Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική "Αιωνιότητα"

Ελεγειακές συνθέσεις, που με τις νότες τους "ζωγραφίζουν" "Μια αιωνιότητα και μια μέρα". Είναι η μουσική, που έγραψε η Ελένη Καραϊνδρου για την ομώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου,μουσική που βραβεύτηκε πρόσφατα με το Κρατικό Βραβείο και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Μια αιωνιότητα και μια μέρα".Το άλμπουμ, το τέταρτο κατά σειρά που ηχογράφησε η συνθέτις με τη φημισμένη πρωτοποριακή γερμανική δισκογραφική εταιρία "ECM", κυκλοφορεί παγκόσμια από τις 10 του Δεκέμβρη και σ' αυτό περιέχονται συνθέσεις ολοκληρωμένες, που μόνο μικρό μέρος τους ακούγεται στην ταινία.

Η παρουσίαση του δίσκου έγινε χτες, χωρίς τον Μάνφρεντ Αϊχερ, ιδρυτή - διευθυντή της ECM και παραγωγό του άλμπουμ, ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος σε μοναστήρι της Αυστρίας, όπου είχε μεταβεί για ηχογράφηση. Η Ελ. Καραϊνδρου, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι "ένας από τους δύο σημαντικούς ανθρώπους, για τους οποίους τρέφω συναίσθημα ευγνωμοσύνης, καθώς με περιβάλλει με την πίστη του τα τελευταία χρόνια". Ο έτερος δεν είναι άλλος από τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο,τον άνθρωπο που "είναι κινητήρια δύναμη της έμπνευσής μου". Αναφερόμενη στη μουσική της, είπε ότι το "θέμα της αιωνιότητας είναι δοξαστικό, ένα θέμα κατάφασης προς τη ζωή". Εκτός από τα πρωτότυπα συμφωνικά θέματα, τις παραλλαγές και το θέμα για κλαρίνο (εμπνευσμένο από τα παιδιά των φαναριών), στο άλμπουμ έχει περιληφθεί ένα μικρό απόσπασμα από τον ποντιακό χορό της σκηνής του γάμου, καθώς και απόσπασμα από το ποίημα του Σολωμού "Η ημέρα της Λαμπρής" στα ελληνικά, όπως ακούγεται στην ταινία από τη φωνή του Φαμπρίτζιο Μπεντιβόλιο.

Η ηχογράφηση έγινε στο Ηχογραφικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής από τον Γιάννη Σμυρναίο με τη συμμετοχή της "Καμεράτα",σε διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.Συμμετέχουν οι σολίστ: Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Νίκος Γκίνος και Μάνθος Χαλκιάς (κλαρίνο), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Αρης Δημητριάδης (μαντολίνο) και Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν).

Με την "Καμεράτα", η Ελ. Καραϊνδρου θα πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες στην Αγγλία (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Γλασκώβη), στις 2, 3 και 4 Φλεβάρη. Τον Ιούλη θα δώσει συναυλίες στην Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν εμφανίσεις της στη Γερμανία και στο τέλος του '99 στο Μέγαρο Μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ