ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΕ - ΛΑΡΙΣΑ
«Στημένο ήταν το παιχνίδι... »

 Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της ΛΑΕ για τη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» και για τους αμυγδαλοπαραγωγούς

Η μεθόδευση και οι διαδικασίες πώλησης της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» - οι νέοι ιδιοκτήτες της οποίας αμέσως μετά την αγορά προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων, σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και σε πρωτόγνωρες αυταρχικές ενέργειες - έχουν πολλά σκοτεινά σημεία. Αυτά επισημάνθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Γ.Πατάκης και Γ. Σακοράφας, στελέχη της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» (ΛΑΕ). Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκε ότι η πώληση του 70% των μετοχών της επιχείρησης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο νόμιμες ήταν οι διαδικασίες.

Ο Γιάννης Πατάκης εξέφρασε επιφυλάξεις αν είναι νόμιμη η πώληση του εργοστασίου με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 866, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η πώλησή του εάν δε συμπληρωθούν 7 χρόνια όταν πρόκειται για τεχνολογικό εξοπλισμό και 10 χρόνια όταν πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις. Ως την πιο ανησυχητική ένδειξη ανέφερε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Β. Αντωνίου, αρνήθηκε να δώσει αντίγραφο του συμφωνητικού πώλησης στο μέλος του ΔΣ και στέλεχος της ΛΑΕ, Γ. Σακοράφα, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά ακόμα και ποινικό αδίκημα.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» υπήρχαν μόνο οι προσφορές της ΦΑΓΕ και της ΤΥΡΑΣ, στην οποία έχει μετοχές η ΦΑΓΕ, και ότι πολλά συνηγορούν πως το παιχνίδι ήταν στημένο.

Τα στελέχη της ΛΑΕ τόνισαν, πως δεδομένου ότι η Ενωση διατηρεί το 30% των μετοχών της «ΟΛΥΜΠΟΣ» - ονομαστικής αξίας πάνω από 1 δισ. δρχ., δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα που αφορούν στη διασφάλιση αυτού του μεγάλου περιουσιακού στοιχείου των αγροτών, στο μη στοιχειώδη έλεγχο της επιχείρησης και στο ενδεχόμενο να παρουσιαστεί στο τέλος του χρόνου τεράστιο παθητικό, που μεθοδεύεται.

Οσον αφορά στη Γενική Συνέλευση των μετόωχν της γαλακτοβιομηχανίας που συγκαλείται τη Δευτέρα, όπου και θα συζητηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τα στελέχη της ΛΑΕ υπογράμμισαν πως ο πρόεδρος της ΕΑΣ - είναι και πρόεδρος του «Ολυμπος» - θα έπρεπε να είχε καλέσει πολύ νωρίτερα το ΔΣ της Ενωσης και όχι παραμονές της Γενικής Συνέλευσης. Πρόσθεσαν, δε, ότι όπως φαίνεται το 1 δισ. δρχ., δηλαδή το 30% που είναι η περιουσία των αγροτών, «είναι το ψητό που έχει μπει στο τραπέζι για γεύμα».

Για τους αμυγδαλοπαραγωγούς

Τα στελέχη της ΛΑΕ αναφέρθηκαν και στις τεράστιες ευθύνες που φέρει η πλειοψηφία της ΕΑΣ για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αμυγδαλοπαραγωγοί που πούλησαν τα προϊόντα τους, εδώ και 1 χρόνο, στον μεγαλέμπορα Τριανταφύλλου και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Οπως τόνισαν οι παραγωγοί, με βάση το καθεστώς που διέπει τις ομάδες παραγωγών που λειτουργούν στα πλαίσια της Ενωσης, δεν έχουν δικαίωμα ν' ασκήσουν ένδικα μέσα σε βάρος του έμπορα, καθώς αποκλειστικό δικαίωμα σ' αυτό έχει μόνο η Ενωση. Η πλειοψηφία της διοίκησης όμως, όχι μόνο δεν κινήθηκε σ' αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα, προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός για να παραπλανήσει τους αγρότες και να τους κρατήσει στο σκοτάδι. Πρόσθεσαν, δε, ότι οι παραγωγοί μπορούν ν' ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα κατά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΑΣ και ότι παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτηματικά.

Στη συνέχεια επισήμαναν ότι τα παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν πως υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΑΣ, που λειτουργεί εντελώς ασύδοτα, αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα της κυβερνητικής πολιτικής για ξεπούλημα και ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και του συνεταιριστικού τομέα και τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση από τη δημόσια ή δικαστική αρχή.

Καταλήγοντας, κατήγγειλαν ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι, με την ίδια πολιτική, έχουν το θράσος να διεκδικούν την επανεκλογή τους στη θέση του ΔΣ της ΕΑΣ στις εκλογές που θ' αρχίσουν σε λίγες μέρες στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και κάλεσαν τους αγρότες να στηρίξουν με την ψήφο τους τη ΛΑΕ.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αφαίμαξη 8 τρισ. δρχ.

Με ρυθμό 16,63% αυξήθηκαν τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα τον Αύγουστο του 2000, ως προς  τον αντίστοιχο μήνα του 1999, ενώ στο οκτάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 12,15%

Σχεδόν 8 τρισ. δραχμές έχει εισπράξει, υπό τη μορφή φόρων και άλλων εσόδων - εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις - το υπουργείο Οικονομικών το οκτάμηνο Γενάρης-Αύγουστος του 2000. Κατά μέσο όρο αφαιρούνται από την κατανάλωση 1 τρισ. δραχμές το μήνα, ενώ οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί έδρασαν και το μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα τον Αύγουστο του 2000, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 1999, αυξήθηκαν κατά 16,63% (!) και από 813,6 δισ. δραχμές το 1999 ανήλθαν σε 948,9 δισ. δραχμές τον Αύγουστο του 2000.

Το οκτάμηνο Γενάρης-Αύγουστος του 2000, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1999, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα (έσοδα τακτικού) αυξήθηκαν με ρυθμό 12,15% έναντι προϋπολογισθέντος στόχου 3,4%. ΣΕ απόλυτους αριθμούς ανήλθαν σε 7.787,2 δισ. δραχμές έναντι 6.943,8 δισ. δραχμών και παρουσίασαν πλεόνασμα 843,4 δισ. δραχμές.

Τα έσοδα από φορολογία εισοδήματος ανήλθαν το οκτάμηνο σε 2.450 δισ. δραχμές και παρουσίασαν αύξηση κατά 14,6% ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.543 δισ. δραχμές και είναι αυξημένα κατά 12,2%, ενώ τα έσοδα των τελωνείων (ΦΠΑ και λοιπά έσοδα) αυξήθηκαν κατά 7,3%. Τέλος, τα έσοδα του υπόλογου συμψηφισμών (πρόκειται για έσοδα που προέρχονται από μερίσματα του κράτους σε διάφορες ΔΕΚΟ κλπ.) το οκτάμηνο παρουσίασαν μείωση 5%, από 558 δισ. δραχμές σε 529,9 δισ. δραχμές, απόλυτα φυσιολογική καθώς λόγω των ιδιωτικοποιήσεων οι συμμετοχές του δημοσίου μειώνονται.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τι θα γίνει με το 40δραχμο;
Ο υφυπουργός Γεωργίας ... πετά το «μπαλάκι» στην ΑΤΕ!

«Θολό» αφήνει συνειδητά η κυβέρνηση το τοπίο σχετικά με το θέμα του περιβόητου 40δραχμου που, για προεκλογικές σκοπιμότητες και μόνο, μοίρασε στους βαμβακοπαραγωγούς.

Η μοναδική απάντηση που είχε να δώσει χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε για το θέμα αυτό, ήταν ότι «οι παραγωγοί έχουν πάρει κανονικά τα λεφτά τους, αφού τους καταβλήθηκε και η τελευταία εκκαθάριση των 5,5 δρχ. Τι θα γίνει στο τέλος είναι μια σχέση παραγωγού - ΑΤΕ».

Φαίνεται πως ο κ. Αργύρης ξέχασε πως την εντολή η ΑΤΕ την πήρε προεκλογικά από το υπουργείο Γεωργίας, επομένως τώρα η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι να «βγάζει την ουρά της απ' έξω».

Οπως και να έχει πάντως το πράγμα, η σχέση παραγωγού - ΑΤΕ, την οποία επικαλέστηκε ο υφυπουργός, αποτελεί σχέση δανείου της Τράπεζας προς τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΤΕ κάποια στιγμή θα ζητήσει πίσω αυτά τα χρήματα - ας μην ξεχνάμε ότι οι αγρότες είχαν υπογράψει τότε δάνειο για να τα πάρουν - και αφού η τελική τιμή δεν πρόκειται να καλύψει αυτό το 40δραχμο, άρα τα χρήματα θα εισπραχθούν πάλι πίσω από την ΑΤΕ.

Επομένως, αν ο υφυπουργός υπονοούσε ότι το δάνειο αυτό θα εξοφληθεί, όφειλε και οφείλει να ξεκαθαρίσει επιτέλους με ποιους όρους και πότε θα εξοφληθεί και όχι απλώς να «ρίχνει το μπαλάκι» στην ΑΤΕ.

Στο ... ύψος τους οι τιμές χονδρικής

Στο δωδεκάμηνο Ιούλης 1999 - Ιούλης 2000 ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσίασε αύξηση 7,7%, που είναι υπερδιπλάσια της αύξησης του επίσημου πληθωρισμού (τιμάριθμου λιανικής)

Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές χονδρικής στο τελευταίο δωδεκάμηνο, προδικάζοντας έτσι ανοδική πορεία και των τιμών λιανικής και κατά συνέπεια του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο τιμάριθμος χονδρικής φέτος τον Ιούλη παρουσίασε αύξηση 7,7% (συγκριτικά με τον Ιούλη του 1999) και 0,1% σε σχέση με τον Ιούνη του 2000.

Διαβάζοντας κανείς τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις εξελίξεις του τιμαρίθμου χονδρικής την τελευταία τριετία, δε διαπιστώνει μόνο την κατακόρυφη άνοδο των τιμών στο τελευταίο δωδεκάμηνο αλλά και ότι οι τιμές στο χονδρεμπόριο αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού (τιμαρίθμου λιανικής). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο τιμάριθμος χονδρικής τον Ιούλη του 2000 αυξανόταν με ρυθμό:

  • 7,7% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Ιούλη 2000 με τον Ιούλη του 1999), έναντι ρυθμού αύξησης 1,5% και 3,5% τις αντίστοιχες περιόδους του 1999 και 1998.
  • 7,3% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση εφταμήνου Γενάρη-Ιούλη 2000 με το ίδιο εφτάμηνο του 1999), έναντι αύξησης 1,2% και 4,2% τις αντίστοιχες περιόδους των ετών 1999 και 1998.
  • 3,9% στο εφτάμηνο του 2000 (σύγκριση Ιούλη 2000 με το Δεκέμβρη του 1999), έναντι αυξήσεων 1,9% και 3,2% στα προηγούμενα εφτάμηνα.
  • 0,1% τον μήνα Ιούλη (σύγκριση Ιούλη 2000 με τον Ιούνη του ίδιου χρόνου), έναντι αύξησης 0,4% και 0,6% που είχε σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες των ετών 1999 και 1998.

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι εμφανής η έξαρση - με εξαίρεση το μήνα Ιούλη - που παρουσιάζει ο τιμάριθμος χονδρικής, όχι τυχαία, αλλά με βάση τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν εκείνοι που έχουν το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών - δηλαδή οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοχονδρέμποροι - στην απελευθερωμένη αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ