ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αφαίρεσαν σημειώσεις από κρατούμενους

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική έφοδος των σωφρονιστικών υπαλλήλων στα κελιά. Για άρση του απορρήτου των σκέψεων κάνουν λόγο οι συνήγοροι

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική έφοδος προχτές το βράδυ των σωφρονιστικών υπαλλήλων στα κελιά των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», όπου αφαίρεσαν σημειώσεις των έγκλειστων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Η δικηγόρος Ι. Κούρτοβικ, συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, έκανε λόγο για «άρση του απορρήτου των σκέψεων των κρατουμένων». Ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Ι. Ραχιώτης υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε δίκαιη δίκη, όταν η προδικασία είναι άδικη. Αλλά και ο Κ. Παπαδάκος, συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές των σωφρονιστικών υπαλλήλων κινούνται εκτός πλαισίων του αντιτρομοκρατικού νόμου, υπήρξε κατάργηση του απόρρητου, ενώ εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του αν κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη. Επίσης, ο Δ. Κουφοντίνας ανήγγειλε ότι προχωρεί σε αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενος για τον έλεγχο που έγινε στα κελιά των κρατουμένων. Να σημειωθεί ότι εκτός από το κελί του Δ. Κουφοντίνα, έλεγχος έγινε στα κελιά των Α. Γιωτόπουλου, Θ. Ψαραδέλη, Ν. Παπαναστασίου, Β. Τζωρτζάτου και Α. Σωτηροπούλου.

Από την έφοδο κατασχέθηκαν σημειώσεις των Δ. Κουφοντίνα και Β. Τζωρτζάτου από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι σημειώσεις παραδόθηκαν στον εποπτεύοντα τις Φυλακές Κορυδαλλού εισαγγελέα Α. Φραγκιαδάκη. Οπως έγινε γνωστό, ο τελευταίος, αφού έλεγξε τις σημειώσεις, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε τίποτα το επιλήψιμο και τις επέστρεψε στους κατόχους τους.

Εισαγγελικές πηγές αλλά και πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπάθησαν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η έφοδος στα κελιά των κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος των κελιών εντάσσεται στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται βάσει των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα σε όλα τα κελιά, όλων των κρατουμένων (ποινικών και μη) και σε όλες τις φυλακές της χώρας. Οπως υποστηρίζουν οι εισαγγελικές πηγές και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά ακόμη και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Χτες συζητήθηκε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ΕΛΤΑ που ζητούσαν τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των τριών γυναικών, Α. Σωτηροπούλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό και Αλήθια Ρομέο Κορτέζ, μέχρι του ποσού των 385.000.000 δραχμών και αφορά τη λεία των μελών της «17 Νοέμβρη» από διάφορες ληστείες. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ έδωσε προθεσμία μέχρι την επόμενη Δευτέρα στους διαδίκους, προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της» στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» μετά τις «τελευταίες ανεπίτρεπτες και απειλητικές επιθέσεις από άτομα ή ομάδες κατά των ανακριτικών - εφετών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Καλεί τον αρμόδιο εισαγγελέα να ερευνήσει αν οι απειλές που επισείονται κατά των ανακριτών «αποσκοπούν στην άσκηση ψυχολογικής βίας» και αν συνιστούν «το έγκλημα της παράνομης βίας, με απώτερο σκοπό την παρεμπόδιση της έρευνας και τιμωρίας των ενεχόμενων σε εγκληματικές πράξεις». Τέλος, επισημαίνει ότι από τη μέχρι τώρα πορεία της δικαστικής έρευνας αναδείχτηκαν αδυναμίες του νομικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας (διαρροή ανακριτικών στοιχείων, συνεντεύξεις κρατουμένων κλπ.), για τα οποία επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις προτάσεις της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Δεν είπε τίποτα για την ουσία

Μίλησε χωρίς να πει τίποτα για την ουσία, σε προχτεσινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός, που μια βδομάδα πριν την έκρηξη του πυροκροτητή της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού τον περασμένο Ιούνη, δήλωνε σε συνέντευξή του πως οι διωκτικές αρχές βρίσκονταν σε καλό δρόμο στο θέμα της εξάρθρωσης της «τρομοκρατίας» στη χώρα μας και ζητούσε από τους τρομοκράτες να παραδοθούν, δε «φώτισε» το θολό τοπίο που έχουν σηματοδοτήσει οι εξελίξεις στο ζήτημα της λεγόμενης τρομοκρατίας, με όσα είπε στην εκπομπή «Διαξιφισμοί».

Δήλωσε ότι είναι ανοιχτή η έρευνα στο θέμα της εξάρθρωσης του ΕΛΑ. «Ανοιχτοί» παραμένουν και οι φάκελοι της «Στάζι», ενώ για το ρόλο της «Αννας» στη «17Ν», επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, λέγοντας ότι οι αρχές καταβάλλουν προσπάθεια ταυτοποίησης για να βρουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο. Παράλληλα υπονόησε ότι 1,5 χρόνο πριν την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά, οι διωκτικές αρχές είχαν βρει τα ίχνη του Α. Γιωτόπουλου. Ανέφερε πως όταν Ελληνες αξιωματούχοι απευθύνθηκαν στις γαλλικές υπηρεσίες για τη «17Ν», οι Γάλλοι αναρωτήθηκαν «πού ήταν τόσα χρόνια». Τόνισε ότι τόσα χρόνια το θέμα της τρομοκρατίας προσεγγιζόταν μόνο αστυνομικά, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια προσεγγίστηκε με πολιτικά κριτήρια και διερευνήθηκε κάθε του πτυχή.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολίτες... περιορισμένων δικαιωμάτων

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία συνεδρίασε εκτάκτως στη Φραγκφούρτη, στις 5 Οκτώβρη, και τα όσα ειπώθηκαν εκεί ένα και μόνο αποδεικνύουν: Ο βίος του μετανάστη, απ' όποια χώρα κι αν προέρχεται και σ' όποια χώρα κι αν έχει πάει για να αναζητήσει τη λεγόμενη «καλύτερη ζωή», είναι δύσκολος, στρωμένος με απορρίψεις κάθε είδους και μορφής.

Η ΟΕΚ αναφέρεται ιδιαίτερα στο νόμο περί μετανάστευσης, ο οποίος ισχύει στη Γερμανία και διαχωρίζει τους αλλοδαπούς μετανάστες σε Ευρωπαίους και μη, σε προνομιούχους και μη. «Μπορεί η πολιτική πραγματικότητα στη Γερμανία να έχει καλυτερέψει για τους Ευρωπαίους πολίτες, όμως η κοινωνική δε συμβαδίζει καθόλου με την πολιτική. Η ανισότητα στο πεδίο των ευκαιριών και της κοινωνικής ανέλιξης εξακολουθεί να είναι ο κανόνας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Παράλληλα ο νόμος «περί αντιμετώπισης, δίωξης και πάταξης της τρομοκρατίας» μπορεί να αφορά όλους τους κατοίκους της Γερμανίας, εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι θα στραφεί ουσιαστικά εναντίον των μεταναστευτικών οργανώσεων. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η Ομοσπονδία, ότι και οι 38 συντάκτες της έκθεσης, που εκπροσωπούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, θεωρούν πως ο σχετικός νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη και είναι αντισυνταγματικός.

Για τις Ελληνίδες η ΟΕΚ τονίζει ότι «όπως και οι περισσότερες ξένες, είναι εξαρτημένες από την εργασία του συζύγου ή απασχολούνται με τα γνωστά 330 ευρώ ή χωρίς νόμιμα χαρτιά». Οι μεταναστευτικές οικογένειες πλήττονται σε διπλάσιο βαθμό από την ανεργία, σε σύγκριση με τις γερμανικές. Οι Ελληνες άνεργοι την τελευταία 10ετία διπλασιάστηκαν και από 11.798 το 1990 έφτασαν τις 23.900 το 2000. Επίσης η επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχολική απόδοση, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη για τα παιδιά των μεταναστών, η πλειονότητα των οποίων επιλέγει μεταξύ 10 συγκεκριμένων επαγγελμάτων, με ιδιαίτερη κλίση στα επαγγέλματα της κομμωτικής, του μηχανικού αυτοκινήτου, της πωλήτριας και του υδραυλικού. Τέλος, σοβαρότερα φαίνεται να είναι τα προβλήματα για τους μετανάστες της τρίτης ηλικίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων (χαμηλή σύνταξη, ακατάλληλη κατοικία, οίκοι ευγηρίας κλπ).

«Ρευστές εικόνες» στη «Διάβαση»

Μια νέα έκθεση ζωγραφικής - οι «Ρευστές εικόνες» του Βασίλη Ντάγκα - θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (οδός Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής). Τα εγκαίνια της εκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 13 του Νοέμβρη, στις 7:30 το βράδυ. Η εκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Νοέμβρη, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 - 21:00 και το Σάββατο από τις 11:30 - 14:00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ