Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αφαίρεσαν σημειώσεις από κρατούμενους

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική έφοδος των σωφρονιστικών υπαλλήλων στα κελιά. Για άρση του απορρήτου των σκέψεων κάνουν λόγο οι συνήγοροι

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική έφοδος προχτές το βράδυ των σωφρονιστικών υπαλλήλων στα κελιά των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», όπου αφαίρεσαν σημειώσεις των έγκλειστων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Η δικηγόρος Ι. Κούρτοβικ, συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, έκανε λόγο για «άρση του απορρήτου των σκέψεων των κρατουμένων». Ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Ι. Ραχιώτης υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε δίκαιη δίκη, όταν η προδικασία είναι άδικη. Αλλά και ο Κ. Παπαδάκος, συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές των σωφρονιστικών υπαλλήλων κινούνται εκτός πλαισίων του αντιτρομοκρατικού νόμου, υπήρξε κατάργηση του απόρρητου, ενώ εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του αν κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη. Επίσης, ο Δ. Κουφοντίνας ανήγγειλε ότι προχωρεί σε αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενος για τον έλεγχο που έγινε στα κελιά των κρατουμένων. Να σημειωθεί ότι εκτός από το κελί του Δ. Κουφοντίνα, έλεγχος έγινε στα κελιά των Α. Γιωτόπουλου, Θ. Ψαραδέλη, Ν. Παπαναστασίου, Β. Τζωρτζάτου και Α. Σωτηροπούλου.

Από την έφοδο κατασχέθηκαν σημειώσεις των Δ. Κουφοντίνα και Β. Τζωρτζάτου από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι σημειώσεις παραδόθηκαν στον εποπτεύοντα τις Φυλακές Κορυδαλλού εισαγγελέα Α. Φραγκιαδάκη. Οπως έγινε γνωστό, ο τελευταίος, αφού έλεγξε τις σημειώσεις, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε τίποτα το επιλήψιμο και τις επέστρεψε στους κατόχους τους.

Εισαγγελικές πηγές αλλά και πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπάθησαν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η έφοδος στα κελιά των κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος των κελιών εντάσσεται στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται βάσει των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα σε όλα τα κελιά, όλων των κρατουμένων (ποινικών και μη) και σε όλες τις φυλακές της χώρας. Οπως υποστηρίζουν οι εισαγγελικές πηγές και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά ακόμη και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Χτες συζητήθηκε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ΕΛΤΑ που ζητούσαν τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των τριών γυναικών, Α. Σωτηροπούλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό και Αλήθια Ρομέο Κορτέζ, μέχρι του ποσού των 385.000.000 δραχμών και αφορά τη λεία των μελών της «17 Νοέμβρη» από διάφορες ληστείες. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ έδωσε προθεσμία μέχρι την επόμενη Δευτέρα στους διαδίκους, προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της» στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» μετά τις «τελευταίες ανεπίτρεπτες και απειλητικές επιθέσεις από άτομα ή ομάδες κατά των ανακριτικών - εφετών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Καλεί τον αρμόδιο εισαγγελέα να ερευνήσει αν οι απειλές που επισείονται κατά των ανακριτών «αποσκοπούν στην άσκηση ψυχολογικής βίας» και αν συνιστούν «το έγκλημα της παράνομης βίας, με απώτερο σκοπό την παρεμπόδιση της έρευνας και τιμωρίας των ενεχόμενων σε εγκληματικές πράξεις». Τέλος, επισημαίνει ότι από τη μέχρι τώρα πορεία της δικαστικής έρευνας αναδείχτηκαν αδυναμίες του νομικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας (διαρροή ανακριτικών στοιχείων, συνεντεύξεις κρατουμένων κλπ.), για τα οποία επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις προτάσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ