ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ενοίκιο στις εστίες για ψυχολογικούς λόγους!

Προκλητικές και αποκαλυπτικές οι χτεσινές δηλώσεις της Μ. Γιαννάκου

Οι φοιτητές και σπουδαστές το έχουν διατρανώσει πολλές φορές: «Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα»

Motion Team

Οι φοιτητές και σπουδαστές το έχουν διατρανώσει πολλές φορές: «Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα»
Ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει ενοίκια στις φοιτητικές εστίες και να τις οδηγήσει γενικότερα σε «ανταποδοτική λειτουργία» ήταν χτες η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους.

Η υπουργός τάχτηκε υπέρ του να πληρώνουν ενοίκιο οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, λέγοντας κατά λέξη: «Ο Νόμος όρισε ότι πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό, το οποίο δεν πλήρωσαν ποτέ. Το συμβολικό συνδέει το άτομο με το χώρο που μένει. Τώρα, αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για το χώρο που μένουν και που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός εμείς διαφωνούμε». Δηλαδή, δε φτάνει που ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει αυτές τις υποδομές, δε φτάνει που συνεχίζει να φορολογείται και να πληρώνει, ενώ το εισόδημά του παραμένει καθηλωμένο, πρέπει να πληρώσει ξανά και ξανά με τη μορφή ενοικίου και μάλιστα για ...ψυχολογικούς λόγους, για να «συνδέεται» ο φοιτητής με το χώρο που μένει!! Οσο για το νόμο που επικαλείται η υπουργός, πράγματι έμεινε ανενεργός κάτω από την απαίτηση του φοιτητικού κινήματος και του λαού και όποτε δίνονταν ένα συμβολικό ποσό από τους οικότροφους φοιτητές (π.χ. παλιότερα στη Φοιτητική Εστία ΕΜΠ) αυτό δεν προοριζόταν για τη συντήρηση των εστιών που είναι ευθύνη του κράτους, αλλά συγκεντρώνονταν με ευθύνη του συλλόγου οικοτρόφων για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες των φοιτητών.

Η Μ. Γιαννάκου μίλησε, επίσης, για τις δυο νέες φοιτητικές εστίες στην Αθήνα (μια καινούρια και μια ανακαινισμένη, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του 2004), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχουν κι αυτές την ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα Ολυμπιακά Εργα, θα λειτουργήσουν «ανταποδοτικά», φιλοξενώντας και άλλες δραστηριότητες. Γι' αυτό είπε ότι πρέπει να είναι «πάντα σε καλή κατάσταση», λες κι αν εξυπηρετούσαν μόνο τους φοιτητές δε θα έπρεπε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Κι αφού είπε όλα αυτά τα προκλητικά, η υπουργός χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για δωρεάν στέγαση «άνευ ουσίας».

Στον αντίποδα αυτής της στάσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης δήλωσε χτες ότι οι εστίες «πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με τους όρους που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα». Με δεδομένο ότι σ' αυτές στεγάζονται αποκλειστικά φοιτητές οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ο πρύτανης τόνισε ότι «η καταβολή ενοικίου θα ήταν δυσβάσταχτη επιβάρυνση χωρίς σημαντικό όφελος». «Εκείνο που προέχει είναι η επέκταση του αριθμού των φοιτητικών εστιών» και η αναβάθμιση της λειτουργίας τους με ενεργό συμμετοχή των ιδρυμάτων και των φοιτητών, κατέληξε.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, οι φοιτητές που απαιτούν πραγματικά δημόσια, δωρεάν στέγαση και διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας των εστιών, θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη.


ΤΕΙ
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν

Κλειστά σήμερα και αύριο τα Ιδρύματα, 50 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη επιχορήγηση ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Κλειστά θα παραμένουν σήμερα και αύριο τα ΤΕΙ της χώρας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας του Εκπαιδευτικού Προσωπικού τους (ΟΣΕΠ) και σε συνεργασία με τις διοικήσεις, καθώς τα Ιδρύματα βρίσκονται για άλλη μια φορά σε οριακή κατάσταση και ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Εξαίρεση αποτελεί το ΤΕΙ Λάρισας, που με απόφαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών θα παραμείνει ανοιχτό.

Το οικονομικό είναι το κύριο πρόβλημα των Ιδρυμάτων, που αδυνατούν να κάνουν προμήθειες υλικών και να πληρώσουν το προσωπικό τους, γι' αυτό και η ΟΣΕΠ ζητά έκτακτη επιχορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ και αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων την επόμενη χρονιά με προοπτική μέσα σε τρία χρόνια να ισοσκελιστεί η χρηματοδότηση ΤΕΙ και πανεπιστημίων (αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των ΤΕΙ σε σχέση με τα πανεπιστήμια είναι 1 προς 9).

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ ζητούν αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, μετά και την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος 318/94 που αφορούσε ειδικότητες της Σχολών Τεχνικών Εφαρμογών.

Σε συνάντηση που είχαν χτες εκπρόσωποι της ΟΣΕΠ με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Ταλιαδούρο, απέσπασαν δεσμεύσεις για ρυθμίσεις σχετικά με υπηρεσιακά προβλήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, ωστόσο για το βασικό θέμα της χρηματοδότησης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν παρουσιάστηκαν άμεσες λύσεις. Ο υφυπουργός είπε ότι έχει ήδη ζητήσει 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για την έκτακτη επιχορήγηση και αναμένει απάντηση, ενώ για τα επαγγελματικά δικαιώματα ζήτησε από την ΟΣΕΠ συγκεκριμένη πρόταση για να προωθηθεί αφού εκδοθεί επίσημα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την ερχόμενη βδομάδα, το Κεντρικό ΔΣ της ΟΣΕΠ θα συνεδριάσει εκ νέου και σε συνεργασία και με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εγγράψουν φοιτητές.

Η «Πανεπιστημονική»

«Η "μπογιά" της "ανωτατοποίησης" έχει ξεφτίσει ήδη και η κοινωνία έχει πλέον αντιληφθεί ότι ο κατήφορος της κατάρτισης δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία και το περιεχόμενο της πραγματικής Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική ΤΕΙ», επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνητικοί χειρισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπληξαν θανάσιμα το κύρος και την προοπτική των Ιδρυμάτων, διότι ακολουθώντας τις επιλογές της ΕΕ (Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο) καταστρέφουν το κοινωνικό αγαθό της δωρεάν επιστημονικής μόρφωσης της νεολαίας». Η «Πανεπιστημονική» ασκεί κριτική και στην ηγεσία της ΟΣΕΠ που αναζητά «μερεμέτια» για το εκπαιδευτικό προσωπικό, έχει ξεχάσει τη διεκδίκηση ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου και κυρίως, δε θίγει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που αποδομούν την επιστημονική γνώση για λογαριασμό της εκμεταλλεύσιμης φτηνής επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ετσι, η «Πανεπιστημονική» προτείνει ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο τόσο για τα Ιδρύματα και το επίπεδο των σπουδών που παρέχουν όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να πάψουν τα ΤΕΙ να αποτελούν Ιδρύματα β' κατηγορίας και να ενταχθούν σε ένα σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ