Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στον «αέρα» το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών

Τα «όργανα έχουν αρχίσει» για πολλά από τα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων που χρηματοδοτούνταν από τα γνωστά ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ), καθώς τελειώνει η χρηματοδότησή τους και τα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα τμήματα αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα συνέχισης της λειτουργίας τους. Επιβεβαιώνονται έτσι οι επισημάνσεις του ΚΚΕ, που από την αρχή είχε μιλήσει για τμήματα με χρηματοδότηση που έχει ημερομηνία λήξης καθώς και για το γεγονός ότι πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο για λόγους πολιτικούς και ψηφοθηρικούς, στη λογική κάθε πόλη και πανεπιστήμιο.

Ετσι, χαρακτηριστικά στον «αέρα» βρίσκεται το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργούσε στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ με τη λήξη της χρηματοδότησή του στις 31.12.04. Και το τμήμα Μηχανολόγων Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχει καν δικά του κτίρια και στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα των ΚΕΚ Κοζάνης.

Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως η έλλειψη μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, λειψή χρηματοδότηση, προβλήματα υποδομών, κλπ. Κόντρα σ' αυτή την κατάσταση, με αίτημα την άμεση χρηματοδότηση του πανεπιστημίου και τη λειτουργία όλων των Σχολών και Τμημάτων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα φοιτητών με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής.

Για το ζήτημα του ενδεχόμενου κλεισίματος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «οι όποιες λύσεις βρεθούν - όπως δηλώνουν καθησυχαστικά οι αρμόδιοι - δε θα είναι παρά προσωρινές και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν τα τμήματα ή να αναζητήσουν λύσεις σε χρηματοδότες - "χορηγούς", όπως άλλωστε επιδιώκουν μέσα από την πολιτική ιδιωτικοποίησης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ».

Το ΚΚΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, καλεί το λαό, αποτρέποντας το κλείσιμο του Τμήματος, να παλέψει για ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της δημόσιας, για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, για λαϊκή Παιδεία στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνικής προόδου και όχι του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ