ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέα δεδομένα

Η δημοσιοποίηση των θέσεων του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας για το Αιγαίο και η ακριβής περιγραφή των νησιών και νησίδων του, που αμφισβητούνται, δημιουργούν νέα δεδομένα στο διπλωματικό παιχνίδι Αθήνας και Αγκυρας

Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τα "νέα δεδομένα" στη διπλωματική σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που διαμόρφωσε η Αγκυρα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των στρατιωτικών επιτελείων της χώρας. Στην έκθεση αυτή, όπως είναι γνωστό, περιγράφεται το "σώμα των τουρκικών αμφισβητήσεων" καθώς κατονομάζονται περίπου 100 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς - σύμφωνα με τις απόψεις της Τουρκίας - δεν είναι ξεκαθαρισμένο από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται λεπτομερέστατη έκθεση η οποία θα αντικρούει τα επιχειρήματα που προβάλλει η έκθεση των Τούρκων στρατηγών. Η έκθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα χρησιμοποιηθεί ως το πλαίσιο των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα πρόκληση της Αγκυρας.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί, πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα οργανώσει τις αντιδράσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Αν και έχουν περάσει δύο μέρες από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση των στρατιωτικών επιτελείων της Τουρκίας, η Αθήνα, πέρα από μια "σκληρή" δήλωση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, δεν έχει αντιδράσει. Οπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει την τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, αν αποδέχεται ή όχι το σκεπτικό που προβάλλει η έκθεση των στρατηγών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως ισχυρίζονται κύκλοι της κυβέρνησης, η Αθήνα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την τουρκική έκθεση προβάλλοντας την επεκτατική πολιτική που εκπορεύεται από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Με τη στάση αναμονής που κρατά η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση σιωπά αν και έχουν περάσει 48 ώρες από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. "Ο υπουργός Εξωτερικών όφειλε, σύμφωνα με τη ΝΔ, ήδη να έχει καλέσει τον Τούρκο πρέσβη και να έχει προβεί σε έντονο διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση για τη νέα και ιταμή πρόκληση και αφ' ετέρου να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει αμέσως η αναγκαία διεθνής ενημέρωση".


Αποκαλυπτικές ομολογίες

Η τακτική της "Good Year" δεν είναι καινούρια. Θυμίζει τις μεθόδους των παλιών χρυσοθήρων που αφού πρώτα λεηλατούσαν τεράστιες εκτάσεις, ακριβώς την ώρα του φευγιού τους, έβαζαν ένα μπουρλότο τινάζοντας στον αέρα το απαξιωμένο πια χρυσωρυχείο. Βέβαια, οι πολυεθνικές του σήμερα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τυχοδιωκτισμό. Οι μέθοδές τους - και της "Good Year", και της "Pirelli" που προηγήθηκε, και της "Ζήμενς" που απειλεί ότι αν δεν της δοθούν οι προμήθειες του ΟΤΕ θα φύγει από την Ελλάδα - κάθε άλλο παρά στην τύχη κινούνται.

Σε ό,τι αφορά τους κομμουνιστές, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι για τις πολυεθνικές, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ισχύει η αρχή του "όπου κέρδος και πατρίς". Ομως, όταν το παραπάνω γίνεται άλλοθι, για τους πολιτικούς υπαλλήλους των πολυεθνικών, τότε η πρόκληση φτάνει στα άκρα. Βγαίνει για παράδειγμα προχτές η Β. Παπανδρέου, εντελώς... αθώα για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα πολιτικής ευθύνης της, και όταν ερωτάται για το"λουκέτο" της "Good Year", απαντά: "Τι να κάνουμε. Αυτοί είναι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς"! Οσο για τον... προστάτη της εργατικής τάξης, Ε. Γιαννόπουλο, αναφωνεί σε στιγμές σοσιαλίζουσας αμπελοφιλοσοφίας: "Το κεφάλαιο δεν ορίζεται"... Και τι προτείνουν οι αξιότιμοι κυβερνώντες;

Απλά πράγματα. Αν οι αποικιοκρατικοί όροι με τους οποίους λειτουργούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα δεν τους αρκούν. Αν τα κέρδη που απομυζούν δεν τους φτάνουν. Αν η κατάλυση των εργατικών δικαιωμάτων δεν τους ικανοποιεί αρκετά, τότε να τους παραδοθούν τα πάντα. Να γίνουμε "καλύτερη" αποικία! Χώρα ακόμα μεγαλύτερης κερδοσκοπικής δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. Γωνιά της Ευρώπης με εργασιακές συνθήκες, που ταιριάζουν σε νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ! Να, το"εκσυγχρονιστικό όραμα" των κυβερνώντων.

"Το κεφάλαιο δεν ορίζεται", λοιπόν. Μάλιστα. Κι αν έτσι είναι, τότε ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο, κύριοι της κυβέρνησης; Ποια άλλη ομολογία χρειάζεται, για να αποδειχτεί περίτρανα ότι τα αστικά πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχτεί το ρόλο του διακοσμητικού στοιχείου ή στην καλύτερη περίπτωση του διαμεσολαβητή των συμφερόντων του ανεξέλεγκτου κεφαλαίου; "Αυτά έχει η ελεύθερη αγορά", λοιπόν. Μάλιστα. Ποια άλλη ομολογία χρειάζεται για το πού οδηγεί η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς"; Αλλά και πόσο θράσος πρέπει να διαθέτουν όσοι προωθούν αυτήν την πολιτική, την πολιτική της ανεργίας, του ξεζουμίσματος του λαού και του τόπου, ώστε να εμφανίζουν τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής, ως αναπόφευκτα και μη αναστρέψιμα; Που όχι μόνο καλύπτουν την κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά γίνονται και εντεταλμένοι τους, πλασάροντας στον ελληνικό λαό το "δίλημμα": "Η θα κάνουμε όλα τα κέφια στη "Ζήμενς", στον Κόκκαλη, στην "Good Year" ή χαθήκαμε"!

Τι δείχνουν χειροπιαστά τα παραπάνω; Τίποτε λιγότερο από το ότι, όχι μόνο την ανάπτυξη του τόπου δεν μπορεί να εξασφαλίσει η υποταγή στις πολυεθνικές, αλλά ούτε το στοιχειώδες, σημερινό μεροκάματο του εργαζόμενου. Πως αυτή η πολιτική, που σήμερα φτιάχνει Προεδρικά Διατάγματα στα μέτρα της "Good Year", αύριο δε θα διστάσει να εμφανίσει ως απόλυτο Δίκαιο το "Σύνταγμα των πολυεθνικών", με δικαιολογία να τις κρατήσουμε για να μην φύγουν! Σ' αυτήν την πολιτική του "μπάτε σκύλοι αλέστε", δε χωράει καμία διόρθωση. Μόνο ριζική αλλαγή, μέσα από την εκ βάθρων ανατροπή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ