Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ενοίκιο στις εστίες για ψυχολογικούς λόγους!

Προκλητικές και αποκαλυπτικές οι χτεσινές δηλώσεις της Μ. Γιαννάκου

Οι φοιτητές και σπουδαστές το έχουν διατρανώσει πολλές φορές: «Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα»

Motion Team

Οι φοιτητές και σπουδαστές το έχουν διατρανώσει πολλές φορές: «Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα»
Ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει ενοίκια στις φοιτητικές εστίες και να τις οδηγήσει γενικότερα σε «ανταποδοτική λειτουργία» ήταν χτες η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους.

Η υπουργός τάχτηκε υπέρ του να πληρώνουν ενοίκιο οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, λέγοντας κατά λέξη: «Ο Νόμος όρισε ότι πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό, το οποίο δεν πλήρωσαν ποτέ. Το συμβολικό συνδέει το άτομο με το χώρο που μένει. Τώρα, αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για το χώρο που μένουν και που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός εμείς διαφωνούμε». Δηλαδή, δε φτάνει που ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει αυτές τις υποδομές, δε φτάνει που συνεχίζει να φορολογείται και να πληρώνει, ενώ το εισόδημά του παραμένει καθηλωμένο, πρέπει να πληρώσει ξανά και ξανά με τη μορφή ενοικίου και μάλιστα για ...ψυχολογικούς λόγους, για να «συνδέεται» ο φοιτητής με το χώρο που μένει!! Οσο για το νόμο που επικαλείται η υπουργός, πράγματι έμεινε ανενεργός κάτω από την απαίτηση του φοιτητικού κινήματος και του λαού και όποτε δίνονταν ένα συμβολικό ποσό από τους οικότροφους φοιτητές (π.χ. παλιότερα στη Φοιτητική Εστία ΕΜΠ) αυτό δεν προοριζόταν για τη συντήρηση των εστιών που είναι ευθύνη του κράτους, αλλά συγκεντρώνονταν με ευθύνη του συλλόγου οικοτρόφων για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες των φοιτητών.

Η Μ. Γιαννάκου μίλησε, επίσης, για τις δυο νέες φοιτητικές εστίες στην Αθήνα (μια καινούρια και μια ανακαινισμένη, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του 2004), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχουν κι αυτές την ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα Ολυμπιακά Εργα, θα λειτουργήσουν «ανταποδοτικά», φιλοξενώντας και άλλες δραστηριότητες. Γι' αυτό είπε ότι πρέπει να είναι «πάντα σε καλή κατάσταση», λες κι αν εξυπηρετούσαν μόνο τους φοιτητές δε θα έπρεπε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Κι αφού είπε όλα αυτά τα προκλητικά, η υπουργός χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για δωρεάν στέγαση «άνευ ουσίας».

Στον αντίποδα αυτής της στάσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης δήλωσε χτες ότι οι εστίες «πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με τους όρους που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα». Με δεδομένο ότι σ' αυτές στεγάζονται αποκλειστικά φοιτητές οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ο πρύτανης τόνισε ότι «η καταβολή ενοικίου θα ήταν δυσβάσταχτη επιβάρυνση χωρίς σημαντικό όφελος». «Εκείνο που προέχει είναι η επέκταση του αριθμού των φοιτητικών εστιών» και η αναβάθμιση της λειτουργίας τους με ενεργό συμμετοχή των ιδρυμάτων και των φοιτητών, κατέληξε.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, οι φοιτητές που απαιτούν πραγματικά δημόσια, δωρεάν στέγαση και διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας των εστιών, θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ