ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αρχίζει ο διπλωματικός μαραθώνιος

Εντονες οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο λεγόμενο Κουαρτέτο

Από τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις στη Ραμάλα
Από τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις στη Ραμάλα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αργά χτες το απόγευμα, ώρα ΗΠΑ, επρόκειτο ν' αρχίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, η πρώτη συνεδρίασή του σχετικά με το παλαιστινιακό αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που κατέθεσε, και επισήμως, την περασμένη Παρασκευή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ως επικεφαλής της ΟΑΠ, ο Μαχμούντ Αμπάς. Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν αναμενόταν αποτέλεσμα, ενώ έχει, ήδη, ανακοινωθεί ότι αύριο Τετάρτη, το Συμβούλιο θα προωθήσει τον παλαιστινιακό φάκελο στις αρμόδιες επιτροπές του, οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις.

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες. Οι ΗΠΑ έχουν, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε περίπτωση που τελικά τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που θα μπλοκάρει την έγκρισή του ακόμη και να υποστηρίζεται από εννιά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παλαιστινιακή πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το πώς θα κινηθεί στο εξής. Οπως δήλωναν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αν η απάντηση του Συμβουλίου καθυστερήσει πολύ ή είναι αρνητική, θα εξετάσουν το πώς θα θέσουν το αίτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου, όπως φαίνεται, έχουν την πλειοψηφία, αλλά η απόφασή της δεν είναι δεσμευτική. Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτό, οι πιέσεις και το διπλωματικό παρασκήνιο θα είναι κάτι περισσότερο από έντονο.

Χτες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Αμρ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του υποστηρίζει το παλαιστινιακό αίτημα. «Είναι παράλογη η συζήτηση περί ειρηνευτικής διαδικασίας όταν το Ισραήλ συνεχίζει τον εποικισμό περιφρονώντας και παραβιάζοντας τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές Δίκαιο». Από την πλευρά της, η αμερικανική διπλωματία, με επικεφαλής την Χίλαρι Κλίντον, έχει επιδοθεί σε σειρά συναντήσεων, καταρχήν, με Αραβες ηγέτες με στόχο να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό αίτημα και να στηρίξουν την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις, όπως διατυπώθηκε από το Κουαρτέτο. Χτες, η Κλίντον συναντήθηκε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος στηρίζεται από τον πολιτικό συνασπισμό υπό τη «Χεζμπολάχ». Ο Λίβανος έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παρούσα φάση.

Το Κουαρτέτο

Το λεγόμενο διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) παρουσίασε τη δική του πρόταση, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος μετά από σκληρές προσπάθειες γεφύρωσης των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εκφράζονται στους κόλπους του. Η πρόταση καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους εντός ενός μήνα να συναντηθούν για να συμφωνήσουν σε μια ημερήσια διάταξη διαπραγματεύσεων και στη μέθοδο αυτών, εντός τριών μηνών, να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και οι δύο πλευρές, εντός έξι μηνών να έχουν συμφωνήσει για τα σύνορα και τα εδάφη και εντός ενός χρόνου, μέχρι τέλη του 2012, να υπογραφεί τελική συμφωνία.

Ο ακροδεξιός, και συχνά προκλητικός, Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν έσπευσε να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ «πρέπει ν' αποδεχτεί την πρόταση του Κουαρτέτου και γιατί δεν προβλέπει προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά και γιατί θα πρέπει να εκφράσει την ευχαρίστησή του, αποδεχόμενο την πρόταση, στις ΗΠΑ που στήριξαν και στηρίζουν τόσο σθεναρά το Ισραήλ στην τρέχουσα συγκυρία». Η παλαιστινιακή πλευρά, από την άλλη, δεν προέβη σε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο επί της πρότασης του Κουαρτέτου. Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όμως, επιστρέφοντας στη Ραμάλα, όπου έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από χιλιάδες Παλαιστινίους, τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι «δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος αν δεν σταματήσει ο εποικισμός».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Οι μάχες μαίνονται, οι ενεργειακοί κολοσσοί στη ... θέση τους

TΡΙΠΟΛΗ.--

Μπορεί οι μάχες για την απόκτηση του ελέγχου και στα τελευταία προπύργια των δυνάμεων Καντάφι να είναι σφοδρότατες, και το Μεταβατικό Συμβούλιο να μην έχει καταφέρει ακόμη να συστήσει μεταβατική κυβέρνηση, όμως οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί επέστρεψαν και επανεκκίνησαν, ήδη, τις δραστηριότητές τους εκμεταλλευόμενες τον πλούτο της χώρας. Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε, χθες, ότι ξανάρχισε την παραγωγή στο κοίτασμα Αμπού Ατίφελ, νοτίως της Βεγγάζης, και ότι προσπαθεί να δρομολογήσει την επαναλειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Η γαλλική TOTAL ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων της την περασμένη Παρασκευή, σε συνεργασία με τη λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία και με τη γερμανική «Wintershall» στο υποθαλάσσιο κοίτασμα αλ Τζουρφ, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν προχώρησε και σε επανέναρξη της παραγωγής. Από την πλευρά της, η ισπανική «Repsol», που, προπολεμικά, διατηρούσε από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιστρέψει στη χώρα και ότι οι Λίβυοι εργαζόμενοί της κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις της. Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, πάντως, η παραγωγή της χώρας δεν πρόκειται να επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα, δηλαδή στο 1,6 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πριν περάσει ένας χρόνος.

Παράλληλα με αυτά, βέβαια, συνεχίζονται και οι σκληρές μάχες στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι. Σύμφωνα με το Μεταβατικό Συμβούλιο, δυνάμεις του κατάφεραν, αργά χθες, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες, να εισέλθουν στον ανατολικό τομέα της πόλης και μάχονται στους δρόμους υπό την κάλυψη των συνεχών και σφοδρών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Εντούτοις, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το πότε και για το αν θα καταφέρουν να ελέγξουν την πόλη. Σε σχόλιό του, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του Συμβουλίου, εκτίμησε ότι όσο ο Καντάφι και οι γιοι του δε συλλαμβάνονται, αποτελούν κίνδυνο και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο, επίσης, ανακοίνωσε, χθες, ότι εντόπισε στην Τρίπολη έναν ομαδικό τάφο με 1.270 σορούς που ισχυρίζεται ότι ανήκουν σε κρατούμενους της φυλακής Αμπού Σαλίμ, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας εξέγερσης το 1996. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν, βέβαια, στην παρούσα φάση να διασταυρωθούν ούτε για το μέγεθος, ούτε για την «ταυτότητα» του τάφου, πόσο μάλλον που το Μεταβατικό Συμβούλιο δε φημίζεται, μέχρι στιγμής, για την αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει.

ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρή κλιμάκωση

ΣΑΝΑ'Α.--

Κλιμάκωση των συγκρούσεων πυροδότησε, τελικά, το διάγγελμα του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, την Κυριακή το απόγευμα, το οποίο υπήρξε και η πρώτη του εμφάνιση μετά την αιφνιδιαστική του επιστροφή στη χώρα μετά από τρίμηνη παραμονή στη Σαουδική Αραβία, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του σε επίθεση που δέχτηκε το τέμενος του Προεδρικού Μεγάρου τον Ιούνη. Ο Σάλεχ επιτέθηκε, εκ νέου, στους διαδηλωτές και στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τους ταραχοποιούς που θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, και αρκέστηκε να δηλώσει γενικόλογα ότι αποδέχεται το διαμεσολαβητικό σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Το σχέδιο προβλέπει σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ και προετοιμασία διενέργειας εκλογών. Εξ αυτών των τριών βασικών σημείων, ο, επί δεκαετίες, Πρόεδρος της Υεμένης δεν διευκρίνισε τι και αν το αποδέχεται, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, κατά την παραμονή του στη Σ. Αραβία, συνομιλώντας με Ευρωπαίους διπλωμάτες (κυρίως Γερμανούς) άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται για «εκλογές τον Ιανουάριο του 2012».

Η εμφάνιση Σάλεχ έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά, λίγες ώρες μετά τις σφοδρότατες συγκρούσεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, το Σάββατο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Χτες, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Σάνα'α, ενώ έγινε γνωστό ότι ένοπλοι φυλών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατέλαβαν στρατιωτική βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς (που είναι το επίλεκτο σώμα των πιστών στο Σάλεχ στρατευμάτων και βρίσκεται υπό την ηγεσία του γιου του). Κατά την επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της βάσης και αιχμαλωτίστηκαν 19 (ή κατά ορισμένες άλλες πηγές 30) στρατιώτες. Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ένοπλοι και τραυματίστηκαν 27.

Πρόκειται για τη δεύτερη βάση που καταλαμβάνεται μέσα σε μια εβδομάδα γεγονός που αποδεικνύει ότι γίνεται ολοένα εντονότερο το κλίμα εμφυλίου. Παρόλα αυτά, αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Σάλεχ δε θα γυρνούσε στην Υεμένη χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση απλώς διαπραγματεύεται περαιτέρω την αποχώρησή του από την εξουσία. Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε, εκ νέου, άμεσο τερματισμό της βίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την αποχώρηση Σάλεχ.

ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι διπλωματικές επιθέσεις από τη Γαλλία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη συριακή ηγεσία η Γαλλία, με αφορμή την επίθεση με αυγά και πέτρες που δέχτηκε ο πρέσβης της Ερίκ Σεβαλιέ, το Σάββατο, εξερχόμενος από συνάντηση που είχε με τον Ελληνορθόδοξο πατριάρχη Ιγνάτιο Δ'. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις συριακές αρχές ότι φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Τόσο ο Γάλλος όσο και ο Αμερικανός πρέσβης έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ των αντικαθεστωτικών οργανώσεων και έχουν σπεύσει να τους «εκφράσουν αλληλεγγύη» και από κοντά, γεγονός που, όπως είναι αναμενόμενο, έχει καυτηριαστεί από τη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, στο επίπεδο των ταραχών φαίνεται ότι η μεγαλύτερη ένταση υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Χομς αλλά και στα σύνορα με το Λίβανο. Οπως ανακοίνωσαν οι συριακές αρχές, την Κυριακή, στην πόλη Κουσάιρ, κοντά στο Λίβανο, έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 απήχθησαν όταν έπεσαν σε ενέδρα αγνώστων ενόπλων. Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί δεν αναφέρονται καθόλου στο συγκεκριμένο περιστατικό και υποστηρίζουν ότι σε συγκρούσεις στη συγκεκριμένη πόλη σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Επίσης, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, συριακά τανκς έπληξαν στόχους μέσα στην πόλη αλ Ραστάν, στην περιφέρεια της Χομς, στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό στρατιωτών που λιποτάκτησαν. Εντούτοις, η αναφορά από τις ίδιες πηγές μόνο τριών τραυματιών, δεδομένης της σφοδρότητας των πυρών που έχει μια επίθεση από τεθωρακισμένα, δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα.

Χθες, ένταση επικράτησε στη Χάμα και στην Χιλιφάγια, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ενώ δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι χάκερς κατάφεραν να παρεισφρύσουν σε επίσημες ιστοσελίδες επαρχιών και της κυβέρνηση. Οι συριακές αρχές δε σχολίασαν την είδηση. Ανακοίνωσαν, όμως, ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή ο υπαρχηγός ΓΕΣ, Μπάραμ Νατζμ Εντίν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ