ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική "Αιωνιότητα"

Ελεγειακές συνθέσεις, που με τις νότες τους "ζωγραφίζουν" "Μια αιωνιότητα και μια μέρα". Είναι η μουσική, που έγραψε η Ελένη Καραϊνδρου για την ομώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου,μουσική που βραβεύτηκε πρόσφατα με το Κρατικό Βραβείο και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Μια αιωνιότητα και μια μέρα".Το άλμπουμ, το τέταρτο κατά σειρά που ηχογράφησε η συνθέτις με τη φημισμένη πρωτοποριακή γερμανική δισκογραφική εταιρία "ECM", κυκλοφορεί παγκόσμια από τις 10 του Δεκέμβρη και σ' αυτό περιέχονται συνθέσεις ολοκληρωμένες, που μόνο μικρό μέρος τους ακούγεται στην ταινία.

Η παρουσίαση του δίσκου έγινε χτες, χωρίς τον Μάνφρεντ Αϊχερ, ιδρυτή - διευθυντή της ECM και παραγωγό του άλμπουμ, ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος σε μοναστήρι της Αυστρίας, όπου είχε μεταβεί για ηχογράφηση. Η Ελ. Καραϊνδρου, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι "ένας από τους δύο σημαντικούς ανθρώπους, για τους οποίους τρέφω συναίσθημα ευγνωμοσύνης, καθώς με περιβάλλει με την πίστη του τα τελευταία χρόνια". Ο έτερος δεν είναι άλλος από τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο,τον άνθρωπο που "είναι κινητήρια δύναμη της έμπνευσής μου". Αναφερόμενη στη μουσική της, είπε ότι το "θέμα της αιωνιότητας είναι δοξαστικό, ένα θέμα κατάφασης προς τη ζωή". Εκτός από τα πρωτότυπα συμφωνικά θέματα, τις παραλλαγές και το θέμα για κλαρίνο (εμπνευσμένο από τα παιδιά των φαναριών), στο άλμπουμ έχει περιληφθεί ένα μικρό απόσπασμα από τον ποντιακό χορό της σκηνής του γάμου, καθώς και απόσπασμα από το ποίημα του Σολωμού "Η ημέρα της Λαμπρής" στα ελληνικά, όπως ακούγεται στην ταινία από τη φωνή του Φαμπρίτζιο Μπεντιβόλιο.

Η ηχογράφηση έγινε στο Ηχογραφικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής από τον Γιάννη Σμυρναίο με τη συμμετοχή της "Καμεράτα",σε διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.Συμμετέχουν οι σολίστ: Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Νίκος Γκίνος και Μάνθος Χαλκιάς (κλαρίνο), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Αρης Δημητριάδης (μαντολίνο) και Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν).

Με την "Καμεράτα", η Ελ. Καραϊνδρου θα πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες στην Αγγλία (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Γλασκώβη), στις 2, 3 και 4 Φλεβάρη. Τον Ιούλη θα δώσει συναυλίες στην Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν εμφανίσεις της στη Γερμανία και στο τέλος του '99 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ταινίες για παιδιά και νέους

Αρχίζουν, σήμερα, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, στον κινηματογράφο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1), οι προβολές των ταινιών που συμμετείχαν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Μετά τη λήξη του διαγωνιστικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία, το νεανικό, και όχι μόνο, αθηναϊκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες του Φεστιβάλ που γίνεται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.Την Κυριακή, στα πλαίσια της προβολής των 5 μ.μ., έχει προγραμματιστεί εκδήλωση, με δωρεάν είσοδο για όλα τα παιδιά.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, στις 5 μ.μ.: "Ονειρα Γλυκά" του Αδάμ Γεωργίου και "Ο Ντιπού νούμερο δύο" (Μπαγκλαντές) και στις 7 μ.μ.: "Εκδρομή στο χιόνι" (Γερμανία) και "Θάρρος ή αλήθεια" (Σουηδία - Φινλανδία). Το Σάββατο, στις 5 μ.μ.: "Θέλεις να τα φτιάξουμε" (Δανία), "Το χωριό των ονείρων", στις 7 μ.μ.: "Χτες το απόγευμα" της Ελισάβετ Χρονοπούλου και "Χένρι και Βερλίν" (Καναδάς). Την Κυριακή, στις 5 μ.μ.: "Πτήση με ούριο άνεμο" (Αυστραλία), "Μη με υπολογίζεις" (Ισλανδία) και στις 7 μ.μ.: "Τσιπς" του Κώστα Μαχαίρα, "Πέρα από τη σιωπή" (Γερμανία). Τη Δευτέρα, στις 3 μ.μ.: "Ψηλά τα χέρια" (Δανία), "Τανγκοτάνγκο" (Βέλγιο), στις 5 μ.μ.: "Ο πατέρας" (Εσθονία), "Ο μικρός άντρας" (Ιράν) και στις 7 μ.μ.: "Η άμμος του Βεδουίνου" (Ισραήλ) και "Το παιχνίδι της Πικραλίδας" (Ολλανδία - Βέλγιο).

Η περιπλάνηση του Χόφμαν

Ενα από "τα δυσκολότερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου", όπως το χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης,"Τα παραμύθια του Χόφμαν" ανεβαίνουν στις 20 του Δεκέμβρη, στην Εθνική Λυρική Σκηνή.Πρόκειται για τη μοναδική όπερα του Ζακ Οφενμπαχ,του συνθέτη που είχε ξεσηκώσει το Παρίσι του 19ου αιώνα με τις οπερέτες και τα τραγούδια του. Οι "γκροτέσκες" φαντασιώσεις του Χόφμαν, του Γερμανού ποιητή που έγραφε παραμύθια στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτέλεσαν για τον συνθέτη ένα εκπληκτικό υλικό, πάνω στο οποίο έγραψε "ένα αριστούργημα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας", όπως είπε ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός (μουσική διεύθυνση). Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυσκολίες και ως προς τη μουσική ερμηνεία, καθώς το έργο "αρχίζει με νότες οπερέτας και κλείνει με νότες δραματικής κορύφωσης".

"Το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει" υπήρξε το ανέβασμα για τον Β. Νικολαϊδη, καθώς "είναι σαν ν' ανεβάζουμε συγχρόνως τέσσερα έργα". Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες ζωής του Χόφμαν (δημιουργός και συγχρόνως ήρωας των διηγήσεών του), τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, μια περιπλάνηση ανάλογη του "Ιπτάμενου Ολλανδού" στις ανθρώπινες θάλασσες, στις ίδιες του τις περιπέτειες. Για να δοθεί αυτή η "διαχρονική κατάρα", είπε ο Β. Νικολαϊδης, "η κάθε πράξη διαδραματίζεται σε άλλη εποχή".

Τραγουδούν: Ζάχος Τερζάκης - Αλεξάντερ Μπαντέα - Βαγγέλης Χατζησίμος, Αλέν Φονταρί - Λούης Μανίκας - Αρμάν Αραπιάν, Τζένη Δριβάλα - Μάτα Κατσούλη - Βασιλική Καραγιάννη, Ιουλία Τρούσσα - Μάρθα Αράπη - Ειρήνη Τσιρακίδου, Λυδία Αγγελοπούλου - Βαρβάρα Τσαμπαλή - Αλέκα Δρακοπούλου κ. ά. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Αφροδίτης Κουτσουδάκη και η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη.Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 23, 25, 26, 27/12 και 2, 3, 8, 10, 21, 23/1.

Ενας ζωγράφος της διασποράς

Με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης του Ελληνα ζωγράφου της διασποράς Βασίλη Μάρρου,οι εκδόσεις "Αδάμ" σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση κυκλοφόρησαν το βιβλίο "Βασίλης Μάρρος 1897-1954".Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας για τον καλλιτέχνη, αλλά και την καλλιτεχνική δράση των Ελλήνων εικαστικών στην Αμερική κατά το μεσοπόλεμο. Σ' αυτό συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες και ντοκουμέντα της εποχής και "επιχειρείται μια πρώτη συστηματική προσέγγιση της εικαστικής προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού".

Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι ιστορικοί τέχνης Μπία Παπαδοπούλου, Νάντια Αργυροπούλου.Τα κείμενα υπογράφουν οι: Λεωνίδας Φοίβος - Κόσκος, Μάνος Στεφανίδης, Νάνος Βαλαωρίτης.

Ο Β. Μάρρος γεννήθηκε στο Ανω Μελίσσι Κορινθίας και νεαρός ταξίδεψε στην Καλιφόρνια. Σπούδασε τέχνη στο Σαν Φρανσίσκο, τη Ν. Υόρκη και στο Παρίσι. Μέχρι το 1954 εξέθεσε έργα του στην Αμερική τόσο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, ενώ πριν πεθάνει (1954) συμμετείχε με έργα του σε δύο σημαντικές ομαδικές εκθέσεις του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο (1948 και 1952).

Στέγη Θρακικής Τέχνης

Μια παλιά καπναποθήκη της Ξάνθης θα στεγάζει, από αύριο,ένα από τα Κέντρα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.Το κτίριο (750 τμ.), χαρακτηρισμένο διατηρητέο, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκαν μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και εργαστήρια για συντήρηση χαρτιού και ξύλου. Συγχρόνως θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες, προβολές.

Τα εγκαίνια του πρώτου αυτού κέντρου θρακικής παράδοσης πραγματοποιούνται αύριο, ωστόσο το Ιδρυμα σχεδιάζει την ίδρυση κι άλλων παρόμοιων χώρων στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, με σκοπό τη φιλοξενία έργων σύγχρονων Θρακών καλλιτεχνών, λαογραφικών συλλογών και εργαστηρίων.

Ηδη έχει προγραμματιστεί στην Αλεξανδρούπολη η ανέγερση κτιρίων για την εγκατάσταση της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προϋπολογισμού 700 εκατ. δρχ.

Σκοποί της Καρύστου

Τριάντα έξι αυθεντικούς τοπικούς σκοπούς, παιγμένους από ντόπιους οργανοπαίκτες και παραδοσιακά τραγούδια της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας περιλαμβάνει το CD "Καρυστία" που παρουσίασαν, χθες, η Αδελφότητα Καρυστίων της Αθήνας και οι Φίλοι του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου.

Ωστόσο, η προσπάθεια καταγραφής αυτού του τοπικού μουσικού ιδιώματος αρχίζει πολύ πριν, από το 1974 όταν ο ερευνητής Γιάννης Γκίκας εξέδιδε το βιβλίο "Μουσικά Οργανα και Λαϊκοί Οργανοπαίκτες - Νότια Εύβοια και Σκύρος",αποσπάσματα του οποίου περιλαμβάνονται στο βιβλίο που συνοδεύει το δίσκο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1989, ο Γιάννης Φιωτάκης αρχίζει μία σειρά ηχογραφήσεων σε σπίτια, καφενεία, γιορτές και καταγράφει 63 μουσικούς και τραγουδιστές απ' όλη την Καρυστία. Αρωγός στάθηκε ο Μάρκος Δραγούμης που έθεσε στη διάθεσή του το υλικό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου, όπως τις ηχογραφήσεις του Ελληνοαμερικανού Τεντ Πετρίδη στα τέλη της δεκαετίας του '60, τη μεγάλης αξίας ηχογράφησης της Ιωάννας Τσίγκρου, το 1974 και 75 σε χωριά της Νότιας Εύβοιας.

Την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο Θανάσης Μωραϊτης και το CD, που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, διατίθεται από την Αδελφότητα Καρυστίων.

"Τα παραμύθια του Χόφμαν", στη Λυρική Σκηνή

Ο αυστριακός "Σταυρός της Επιστήμης και Τέχνης", ανώτατη τιμή που απονέμεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε ανθρώπους που έχουν εργαστεί και προσφέρει πολύτιμο έργο στην Αυστρία, απονεμήθηκε στον Ελληνα βαθύφωνο Νίκο Ζαχαρίου.Η απονομή στον λυρικό καλλιτέχνη έγινε την περασμένη Παρασκευή, σε ειδική τελετή, στην οικία του πρέσβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ