Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέα δεδομένα

Η δημοσιοποίηση των θέσεων του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας για το Αιγαίο και η ακριβής περιγραφή των νησιών και νησίδων του, που αμφισβητούνται, δημιουργούν νέα δεδομένα στο διπλωματικό παιχνίδι Αθήνας και Αγκυρας

Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τα "νέα δεδομένα" στη διπλωματική σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που διαμόρφωσε η Αγκυρα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των στρατιωτικών επιτελείων της χώρας. Στην έκθεση αυτή, όπως είναι γνωστό, περιγράφεται το "σώμα των τουρκικών αμφισβητήσεων" καθώς κατονομάζονται περίπου 100 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς - σύμφωνα με τις απόψεις της Τουρκίας - δεν είναι ξεκαθαρισμένο από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται λεπτομερέστατη έκθεση η οποία θα αντικρούει τα επιχειρήματα που προβάλλει η έκθεση των Τούρκων στρατηγών. Η έκθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα χρησιμοποιηθεί ως το πλαίσιο των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα πρόκληση της Αγκυρας.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί, πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα οργανώσει τις αντιδράσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Αν και έχουν περάσει δύο μέρες από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση των στρατιωτικών επιτελείων της Τουρκίας, η Αθήνα, πέρα από μια "σκληρή" δήλωση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, δεν έχει αντιδράσει. Οπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει την τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, αν αποδέχεται ή όχι το σκεπτικό που προβάλλει η έκθεση των στρατηγών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως ισχυρίζονται κύκλοι της κυβέρνησης, η Αθήνα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την τουρκική έκθεση προβάλλοντας την επεκτατική πολιτική που εκπορεύεται από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Με τη στάση αναμονής που κρατά η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση σιωπά αν και έχουν περάσει 48 ώρες από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. "Ο υπουργός Εξωτερικών όφειλε, σύμφωνα με τη ΝΔ, ήδη να έχει καλέσει τον Τούρκο πρέσβη και να έχει προβεί σε έντονο διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση για τη νέα και ιταμή πρόκληση και αφ' ετέρου να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει αμέσως η αναγκαία διεθνής ενημέρωση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αέρας» ΗΠΑ - ΕΕ στα πανιά της «σημαντικής εταίρου» Τουρκίας (2021-02-24 00:00:00.0)
Τι δείχνει η κινητικότητα για την ΑΟΖ; (2013-02-23 00:00:00.0)
Προκλητική και απαράδεκτη η συμφωνία Βρετανίας - Τουρκίας (2007-10-30 00:00:00.0)
Μετά την «επιτυχία», κατευνασμός (2002-10-11 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου (2001-04-06 00:00:00.0)
Επιμένει στο «γκρίζο» η Τουρκία (2001-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ