Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΜΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τιμή στους ήρωες του ΕΛΑΣ

Εκδήλωση τιμής του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, την Κυριακή, στα ιστορικά στενά των Τεμπών

Τους αθάνατους ήρωες του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, τίμησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολλοί νέοι, την περασμένη Κυριακή, με εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας και Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΕΠΠ. Η εκδήλωση έγινε στα ιστορικά στενά των Τεμπών, στην Αγία Παρασκευή, εκεί, όπου με τη δράση του το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, την περίοδο 1942 - '44, όταν η χώρα μας «στέναζε» κάτω από την μπότα των χιτλεροφασιστών, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στον εχθρό:

- Ανατίναξε 48.900 μέτρα σιδηροδρομικών γραμμών, 36 σιδηροδρομικές γέφυρες και 47 σιδηροδρομικές καμπύλες.

- Κατέστρεψε 20 αμαξοστοιχίες γεμάτες στρατό και υλικά, 12 ατμομηχανές σε διάφορες τοποθεσίες, κλειδιά, σήματα βραδυπορίας, τοίχους αντιστήριξης κ.ά.

- Διέκοψε τη σιδηροδρομική συγκοινωνία για 1.324 ώρες, προκάλεσε στον εχθρό απώλειες σε νεκρούς, 3.065 άνδρες και άγνωστο αριθμό σε τραυματίες.

Οι μνήμες ηρωισμού, απαράμιλλου θάρρους και πατριωτισμού του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, παραμένουν ολοζώντανες και στέλνουν στις νεότερες γενιές μήνυμα πάλης για την ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες μέρες, δεδομένου ότι ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» και πάλι τον ιρακινό λαό.

Σ' αυτά τα μηνύματα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, καλώντας τις νέες και τους νέους ν' ακολουθήσουν το δρόμο του δύσκολου, όμως, όμορφου πατριωτικού αγώνα, ενώ έντονη ήταν η συγκίνηση την ώρα που αναφερόταν στο χρονικό της δράσης του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, απαγγελίες ποιημάτων, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, εκπρόσωποι της Νομαρχίας, του ΑΤΑ, της 1ης Στρατιάς κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ