ετσι, τρεις Ιταλοί στρατιώτες βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι της νεαρής πόρνης Ασπασίας, προκαλώντας αλλεπάλληλες κωμικές, τραγελαφικές και δραματικές καταστάσεις. Οταν παίχτηκε το έργο οι κριτικοί θεάτρου (δεξιοί και αριστεροί) το επέκριναν ως έργο που συκοφαντούσε την Αντίσταση, αφού είχε ως ηρωίδα μια πόρνη. Τώρα στόχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» είναι να αποκαταστήσει και ιδεολογικά και αισθητικά το έργο, δίνοντάς του όλο το ιστορικό, κοινωνικό και θεατρικό του υπόστρωμα.

Η «Τελευταία πράξη»αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τη συνέχεια του «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», το οποίο ανέβασε στο «Θέατρο Τέχνης» ο Κάρολος Κουν, στη δεκαετία του '60. Αφορμή για να γράψει ο Ι. Καμπανέλλης αυτό το έργο, όπως ο ίδιος λέει, ήταν το ανέβασμα του «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» το 1990 στο Ηρώδειο. «Η παράσταση εκείνη ενεργοποίησε την ιδέα που ένιωθα σαν εκκρεμότητα, να γράψω κι ένα "γυρισμό" τελικά στην Ιθάκη του Οδυσσέα, που στο πρώτο έργο εγκατέλειπα στο νησί της Κίρκης», λέει ο συγγραφέας. Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο που τοποθετεί στο κέντρο του ένα μυστήριο - τη μυστηριακή σχέση της ζωής με το θέατρο.

Αρχίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Διευρυμένο σε θεματικές ενότητες και χρονική διάρκεια και αποσκοπώντας στην «αναθέρμανση του διεθνούς του χαρακτήρα» και στην «ενίσχυση της πρωτοποριακής - πειραματικής του οντότητας», το «Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας» ανοίγει την αυλαία του στο «Θέατρο Κάστρου», στις 27 του Ιούνη με την Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας. Το πρόγραμμα, που καταρτίστηκε (με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Στ. Ξαρχάκο), όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με κορύφωση των εκδηλώσεων στους θερινούς μήνες, ενώ στοχεύει να συμβάλει ώστε να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις και οι αναγκαίες υποδομές (κτιριακές και θεσμικές) ενόψει της ανακήρυξης της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα (Μπαχ, Θεοδωράκη κ.ά.), παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος, βραδιές με μουσικές του κόσμου, εκδηλώσεις κινηματογράφου - μουσικής κ.ά. Αρκετές είναι οι «αποκλειστικές» εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει. Ανάμεσά τους η αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη μουσικο - θεατρική παράσταση (πρεμιέρα 5/7, Ρωμαϊκό Ωδείο), η συναυλία «Φλόγα του τάνγκο» με τον J. Mosalini (13/7), η μουσικοποιητική βραδιά «Πανσέληνος ο Ερωτας» με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων (16/7), η συναυλία του τρίο J. Loussier (19/7), η βραδιά φλαμένκο με τη Νίνα Κόρτι (24/7), η συναυλία της ορχήστρας Μπαχ του Gewandhaus Λειψίας (30/7), η παράσταση «Τρωάδες» από τη Θεατρική Ομάδα του Παντείου (27/8), η συναυλία των «Ιασις» - Τεκμπιλέκ (28/8).

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες

Στις 24 του Ιούνη αρχίζουν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες στην Αθήνα που περιλαμβάνουν αρχαίο δράμα, σύγχρονο θέατρο, μουσική, ζωγραφική και χορό.

Στην πρώτη φάση που έγινε σε 11 περιφέρειες της χώρας συμμετείχαν 27.500 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πρώτα βραβεία των περιφερειακών αγώνων θα συμμετάσχουν στους Πανελλήνιους της Αθήνας.

Για πρώτη φορά φέτος η επίσημη έναρξη των αγώνων, που θα γίνει στις 29 του Ιούνη, 8.30 μμ, στην Πνύκα, θα συνοδευτεί με την άφιξη της φλόγας από τους Δελφούς. Η αφή της δελφικής φλόγας θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στις 27 του Ιούνη, 6.15 μμ, με τη συμμετοχή 70μελούς χορού μαθητών, θεατρικών ομάδων που θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα χορικών στο αρχαίο στάδιο, μαθητικής χορωδίας και ορχήστρας αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων από γυμνάσιο της Κύπρου.

Η μουσική του χορού είναι της Ελένης Καραΐνδρου, η χορογραφία και η διδασκαλία του χορού είναι της Σοφίας Σπυράτου και οι αρχαίες ενδυμασίες της Ιωάννας Παπαντωνίου.

Η φλόγα θα μεταφερθεί από μαθητές δρομείς με ενδιάμεσους σταθμούς και εκδηλώσεις σε Αράχοβα, Λιβαδειά, Θήβα και Ελευσίνα.

«Καραγκιόζης» στο ΚΘΒΕ

Ο Τάσος Παλατζίδης
Ο Τάσος Παλατζίδης
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έκανε μια ρεπερτοριακή επιλογή-έκπληξη. Ανέσυρε από την άδικη λησμονιά ένα έργο του πρωτοπόρου μελετητή της λαογραφικής παράδοσης και της δημοτικής μας ποίησης. Λέμε για το έργο του Φώτου Πολίτη «Καραγκιόζης ο μέγας», το οποίο θα είναι η δεύτερη θερινή παραγωγή του ΚΘΒΕ και ήδη ετοιμάζεται. Το έργο ζωντανεύει τη φυσιογνωμία του κεντρικού ήρωα του θεάτρου σκιών, όπως τον «γνώριζε» ο λαός μας στις δεκαετίες της μεγάλης ακμής του θεάτρου σκιών. Μια απολαυστική, πανέξυπνη λαϊκή φιγούρα με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της, με ακατάβλητο χιούμορ, αλάνθαστο ένστικτο και διαβολεμένη θυμοσοφία. Το έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, σκηνικά Γιάννη Κατρανίτσα, κοστούμια Χρήστου Μπρούφα. Το ρόλο του Καραγκιόζη θα υποδυθεί ο Τάσος Παλατζίδης.

Για τα Βραβεία «Ιπεκτσί»

Η επιτροπή, που ανά δύο χρόνια απονέμει τα Βραβεία Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί», προκήρυξε το 10ο διαγωνισμό. Την ελληνική επιτροπή αποτελούν οι: Τάσος Αθανασιάδης (πρόεδρος), Γεώργιος Παπούλιας (αντιπρόεδρος), Τάσος Αναγνώστου, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λεωνίδας Κύρκος, Γιάννης Μαγκλής, Γιάννης Μιγάδης, Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Θανάσης Ρεντζής, Δημήτρης Σιατόπουλος, Σοφιανός Χρυσοστομίδης (μέλη), Ανδρέας Πολιτάκης (γραμματεία).

Τα βραβεία αφορούν σε: Δημοσιογραφικά κείμενα. Λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία (πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο - δημοσιευμένα ή μη). Καλλιτεχνικά έργα (κινηματογράφος, αφίσα). Μαθητικά βραβεία για παιδιά του Δημοτικού (των τριών τελευταίων τάξεων) και του Γυμνασίου. Εκτός από τους παραπάνω τομείς θα δοθούν και «Ειδικά Βραβεία Ιπεκτσί» και «Βραβεία Επικοινωνίας Ιπεκτσί» σε πολίτες, δήμους, κοινότητες, οργανώσεις, οργανισμούς κλπ., που έχουν αξιόλογη δραστηριότητα υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Τα διαγωνιζόμενα έργα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30/11/2000. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την 1/2/2001 και η απονομή θα γίνει στην Τουρκία (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί). Υποβολή υποψηφιοτήτων και πληροφορίες: Χρυσοστόμου 7, 10558, Αθήνα, τηλ. 3246.524, fax 3224541.

Με γενικό τίτλο «Αμύντας 2000 - Καλύβια», ξεκινούν σήμερα στα Καλύβια οι τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιλαμβάνουν συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθεάτρου και θεάτρου, ποδηλατοδρομία για την «Ειρήνη στα Βαλκάνια», χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικούς αγώνες κ.ά.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζει το θέατρο «Δορα Στράτου» στο θέατρο Φιλοπάππου, έως και την Κυριακή, περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από τη Γουμένισσα Κιλκίς, τη Νάξο, τους Ελληνες από τη Σίλλη Ικονίου, τον Κριό Ορεστιάδος Εβρου, τους Ελληνες του Πόντου, τη Ρούμελη και τον Μωριά. Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά, 9.15μμ. Την Τετάρτη και την Κυριακή θα δοθούν δύο ακόμη παραστάσεις στις 8.15.

«Το Τρένο στο Ρουφ» σταμάτησε τα δρομολόγιά του για το καλοκαίρι. Λέμε για το θίασο «Αξάνα» και την αμαξοστοιχία - θέατρο της Τατιάνας Λύγαρη και την πολύ επιτυχημένη κωμωδία που παρουσίασε, της Εθελ Λίνα Γουάιτ «Η κυρία εξαφανίζεται». Τον 12μελή θίασο αποτελούσαν οι: Κλεό Σκουλούδη, Ελευθερία Βιδάκη, Βαγγέλης Ρόκκος, Γιώργος Τσιδίμης, Μανώλης Σορμαΐνης, Κώστα Φλοκατούλας, Δημήτρης Κοτζιάς, Μαρία Τσιμά, Μπέτη Νικολέση, Βλάσης Ζώτης, Ανδρέας Μαριανός, Αννυ Δημάδη και Τατιάνα Λύγαρη. Σημειώνουμε για όσους θεατές δεν πρόλαβαν να δουν το έργο ότι θα επαναληφθεί από τον προσεχή Οκτώβριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ