ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διάλογος» και προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Σε διάλογο επί του... διαλόγου περιορίστηκε η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), ενός από τα επιμέρους συμβούλια του ΕΣΥΠ. Με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και τους γονείς να απουσιάζουν και με την παρουσία κυρίως στελεχών της εκπαίδευσης, κυβερνητικών φορέων και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΙΕΛΕ, της ΕΝΑΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του Συμβουλίου και φάνηκε για μια ακόμα φορά ο χαρακτήρας του περιβόητού διαλόγου. Το πλαίσιο του οποίου ορίζει η πολιτική που χαράσσει η ΕΕ για την Παιδεία, με στρατηγικό στόχο την υπαγωγή της στις ανάγκες της αγοράς.

Χτες λοιπόν, μετά από πολύωρη συζήτηση, αποφασίστηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν οι εξής άξονες: Δομή και περιεχόμενο της εκπαίδευσης (Προσχολική Αγωγή, Δημοτικό, Γυμνάσιο, ολοήμερο σχολείο, Λύκειο και Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), επιστημονική - επαγγελματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών (παιδαγωγική κατάρτιση, επιμόρφωση, οικονομική αναβάθμιση), ειδική αγωγή, διαπολιτισμική εκπαίδευση, στελέχη εκπαίδευσης και κτιριακή - υλικοτεχνική υποδομή. Από τις προτεραιότητες, βέβαια, δε λείπει και η «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος», του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών του, παρά τις αντιδράσεις.

Από τη χτεσινή συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά στην απουσία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και στους λόγους της αποχώρησής τους, με το προεδρείο να δηλώνει ότι ο διάλογος δε γίνεται πάνω σε προειλημμένες αποφάσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ έκανε λόγο για προσχηματικό λόγο αποχώρησής τους, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση στην οποία αντιδρούν είναι κεντρικό ζήτημα του διαλόγου. Επόμενη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ ορίστηκε για τις 7 Απρίλη, οπότε και έμεινε ανοιχτό το να συζητηθεί και το ζήτημα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, προτάθηκε και κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ εξετάζεται και η λειτουργία επιτροπών στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ για διάφορα άλλα επιμέρους θέματα. Φάνηκε παράλληλα χτες ότι το υπουργείο Παιδείας... δε βιάζεται για την ολοκλήρωση του διαλόγου, αφού όπως δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΠΘ, το ΕΣΥΠ από το νόμο λειτουργεί για τρία χρόνια, οπότε και υπάρχει χρόνος για να συζητηθούν τα επιμέρους ζητήματα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, στις 21 Μάρτη θα μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία του φινλανδικού υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ενημερώσει για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και τις θετικές επιδόσεις στην πρόσφατη έρευνα της PISA (την οποία διενεργεί ο ΟΟΣΑ). Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μοντέλο, το οποίο δεν είναι παρά η εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για την Παιδεία και τη σύνδεσή της με την «κοινωνία», όπου η αξιολόγηση, η ταξική διαφοροποίηση και η σύνδεση με την «κοινωνία» έχουν τον πρώτο λόγο. Και είναι φανερό ότι ανεξάρτητα από το διάλογο - απάτη, σε αυτά προχωράει... πρόσω ολοταχώς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίσταση στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα

Εκδήλωση της ΚΟΘ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση

Η ανάγκη αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή λαίλαπα αναδείχτηκε μέσα από τις ομιλίες αλλά και τις παρεμβάσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τις εξελίξεις στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Τρίτης, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μίλησαν ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Β. Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και ο Σ. Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Ως κεντρικός ομιλητής ο Γ. Τσιλιγκιρίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην ουσία αυτών των αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας πως αυτό που επιδιώκεται είναι η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανατροπές που γίνονται στην αγορά εργασίας. «Εκεί αποβλέπουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνιας, της Πράγας, του Βερολίνου: Στην παραγωγή ενός ευκίνητου εργατικού δυναμικού, που θα είναι προσαρμόσιμο στις αλλαγές», ανέφερε.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε πως η υπόθεση της Παιδείας αφορά όλο το λαό. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, προβάλλοντας και διεκδικώντας Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους. «Ο αγώνας αυτός για να καρποφορήσει θα πρέπει να συνοδευτεί με τη συνολικότερη πάλη για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία, γιατί όσο μέτρο προόδου της κοινωνίας είναι το κέρδος, ούτε η Παιδεία, ούτε η Επιστήμη, ούτε ο Ανθρωπος θα μπορούν να μπουν πάνω από αυτό», κατέληξε.

Ο Β. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι οι εξελίξεις εντάσσονται στη λογική των αποφάσεων του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στοχεύουν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε φτηνό εργάτη για το κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο Σ.Ζαριανόπουλος, ανέλυσε τον ταξικό χαρακτήρα της Παιδείας και τόνισε πως το ΠΑΜΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και όχι των μονοπωλίων και του συστήματός του.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Δυναμική παράσταση χτες το βράδυ στο υπουργείο Παιδείας

«Μια ζωή μας λέτε τα ίδια και τα ίδια και τους νυχτερινούς πετάτε στα σκουπίδια». «Το βράδυ σχολείο, το πρωί δουλιά, τριετές Λύκειο στα νυχτερινά». Συνθήματα αγανάκτησης που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν δεκάδες μαθητές νυχτερινών σχολείων ή αλλιώς των «σχολείων της εγκατάλειψης», οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, μαζική και με ιδιαίτερο παλμό, παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας.

Οι μαθητές διεκδικούν αγωνιστικά το δικαίωμα στη μόρφωση, παλεύουν για Ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, κατάργηση του 4ου έτους στα Λύκεια, αύξηση του ποσοστού εισακτέων σε όλες τις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δίκαια αιτήματα των μαθητών σε νυχτερινά σχολεία, ενώ οι μαθητές των ΤΕΕ που κάνουν πρακτική, διεκδικούν επιπλέον ολόκληρο μεροκάματο, πλήρη ασφάλιση για 4 ώρες πρακτική, 5 φορές τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών βρέθηκε χτες και το Συνδικάτο Μετάλλου, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Την ίδια κατανόηση στα προβλήματα των εργαζόμενων μαθητών δεν έδειξε όμως και το υπουργείο Παιδείας. Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει το «διάλογό» της, απέδειξε για άλλη μια φορά, την άρνησή της για ουσιαστικό διάλογο, καθώς όταν τριμελής αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε χτες με τον Ανδρέα Καραμάνο, ΓΓ του υπουργείου, εκείνος αρνήθηκε να κάνει και το πιο απλό: Να ορίσει μια ημερομηνία όπου θα τους δεχόταν, έστω για να τους ακούσει...

«Θα επανέλθουμε ακόμη πιο δυναμικά», ήταν η απάντηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων, οι οποίοι αφού διάβασαν το ψήφισμα του Συντονιστικού, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 6 Μάρτη, όπου θα συνεδριάσει το Συντονιστικό, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Σύσκεψη για τα μεταλλαγμένα

Ανοιχτή σύσκεψη με θέμα τα μεταλλαγμένα προϊόντα διοργανώνει σήμερα η Πανσπουδαστική ΚΣ, στα Πράσινα Αμφιθέατρα της Γεωπονικής Αθήνας. Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα μιλήσει ο βιολόγος Βασίλης Οψιμος και θα ακολουθήσουν χάπενινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ