Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ - ΦΙΛΩΝ ΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο «Βελλίδειο»

Την Κυριακή 10 του Νοέμβρη, 11 π.μ., στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα γιορτάσουν τα 61 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 58 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Σε σχέση με το σημαντικό αυτό διπλό γιορτασμό, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Ανδρέας Παπαθεοδώρου, σε δήλωσή του στο «Ρ», μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στο γιορτασμό αυτό θα δώσουμε αγωνιστικό, μαχητικό περιεχόμενο. Θα συνδέσουμε τους αγώνες του λαού μας, τα οράματα εκείνης της εποχής, με τα οράματα της εποχής που ζούμε σήμερα και, ταυτόχρονα, θα δώσουμε τις κύριες κατευθύνσεις στους αντιστασιακούς, που είναι η πάλη ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ».

«Οσον αφορά στους αγώνες του ΕΑΜ», υπογράμμισε ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, «τα οράματα και οι σκοποί του διατηρούνται και σήμερα στην επικαιρότητα. Γιατί και σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε. Ζήτημα ανεξαρτησίας αντιμετώπιζε τότε με τους κατακτητές, ζήτημα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας αντιμετωπίζει και σήμερα με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη μόνη διαφορά ότι άλλαξαν οι επικυρίαρχοι. Τότε είχαμε τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές, τώρα έχουμε τους Αμερικανούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στη μεγάλη προσφορά του ΕΑΜ στον αγώνα για την απελευθέρωση και δημοκρατική εξέλιξη της Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου τόνισε: «Η προσφορά του ΕΑΜ ήταν τεράστια. Με την ίδρυσή του, άνοιξε μια καινούρια σελίδα στη νεότερη ιστορία του έθνους μας. Την πιο ένδοξη, την πιο ηρωική και πιο κοινωνική και δημιουργική. Εκτός από τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, έβαλε ένα μεγάλο όραμα μπροστά στον ελληνικό λαό. Το όραμα της λαϊκής εξουσίας, που ο λαός ελεύθερος και με δημοκρατικές διαδικασίες θα καθόριζε την παραπέρα πορεία της χώρας.

Και όχι μόνον αυτό. Το ΕΑΜ έφτιαξε το νέο άνθρωπο στην Ελλάδα. Ενα νέου τύπου πολίτη, αντιστασιακού, που θα προωθούσε τα βήματα της προόδου, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και δημοκρατίας. Θα άνοιγε νέους δρόμους, νέους ορίζοντες προς τη λαϊκή δημοκρατία και το σοσιαλισμό».

Ετσι λοιπόν, κατέληξε ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, «στην εκδήλωσή μας στις 10 Νοέμβρη, θα ξαναζωντανέψει η δόξα και το μεγαλείο της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης. Θα ξαναζήσουμε νοερά τα χρόνια εκείνα, για ν' αντλήσουμε δυνάμεις για το σήμερα. Γι' αυτό καλούμε όλους τους αγωνιστές να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μεγάλη αυτή διπλή γιορτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ