Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίσταση στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα

Εκδήλωση της ΚΟΘ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση

Η ανάγκη αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή λαίλαπα αναδείχτηκε μέσα από τις ομιλίες αλλά και τις παρεμβάσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τις εξελίξεις στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Τρίτης, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μίλησαν ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Β. Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και ο Σ. Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Ως κεντρικός ομιλητής ο Γ. Τσιλιγκιρίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην ουσία αυτών των αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας πως αυτό που επιδιώκεται είναι η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανατροπές που γίνονται στην αγορά εργασίας. «Εκεί αποβλέπουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνιας, της Πράγας, του Βερολίνου: Στην παραγωγή ενός ευκίνητου εργατικού δυναμικού, που θα είναι προσαρμόσιμο στις αλλαγές», ανέφερε.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε πως η υπόθεση της Παιδείας αφορά όλο το λαό. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, προβάλλοντας και διεκδικώντας Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους. «Ο αγώνας αυτός για να καρποφορήσει θα πρέπει να συνοδευτεί με τη συνολικότερη πάλη για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία, γιατί όσο μέτρο προόδου της κοινωνίας είναι το κέρδος, ούτε η Παιδεία, ούτε η Επιστήμη, ούτε ο Ανθρωπος θα μπορούν να μπουν πάνω από αυτό», κατέληξε.

Ο Β. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι οι εξελίξεις εντάσσονται στη λογική των αποφάσεων του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στοχεύουν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε φτηνό εργάτη για το κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο Σ.Ζαριανόπουλος, ανέλυσε τον ταξικό χαρακτήρα της Παιδείας και τόνισε πως το ΠΑΜΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και όχι των μονοπωλίων και του συστήματός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ