Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις

Οι παραμονές των γιορτών φέρνουν κάθε χρόνο πολλά και αρκετά καλά βιβλία, που χρήζουν ιδιαίτερης παρουσίασης. Ετσι χθες σε συνεντεύξεις Τύπου παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εκδόσεις:

  • Από την "Αγρα" κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη το βιβλίο "Γιώργος Σεφέρης - Εντμουντ Κήλυ Αλληλογραφία 1951 - 1971",αλλά παρουσιάστηκε μόλις χθες με την ευκαιρία του ερχομού του πανεπιστημιακού καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ε. Κήλυ στην Ελλάδα, με της οποίας τη σύγχρονη λογοτεχνία έχει ασχοληθεί μελετητικά και μεταφραστικά σ' όλη τη ζωή του. Βρέθηκε λοιπόν χθες και μίλησε, σε ένα οικείο περιβάλλον ομοτέχνων και συνομιλητών του, για το βιβλίο. Με τους Γιώργη Γιατρομανωλάκη (καθηγητής Πανεπιστημίου, μεταφραστής), Ντέιβιντ Κόναλι (ελληνιστής, μεταφραστής) και Αλόη Σιδέρη (μεταφράστρια του βιβλίου). Η αλληλογραφία του Κήλυ με τον Σεφέρη ήταν τότε που ο εικοσιτριάχρονος Κήλυ, με παρότρυνση των Κ. Τρυπάνη και Γ. Σαββίδη, αρχίζει να ειδικεύεται στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα με την ποίηση του Σεφέρη. Χρειάστηκε να μείνουν αρκετά γράμματά του αναπάντητα, έως ότου τον Ιούνιο του '52, ο Σεφέρης να τον δεχτεί σπίτι του και να κουβεντιάσουν επί έξι ώρες για τους συμβολισμούς της ποίησής του. Χρειάστηκαν όλα τα χρόνια της αλληλογραφίας του, ώστε ο Κήλυ να γίνει ένας από τους αξιότερους "ερμηνευτές" και μεταφραστές της σεφερικής ποίησης.

Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερις "ενότητες": Από μια εκτενή εισαγωγή του Κήλυ, την οποία ο Γ. Γιατρομανωλάκης χαρακτήρισε "ένα ακόμη δοκίμιο ευανάγνωστο, που δίνει καινούριες πληροφορίες". Από την αλληλογραφία (120 επιστολές), που "αποτελεί καθαρό λογοτεχνικό γένος, ένα "μυθιστόρημα", ένα "ρομάντζο" με ενδιαφέρουσα πλοκή και πολλά πρόσωπα" (Γιατρομανωλάκης), ένα παράρτημα, και τις 47 φωτογραφίες (αδημοσίευτες οι περισσότερες).

  • Πάντα σεμνή, παρ' ότι καλαίσθητη, χρήσιμη και μυητική στον "κόσμο" της λογοτεχνίας, είναι η έκδοση του "Λογοτεχνικού Ημερολογίου" από τον οίκοΓαβριηλίδη.Το (5ο) "Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 1999",αφιερώνεται στον αξέχαστο Φίλιππο Βλάχο και με συνεργάτες επώνυμους των Γραμμάτων και της τέχνης, "μνημονεύει" (με βιογραφικό, χαρακτηριστικό δείγμα της πένας τους, φωτογραφία) πολλούς κορυφαίους απόντες των Γραμμάτων μας (λ. χ. Ψυχάρης, Κάλβος, Ροδοκανάκης, Αγρας, Πορφύρας, Ρίτσος, Βιζυηνός, Παλαμάς, Σουρής, Δροσίνης, Εφταλιώτης, Μυριβήλης, Κοτζιούλας, Πρεβελάκης, Ρώτας κ. ά) και τιμά αρκετούς ζώντες (Σαχτούρης, Σαμαράκης, Σωτηρίου, Λυμπεράκη, Μεγαπάνου, Τσακνιάς). Ενα ημερολόγιο, πραγματικά χωρίς ημερομηνία λήξης.
  • Από τον "Εξάντα" παρουσιάστηκε χθες η ογκώδης και ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη του Γιώργου Καράμπελα "Το ιερό χόρτο",η οποία εξετάζει - με "διαδρομές" που ξεκινούν από το γνωστό αρχαίο κόσμο και φθάνουν στις μέρες μας - όλες τις μορφές χρήσης, χημικής επεξεργασίας και νόμιμης και παράνομης εμπορίας (σε ειρηνικές και πολεμικές περιόδους) του "χόρτου" που έγινε μάστιγα του καιρού μας. Της κάνναβης,που γίνεται και "όπιο του λαού" και μέσα στις εκκλησίες, αφού με την καύση του λιβανιού το εκκλησίασμα εισπνέει τετραϋδροκαναβινόλη,ουσία καθαρά ψυχοδραστική, δηλαδή έστω και ελαφρά ναρκωτική. Η μελέτη στο πρώτο μέρος εξετάζει τους τρόπους καλλιέργειας του φυτού, ενώ στο δεύτερο μέρος, τις πηγές αναφοράς του στην αρχαιότητα (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ρώμη, Ινδία, Ιαπωνία, Βυζάντιο, Ισλάμ κ. α.), στην Ευρώπη κατά το 18ο και 19ο αιώνα, στην αμερικάνικη ήπειρο και στις ΗΠΑ, όπου η "κάνναβη" θεωρήθηκε "χόρτο της ανεξαρτησίας".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ