ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνεται η αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ενώ ο πρωθυπουργός Σημίτης και ο Πρόεδρος Κληρίδης συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου προσχέδιο "γενναιόδωρης" φόρμουλας την οποία ο Κύπριος πρόεδρος θα καταθέσει στη βρετανική προεδρία, αυτή τη βδομάδα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπλερ, σε σχέση με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την ίδια περίπου ώρα στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Λευκωσίας η λεγόμενη "βουλή" του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ψήφιζε απόφαση για τη μη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις! Παράλληλα, η ψευδοβουλή ψήφιζε άλλη απόφαση που ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Την ίδια περίπου ώρα, ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, χαιρέτιζε σαν "παραγωγική" τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς, σε απόσταση λίγων μέτρων από την ψευδοβουλή!

Η παραπέρα κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης και το σπάσιμο του αδιεξόδου, ενώ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κορντοβέζ διεξήγε συνομιλίες με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη νέα επίσκεψή του στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, που αρχίζει στις 17 του Μάρτη, για το Κυπριακό!

Η απόφαση της ψευδοβουλής για μη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίωνστις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πάρθηκε με πλειοψηφία. Η λεγόμενη "βουλή" αποφάσισε επίσης να υποστηρίξει πρόταση του Ντενκτάς για μη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε μελλοντικές συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου εκτός αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από ολονύκτια συζήτηση και λίγο πριν από τη συνάντηση στα κατεχόμενα του Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ με τον Ντενκτάς. Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν οι λεγόμενοι "βουλευτές" του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Δημοκρατικού Κόμματος που συγκυβερνούν και εναντίον εκείνοι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

Ο Ντενκτάς ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας αξίωσε και πάλι αναγνώριση του ψευδοκράτους του, υποστήριξε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καταστρέψει κάθε προοπτική για λύση του Κυπριακού και απέκλεισε τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χτες με τον Τόμας Μίλερ. Συζητήθηκαν, είπε, όλες οι πτυχές του Κυπριακού, από το Α ως το Ω. Η στάση που τηρεί η ΕΕ είπε, έχει καταστρέψει κάθε προοπτική για λύση του Κυπριακού, γιατί, πρόσθεσε, η ένταξη έχει στόχο να ανατρέψει την ισορροπία στο σύστημα εγγυήσεων που υπήρχε για την Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό, συνέχισε, είναι "βυζαντινό κόλπο" και το "ψευδοκράτος δεν πρόκειται να πέσει σε μια τέτοια παγίδα". "Δεν πρόκειται, είπε, να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε αντιπροσωπεία ή φόρμουλα για τις ενταξιακές διαδικασίες γιατί δεν πρόκειται να βοηθήσουμε τους Ελληνοκύπριους να παίξουν το παιχνίδι τους". Είπε επίσης, ότι δε θα έχει καμιά επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία, τόνισε, πρέπει να μας δεχτεί σαν δυο χωριστά κράτη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι "αυτή τη στιγμή η διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών έχει οδηγηθεί σε καταστροφή λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα, πρόσθεσε, είμαστε ανοιχτοί σε μια νέα διαδικασία με τον όρο ότι θα αναγνωριστούμε σαν κράτος"!!

Ο Τόμας Μίλερ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς προσπάθησε να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας ότι η συνάντησή του με τον Ντενκτάς ήταν "χρήσιμη και παραγωγική" (!) και κάλυψε μαζί του "πολύ έδαφος". Δεν πρόκειται, υποστήριξε, να κάνει το Κυπριακό πιο δύσκολο με αποκαλύψεις για την "εμπιστευτική" του συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.Η παρεμβολή ανυπέρβλητων εμποδίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αυτή τη στιγμή ο άμεσος στόχος της Αγκυρας, υποστήριζαν έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις νέες αδιάλλακτες και προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς και τις χτεσινές αποφάσεις της ψευδοβουλής. Οι ίδιοι κύκλοι για να στηρίξουν τις εκτιμήσεις τους ανέφεραν προχτεσινή δήλωση του Ντενκτάς, μετά την επιστροφή του από τα Αδανα, ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν 30 χρόνια για να ενταχθούν στην ΕΕ!!!

Πληροφορίες, εξάλλου, από τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κορντοβέζ θα ενημερώσει αύριο Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους στόχους της νέας περιοδείας του στη Λευκωσία, στην Αθήνα και την Αγκυρα. Στόχος του Κορντοβέζ είναι η εξασφάλιση της δέσμευσης επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής στο Κυπριακό και κυρίως στο πότε και πού θα ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο προσκήνιο η "γενναιόδωρη" πρόταση

Η "στρατηγική" που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του επανεκλεγέντα Προέδρου Γλ. Κληρίδη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση θέλησαν να υπογραμμίσουν πως οι δύο χώρες με συνέπεια εξακολουθούν να πορεύονται στην πολιτική που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, στις 6 Μαρτίου του 1995, με την άρση του ελληνικού "βέτο" για την Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, με αντάλλαγμα τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ενωση.

Οι δύο χώρες,Ελλάδα και Κύπρος, βρίσκονται λοιπόν σήμερα, μπροστά στην έναρξη αυτής της διαδικασίας, η οποία αυτόματα προκαλεί ισχυρότατη πίεση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιέσεις, εμφανίζονται με άκρως διαλλακτικές διαθέσεις και με μια πρόταση που χαρακτηρίζεται "γενναιόδωρη", για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες ένταξης. Χαρακτηριστικό της "καλής διάθεσης" που επιδεικνύουν Αθήνα και Λευκωσία, είναι πως κατά τη χτεσινή συζήτηση, όπως τουλάχιστον δήλωσαν οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης, δε συζήτησαν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και το "ενοχλητικό" θέμα των ρωσικών πυραύλων, ενώ όπως όλα δείχνουν, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος δεν πρόκειται να βρεθεί στην Κύπρο για τα εγκαίνια του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, αξίζει επίσης να σημειωθεί η "ελπίδα" που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, πως η Αγκυρα θα λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για το Κυπριακό, γεγονός που θα φέρει κοντά την Τουρκία με την ΕΕ και θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης, κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ενώ αργά χτες το απόγευμα, συναντήθηκε και με τον απεσταλμένο του Κλίντον για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, ο οποίος βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα.

"Οχι" στη Συνθήκη

Κλείνουν σε λίγο οχτώ μήνες από την υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ, που χαρακτηρίστηκε από τους αρχιτέκτονές της σαν απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις "προκλήσεις του 2000". Μπορεί αυτή η Συνθήκη, που συμπληρώνει την προηγούμενη του Μάαστριχτ, να μην εκπλήρωσε όλες τις προσδοκίες των εμπνευστών της, δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα προς την "ομοσπονδιοποίηση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυριαρχία των κρατών - μελών και, πολύ περισσότερο, για τους εργαζόμενους.

Οχτώ, περίπου, μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ο ελληνικός λαός αγνοεί το περιεχόμενό της. Η κυβέρνηση, έχοντας απορρίψει το αίτημα για δημοψήφισμα, ετοιμάζεται να φέρει για κύρωση τη Συνθήκη στη Βουλή, όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο. Για να επαναληφθεί το σκηνικό του 1992, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, έφερε μέσα στον Ιούλη τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και με συνοπτικές διαδικασίες την επικύρωσε (με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ). Παραδόθηκαν τότε οι Ελληνες εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός χειροπόδαρα δεμένοι στις πολυεθνικές και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Τότε ορισμένοι, κυρίως ο ΣΥΝ, προσπάθησαν να ισορροπήσουν, πατώντας σε δυο βάρκες, χρησιμοποιώντας την καραμέλα της "αναθεώρησης". Ετσι πίστευαν ότι μπορούν να καλύψουν, αφ' ενός, την πλήρη συμφωνία τους με τις βασικές επιλογές του Μάαστριχτ και να δημιουργήσουν, αφ' ετέρου, την αυταπάτη ότι δήθεν η Συνθήκη μπορεί να βελτιωθεί με την αναθεώρησή της.

Η αναθεώρηση, λοιπόν, έγινε στο Αμστερνταμ και το αποτέλεσμά της είναι ακόμη πιο αντιδραστικό. Αυτό προκύπτει ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού, αφού στη νέα Συνθήκη ενσωματώθηκε η περιβόητη Συμφωνία Σένγκεν, αλλά και γιατί με μια σειρά θεσμικών αλλαγών καθιερώνεται η "Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων", όπου τα κράτη - μέλη χάνουν την ισοτιμία τους και αποκτούν δικαιώματα, ανάλογα με την οικονομική τους ισχύ, αργότερα και με την πληθυσμιακή τους δύναμη. Για να αποδειχθεί αυτό που εξαρχής έλεγε το ΚΚΕ, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, των πολυεθνικών και της "νέας τάξης πραγμάτων", δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Στον "παράδεισό" της, χωρά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, γιατί απ' αυτό φτιάχτηκε και γι' αυτό ολοκληρώνεται. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι θα έχουν ελπίδα μόνο με την πάλη τους κατά των συνεπειών από την εφαρμογή των κυρίαρχων "κοινοτικών" επιλογών, με τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτού του αντιδραστικού, αντεργατικού οικοδομήματος.

Ομως, ακόμη και τώρα, που για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει σ' ένα μεγάλο βαθμό, οι ίδιες δυνάμεις επιχειρούν και πάλι να θολώσουν τα νερά. Ηδη, στους κόλπους του ΣΥΝ αναπτύσσεται προβληματισμός για να ψηφίσουν οι βουλευτές του "λευκό". Υπολογίζουν, έτσι, ότι θα αποφύγουν να λογοδοτήσουν για τη συνενοχή τους, διατηρώντας όμως και τη συμφωνία τους για τις βασικές επιλογές και της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Οι περιστάσεις, λοιπόν, δε χωρούν μισόλογα και οι Ελληνες εργαζόμενοι θα κρίνουν τους πάντες, ανάλογα με τις καθαρές απαντήσεις που θα δώσουν στα κρίσιμα ερωτήματα: "Ναι", ή "όχι" στο δημοψήφισμα, όπου οι Ελληνες πολίτες θα πουν τη γνώμη τους για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις συμπληρώσεις του Αμστερνταμ; "Ναι", ή "όχι" στη Συνθήκη;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ