Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν

Κλειστά σήμερα και αύριο τα Ιδρύματα, 50 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη επιχορήγηση ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Κλειστά θα παραμένουν σήμερα και αύριο τα ΤΕΙ της χώρας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας του Εκπαιδευτικού Προσωπικού τους (ΟΣΕΠ) και σε συνεργασία με τις διοικήσεις, καθώς τα Ιδρύματα βρίσκονται για άλλη μια φορά σε οριακή κατάσταση και ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Εξαίρεση αποτελεί το ΤΕΙ Λάρισας, που με απόφαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών θα παραμείνει ανοιχτό.

Το οικονομικό είναι το κύριο πρόβλημα των Ιδρυμάτων, που αδυνατούν να κάνουν προμήθειες υλικών και να πληρώσουν το προσωπικό τους, γι' αυτό και η ΟΣΕΠ ζητά έκτακτη επιχορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ και αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων την επόμενη χρονιά με προοπτική μέσα σε τρία χρόνια να ισοσκελιστεί η χρηματοδότηση ΤΕΙ και πανεπιστημίων (αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των ΤΕΙ σε σχέση με τα πανεπιστήμια είναι 1 προς 9).

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ ζητούν αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, μετά και την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος 318/94 που αφορούσε ειδικότητες της Σχολών Τεχνικών Εφαρμογών.

Σε συνάντηση που είχαν χτες εκπρόσωποι της ΟΣΕΠ με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Ταλιαδούρο, απέσπασαν δεσμεύσεις για ρυθμίσεις σχετικά με υπηρεσιακά προβλήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, ωστόσο για το βασικό θέμα της χρηματοδότησης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν παρουσιάστηκαν άμεσες λύσεις. Ο υφυπουργός είπε ότι έχει ήδη ζητήσει 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για την έκτακτη επιχορήγηση και αναμένει απάντηση, ενώ για τα επαγγελματικά δικαιώματα ζήτησε από την ΟΣΕΠ συγκεκριμένη πρόταση για να προωθηθεί αφού εκδοθεί επίσημα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την ερχόμενη βδομάδα, το Κεντρικό ΔΣ της ΟΣΕΠ θα συνεδριάσει εκ νέου και σε συνεργασία και με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εγγράψουν φοιτητές.

Η «Πανεπιστημονική»

«Η "μπογιά" της "ανωτατοποίησης" έχει ξεφτίσει ήδη και η κοινωνία έχει πλέον αντιληφθεί ότι ο κατήφορος της κατάρτισης δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία και το περιεχόμενο της πραγματικής Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική ΤΕΙ», επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνητικοί χειρισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπληξαν θανάσιμα το κύρος και την προοπτική των Ιδρυμάτων, διότι ακολουθώντας τις επιλογές της ΕΕ (Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο) καταστρέφουν το κοινωνικό αγαθό της δωρεάν επιστημονικής μόρφωσης της νεολαίας». Η «Πανεπιστημονική» ασκεί κριτική και στην ηγεσία της ΟΣΕΠ που αναζητά «μερεμέτια» για το εκπαιδευτικό προσωπικό, έχει ξεχάσει τη διεκδίκηση ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου και κυρίως, δε θίγει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που αποδομούν την επιστημονική γνώση για λογαριασμό της εκμεταλλεύσιμης φτηνής επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ετσι, η «Πανεπιστημονική» προτείνει ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο τόσο για τα Ιδρύματα και το επίπεδο των σπουδών που παρέχουν όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να πάψουν τα ΤΕΙ να αποτελούν Ιδρύματα β' κατηγορίας και να ενταχθούν σε ένα σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ