Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολίτες... περιορισμένων δικαιωμάτων

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία συνεδρίασε εκτάκτως στη Φραγκφούρτη, στις 5 Οκτώβρη, και τα όσα ειπώθηκαν εκεί ένα και μόνο αποδεικνύουν: Ο βίος του μετανάστη, απ' όποια χώρα κι αν προέρχεται και σ' όποια χώρα κι αν έχει πάει για να αναζητήσει τη λεγόμενη «καλύτερη ζωή», είναι δύσκολος, στρωμένος με απορρίψεις κάθε είδους και μορφής.

Η ΟΕΚ αναφέρεται ιδιαίτερα στο νόμο περί μετανάστευσης, ο οποίος ισχύει στη Γερμανία και διαχωρίζει τους αλλοδαπούς μετανάστες σε Ευρωπαίους και μη, σε προνομιούχους και μη. «Μπορεί η πολιτική πραγματικότητα στη Γερμανία να έχει καλυτερέψει για τους Ευρωπαίους πολίτες, όμως η κοινωνική δε συμβαδίζει καθόλου με την πολιτική. Η ανισότητα στο πεδίο των ευκαιριών και της κοινωνικής ανέλιξης εξακολουθεί να είναι ο κανόνας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Παράλληλα ο νόμος «περί αντιμετώπισης, δίωξης και πάταξης της τρομοκρατίας» μπορεί να αφορά όλους τους κατοίκους της Γερμανίας, εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι θα στραφεί ουσιαστικά εναντίον των μεταναστευτικών οργανώσεων. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η Ομοσπονδία, ότι και οι 38 συντάκτες της έκθεσης, που εκπροσωπούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, θεωρούν πως ο σχετικός νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη και είναι αντισυνταγματικός.

Για τις Ελληνίδες η ΟΕΚ τονίζει ότι «όπως και οι περισσότερες ξένες, είναι εξαρτημένες από την εργασία του συζύγου ή απασχολούνται με τα γνωστά 330 ευρώ ή χωρίς νόμιμα χαρτιά». Οι μεταναστευτικές οικογένειες πλήττονται σε διπλάσιο βαθμό από την ανεργία, σε σύγκριση με τις γερμανικές. Οι Ελληνες άνεργοι την τελευταία 10ετία διπλασιάστηκαν και από 11.798 το 1990 έφτασαν τις 23.900 το 2000. Επίσης η επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχολική απόδοση, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη για τα παιδιά των μεταναστών, η πλειονότητα των οποίων επιλέγει μεταξύ 10 συγκεκριμένων επαγγελμάτων, με ιδιαίτερη κλίση στα επαγγέλματα της κομμωτικής, του μηχανικού αυτοκινήτου, της πωλήτριας και του υδραυλικού. Τέλος, σοβαρότερα φαίνεται να είναι τα προβλήματα για τους μετανάστες της τρίτης ηλικίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων (χαμηλή σύνταξη, ακατάλληλη κατοικία, οίκοι ευγηρίας κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ