Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτοβιογραφία μιας σπουδαίας πορείας

Με λόγο πηγαίο, εκφραστικό, με νοηματική πληρότητα και σαφήνεια, μια 50χρονη διαδρομή στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας, "παραδίδεται" στους αναγνώστες, σαν "κατάθεση" ψυχής. Η μεγάλη τραγωδός Αννα Συνοδινού,μέσα από τις 370 σελίδες του αυτοβιογραφικού βιβλίου της, με 700 ιστορικές και καλλιτεχνικές φωτογραφίες, με τίτλο "Πρόσωπα και Προσωπεία",που παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ από τις εκδόσεις "Αδελφοί Γ. Βλάσση",αποδεικνύει και μεγάλο συγγραφικό ταλέντο.

Παρότι η ίδια στη χθεσινή ομιλία της είπε: "Δεν είμαι συγγραφέας. Δοκιμάστηκα στο γραπτό κείμενο των πολιτικών καταθέσεων 15 χρόνια στο περιοδικό "Πολιτικά Θέματα". Εγραψα κριτικές θεάτρου στην "Ακρόπολη"... Ενα αυτοβιογραφικό τόλμημα έχει σύνθετη αποστολή: να αποκαλύψει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν ανάμεσα στα πρόσωπα και τα προσωπεία και να τους ρίξει το "Φως" που θα τα φανερώσει με το πραγματικό τους ήθος και μέγεθος.Ζω, σήμερα μαζί σας μια σπουδαία ώρα της ζωής μας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά, του σήμερα και του αύριο, ξεπαγιάζουν στους δρόμους, σε συλλαλητήρια και καταλήψεις σχολείων φωνάζοντας συνθήματα που τα ακούω μισόν αιώνα, για άλυτα προβλήματα και ανεκπλήρωτα αιτήματα Παιδείας, Ελευθερίας κλπ. Πότε θα λάβει η Ιστορία τη θέση της στη ζωή μας, ως πρώτιστη αξία γνώσης για την πάταξη της χρονίζουσας εθνικής μας απόγνωσης;" Και κατέληξε λέγοντας: "Σήμερα ανοίγω την αυλαία μιας παράστασης "έργου" που έγραψα αληθινά μόνη μου. Εχω πολλά κεφάλαια έτοιμα από το δεύτερο βιβλίο μου, με την πολιτική καταγραφή της δικτατορίας και τα τότε θεατροπολιτικά γεγονότα".

"Κάθε γνήσιο αυτοβιογραφικό έργο - επισήμανε στο χαιρετισμό, που έστειλε στη χθεσινή εκδήλωση, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος - είναι κατόρθωμα πνευματικό, αλλά και υπαρξιακό επίτευγμα. Κάτι σαν διάπλαση του βίου, με την αναβίωση των καίριων φάσεών του, ραντισμένων από τη δροσιά της μνήμης, αλλά και προέκταση του βίου στην τροχιά της ιστορίας, με την περίσωση καίριων φάσεών του από τη βορά του χρόνου. Το βιβλίο εκπληρώνει έξοχα τη σύνθετη αποστολή του".

"Το βιβλίο - είπε ο εκδότης Νίκος Βλάσσης - είναι γραμμένο με απλότητα και δυναμισμό. Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία γραμμή. Είναι μια προσφορά στην Ελλάδα και τα ελληνικά Γράμματα".

Και πώς να μην είναι, αφού η έκδοση πληροί τους ορθούς και σύγχρονης ποιοτικής αντίληψης όρους της τυποτεχνίας. Για την Αννα Συνοδινού και το βιβλίο μίλησαν επίσης οι: Στέλιος Αρτεμάκης, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Θύμιος Καρακατσάνης, Χριστιάννα Μαντζουράνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεγεία της ου-τοπίας η μουσική του (2014-01-17 00:00:00.0)
Η συναρπαστική ζωή του Μαρκές (2003-09-07 00:00:00.0)
Η αυτοβιογραφία του Μίκη (2001-11-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις και διαγωνισμοί (1999-03-02 00:00:00.0)
Βιβλία του νου και της καρδιάς (1998-12-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ