Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδράσεις για τη διάσπαση των σπουδών σε δύο κύκλους

Κατά της διάσπασης των σπουδών σε δύο κύκλους (3 συν 2 χρόνια) και την εξίσωση των πενταετών σπουδών με τα 3χρονα bachelor, και κατά της θεσμοθέτησης οποιουδήποτε ενδιάμεσου ακαδημαϊκού τίτλου τάχθηκε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ενώ την πρόταση της Πρυτανείας του ΑΠΘ που συντάχθηκε στα πλαίσια του προσχηματικού διαλόγου και ήταν σύμφωνη με το πνεύμα της Μπολόνια απέρριψαν 4 συνελεύσεις τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοσμητεία θεωρεί ότι «οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς των αδιάσπαστων πενταετών σπουδών εγκυμονεί τον κίνδυνο ακαδημαϊκής υποβάθμισης των Τμημάτων» και εκτιμά ότι ο ακαδημαϊκός τίτλος που απονέμεται μετά τις πενταετείς σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή, είναι αντίστοιχος του αγγλοσαξονικού μάστερ. Τη θέση της Κοσμητείας στηρίζουν με ξεχωριστές αποφάσεις τους και οι συνελεύσεις μελών ΔΕΠ των τμημάτων Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Επίσης, η συνέλευση μελών ΔΕΠ των Μηχανολόγων Μηχανικών, που αποδέχεται και με δική της απόφαση τη θέση της Κοσμητείας, αποφάσισε την ενσωμάτωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα βασικά προγράμματα σπουδών. Αποφάσισε επίσης να δίνεται η ευκαιρία στους ήδη αποφοίτους να επιστρέψουν στο τμήμα στον τελευταίο ή τους δύο τελευταίους κύκλους σπουδών για να μπορούν να ειδικευτούν και σε ένα πρόσθετο αντικείμενο και να πάρουν την ισοδυναμία τους με το Δίπλωμα Μηχανικού.

Οσον αφορά στην πρόταση της Πρυτανείας του ΑΠΘ, υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύτηκε λίγο πριν το διάλογο - απάτη, χωρίς να έχουν γνώση του περιεχομένου της όλα τα μέλη της Συγκλήτου. Στην πρόταση της Πρυτανείας παρουσιάζονταν προτάσεις όπως η «αξιολόγηση», οι «δύο κύκλοι σπουδών», η «κάρτα συγγραμμάτων», η «διά βίου εκπαίδευση», η «μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης». Το σύνολο της πρότασης απέρριψαν οι συνελεύσεις μελών ΔΕΠ των τμημάτων Τοπογράφων, Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής. Επίσης, η συνέλευση των μελών ΔΕΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων απέρριψε την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά όταν συζητήθηκε το θέμα των οικονομικών των μεταπτυχιακών σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ