Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκοποί της Καρύστου

Τριάντα έξι αυθεντικούς τοπικούς σκοπούς, παιγμένους από ντόπιους οργανοπαίκτες και παραδοσιακά τραγούδια της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας περιλαμβάνει το CD "Καρυστία" που παρουσίασαν, χθες, η Αδελφότητα Καρυστίων της Αθήνας και οι Φίλοι του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου.

Ωστόσο, η προσπάθεια καταγραφής αυτού του τοπικού μουσικού ιδιώματος αρχίζει πολύ πριν, από το 1974 όταν ο ερευνητής Γιάννης Γκίκας εξέδιδε το βιβλίο "Μουσικά Οργανα και Λαϊκοί Οργανοπαίκτες - Νότια Εύβοια και Σκύρος",αποσπάσματα του οποίου περιλαμβάνονται στο βιβλίο που συνοδεύει το δίσκο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1989, ο Γιάννης Φιωτάκης αρχίζει μία σειρά ηχογραφήσεων σε σπίτια, καφενεία, γιορτές και καταγράφει 63 μουσικούς και τραγουδιστές απ' όλη την Καρυστία. Αρωγός στάθηκε ο Μάρκος Δραγούμης που έθεσε στη διάθεσή του το υλικό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου, όπως τις ηχογραφήσεις του Ελληνοαμερικανού Τεντ Πετρίδη στα τέλη της δεκαετίας του '60, τη μεγάλης αξίας ηχογράφησης της Ιωάννας Τσίγκρου, το 1974 και 75 σε χωριά της Νότιας Εύβοιας.

Την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο Θανάσης Μωραϊτης και το CD, που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, διατίθεται από την Αδελφότητα Καρυστίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ