Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τη μνήμη του Καπετάν Ανάποδου

Ορκο συνέχισης και ολοκλήρωσης των ανεκπλήρωτων οραμάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στις σημερινές συνθήκες, έδωσαν οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι, αγωνιστές της τιμημένης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, μαχητές της εποποιίας του ΔΣΕ, συναγωνιστές και φίλοι, νεολαία και εργαζόμενοι, μπροστά απ' το κατεστραμμένο από φασιστοειδή (για δεύτερη φορά) μνημείο του αντάρτη του ΕΛΑΣ, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού και καπετάνιου του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας, Ευθύμιου Καψή, του «Καπετάν Ανάποδου».

Πενήντα τρία χρόνια πέρασαν από τις 5 Νοέμβρη του 1949, όταν από αμερικάνικο βόλι έπεφτε, άνανδρα δολοφονημένος, ο πρωτοκαπετάνιος της Εύβοιας, μέλος του ΚΚΕ από το 1942, που αναδείχτηκε σε στέλεχος, όχι μόνον πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό, ικανός να οδηγεί τα στρατιωτικά τμήματα που διοικούσε σε νικηφόρες μάχες, εναντίον των Ιταλογερμανών φασιστών κατακτητών και στη συνέχεια, από το 1947, εναντίον των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους, στην ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, για ανεξαρτησία, πρόοδο, προκοπή του λαού, τη σοσιαλιστική προοπτική.

Και η μνήμη τούτη είναι ανεξίτηλη, δε σβήνει. Η πορεία που χάραξαν ο «Ανάποδος» και τα παλικάρια του, εκεί στο «Πυξαριά» στα βουνά της βορειοκεντρικής Εύβοιας, βρίσκει άξιους συνεχιστές σήμερα, στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, στο μαζικό λαϊκό κίνημα, στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού, ενάντια στην «ακρίδα» της «νέας τάξης πραγμάτων», στη συσπείρωση και στο δυνάμωμα του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Σπύρος Διλιντάς, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, ολοκληρώνοντας την πλατιά αναφορά τους στους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του ΔΣΕ.

Για τον αϊτό της Εύβοιας «Καπετάν Ανάποδο» και τα παλικάρια του, για τη δράση τους, μίλησε ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, Κ. Δελής. Συνδέοντας το «χτες» με το σήμερα, ο ομιλητής κατέληξε τονίζοντας ότι «τότε και τώρα ο λαός μας είχε τον ίδιο αντίπαλο, τον ιμπεριαλισμό.

Ο μεγάλος λαϊκός αγώνας του ΔΣΕ, συνέχισε, ενάντια στην επέμβαση των Αγγλων και Αμερικάνων, ήταν καθαρά αντιιμπεριαλιστικός, καθαρά απελευθερωτικός. Η θυσία του καπετάν Ανάποδου φώτιζε και φωτίζει αδιάκοπα το δρόμο αυτού του αγώνα». Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης, Λ. Αιδηψού και Ιστιαίας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αττική, των Κεντρικών της ΠΕΑΕΑ, οι δήμαρχοι Ελυμνίων και Κηρέως, η αδελφή του «Καπετάν Ανάποδου», Ευσταθία Καψή - Κυριακίδου (πρόσφερε 290 ευρώ στο παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ και 290 ευρώ στη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ) και πολλοί φίλοι και συναγωνιστές.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο συμμαθητής του Θύμιου Καψή στο Γυμνάσιο της Αμφίκλειας, Νίκος Γαζής. Επίσης παραβρέθηκε και ο Γρηγόρης Σγάγιας, σύνδεσμος του «Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας». Επίσης αντιπροσωπείες της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, της ΚΟ Λίμνης, της ΚΟ Κηρίνθου και της ΚΟ Προκοπίου - Μαντουδίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε Θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αντιστασιακών (2011-11-10 00:00:00.0)
Εκδήλωση αντιστασιακών (2011-11-09 00:00:00.0)
Παρακαταθήκες και για τους σημερινούς αγώνες (2005-11-10 00:00:00.0)
Κληρονομιά ακριβή ο αγώνας του ΔΣΕ (2004-11-10 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2003-11-04 00:00:00.0)
Το μνημείο θα ξαναγίνει (2001-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ