ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι

Αποφασισμένη η Μόσχα να υλοποιήσει την παραγγελία της κυπριακής κυβέρνησης για τους πυραύλους

Καθώς με την επίσκεψη του Τ. Μίλερ, σήμερα στην Αθήνα, η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για το Κυπριακό πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα, η Μόσχα εμφανίστηκε στο προσκήνιο, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Λευκωσίας να εξοπλιστεί, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό, την παρουσία της- και το ενδιαφέροντης - για την περιοχή. Το ρωσικό ενδιαφέρον, ασφαλώς αποτελεί μια ακόμη παράμετρο στην πολύπλοκη κυπριακή υπόθεση, ωστόσο, όλα δείχνουν πως τα "χαρτιά" είναι σημαδεμένα, αφού η Ουάσιγκτον πιέζει ασφυκτικά για τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων και οι Ευρωπαίοι"απειλούν", πως αν δεν επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι δυνατό να προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το δυσμενές αυτό σκηνικό, εκμεταλλεύεται η Αγκυρα συντηρώντας τους υψηλούς τόνους. "Κανένας δεν πρέπει ν' αναμένει από την Τουρκία ότι θα παρακολουθήσει, σαν απλός θεατής, τους υπέρμετρους εξοπλισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς".

Το δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ και συμπλήρωσε πως "η νότια Κύπρος καθίσταται απειλή για την ασφάλεια, όχι μόνο της Βόρειας Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας", για να καταλήξει με την προειδοποίηση ότι η χώρα του θα πάρει όλα τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ι. Τζεμ, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση επισήμανε πως "η ένταξη του ελληνικού τμήματος της Νότιας Κύπρου θα δημιουργήσει μία σχέση Κύπρου - ΕΕ, που θα καταπατά τις διεθνείς συνθήκες, γιατί σύμφωνα με τις συνθήκες του 1960, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει μέλος σε έναν διεθνή οργανισμό, όπου συμμετέχουν ταυτόχρονα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα. Δεύτερον η ΕΕ το καταστρατηγεί αυτό και αρχίζει τη διαδικασία ένταξης, πράγμα που είναι μεγάλο λάθος. Κι είναι λάθος και από τη σκοπιά των ανθρώπων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, που η ΕΕ δε λαμβάνει υπόψη της.

Τον απόλυτο τόνο των απόψεων της Αγκυρας, φαίνεται πως κατανοούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς υπογραμμίζουν πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι δύσκολη υπόθεση πριν την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος. Την "εκλαϊκευση" αυτής της άποψης έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η Ρώμη, καθώς, παρά το θόρυβο που έχουν δημιουργήσει, σε Αθήνα και Λευκωσία, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λ. Ντίνι, η ιταλική διπλωματία δε σκοπεύει να αναδιπλωθεί, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση Ντίνι και του Κύπριου ομολόγου του Γ. Κασουλίδη:

"Σχετικά με τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου, ο υπουργός Ντίνι υπογράμμισε πως η Ιταλία βλέπει ευνοϊκά την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα κριτήρια που θεσπίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, και πως ένα κίνητρο για το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ίδια η προοπτική της ένταξης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Με άλλα λόγια, δηλαδή, πρώτα "λύση" και μετά "ένταξη". Η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου καταλήγει με τη σαφή αντίθεση της Ιταλίας στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου: "Εκ μέρους της Ιταλίας επισημάνθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάγκη αποφυγής πρωτοβουλιών ακόμη και στον τομέα της ασφάλειας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την αναζήτηση μιας λύσης".

Ρωσική "αντίδραση"

Η Μόσχα απέρριψε χτες τις τουρκικές αιτιάσεις για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο, με δήλωση του Σεργκέι Γιαστριζέμπσκι εκπροσώπου του Προέδρου Γιέλτσιν, που είναι ενδεικτική της αυξανόμενης δυσφορίας του Κρεμλίνου για την τουρκική πολιτική στο θέμα.

Ο κ. Γιαστριζέμπσκι δήλωσε ότι οι πύραυλοι δε θα εγκατασταθούν, αν αποχωρήσουν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Λευκωσίας να τους προμηθευτεί και τόνισε τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα του όπλου.

Η δήλωση αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, αφού προέρχεται από την προεδρία, περιλαμβάνει τον όρο της τουρκικής αποχώρησης, έναντι του συνήθους της αποστρατιωτικοποίησης και έγινε λίγες μόνο ώρες πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν στη Μόσχα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Τιουγκάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βίκτορ Πασαβαλιούκ. Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, ο Τούρκος αξιωματούχος σκοπεύει να θέσει το ζήτημα ακριβώς των S-300.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε πορεία συρρίκνωσης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας, με αφορμή την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση την ΠΥΡΚΑΛ

Την πορεία συρρίκνωσης της ΠΥΡΚΑΛ και συνολικά της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θίγουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης. "Η συνεχιζόμενη, τονίζεται στην Ερώτηση, κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχει φέρει σε οριακό σημείο τη βασική μονάδα παραγωγής πυρομαχικών της χώρας μας, την ΠΥΡΚΑΛ.

Η καθυστέρηση δεδουλευμένων στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, ο προσανατολισμός της νέας διοίκησης, να αντικαταστήσει μέρος της παραγωγής με εισαγωγές, οι εντολές του υπουργού Εθνικής Αμυνας προς τη διοίκηση της εταιρίας να συντάξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με αυστηρά ιδιωτικά κριτήρια, οι δηλώσεις του ότι υπάρχουν αντιπαραγωγικά τμήματα και υπεράριθμοι εργαζόμενοι και ο σχεδιασμός για την απόλυση πάνω από 500 εργαζομένων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τις προθέσεις και την τακτική καταστροφής που ακολουθείται σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η επιχείρηση υπολειτουργεί στο 40% των παραγωγικών δυνάμεων και σύμφωνα με πληροφορίες ο άμεσος στόχος είναι το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελευσίνας, καθώς επίσης και το κλείσιμο των εμπορικών τμημάτων και η ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου στο Λαύριο".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας:

Ποιες είναι οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής στο πόρισμά της συνολικά για την αμυντική βιομηχανία;

Με ποιους συγκεκριμένους σχεδιασμούς θα ενισχυθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της ΠΥΡΚΑΛ σε βάρος των ολοένα και περισσότερο αυξανομένων εισαγωγών;

Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα εργοστάσια Ελευσίνας και Λαυρίου;

Για ποιους λόγους καθυστέρησε η καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού;

Πρόκειται, όντως, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων από την ΠΥΡΚΑΛ;".

Πλασιέ της μαστούρας

Οταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ζητά δημοσίως να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες, τότε γιατί κι ένας νομάρχης - που ανήκει στο κυβερνητικό κόμμα - να μη διαφημίσει την πραμάτεια του νομού του;

Μάλιστα, χτες, ο νομάρχης Ηλείας επανήλθε και - επικαλούμενος την ιατρική του ιδιότητα - βάλθηκε να μας πείσει για το πόσο ακίνδυνο είναι να καπνίζει χασίς κάποιος, ο οποίος είναι "ολοκληρωμένη προσωπικότητα".

Ορέ μπράβο επιστημοσύνη μιας "ολοκληρωμένης προσωπικότητας", όταν είναι διαπιστωμένο, εμπειρικά, πως όλοι οι ηρωινομανείς ξεκίνησαν από χασίσι! Οι οπαδοί των πάσης φύσεως καλλιεργειών ναρκωτικών υποστηρίζουν πως με τη νομιμοποίηση αποκόβουν τους δυστυχείς νέους απ' τα χέρια των εμπόρων.

Αυτό, όμως, το επιχείρημα - με διάφορες παραλλαγές - αποτελεί και τον πυρήνα της "ιδεολογίας" της μαστούρας: Οτι, δηλαδή, η χρήση των ναρκωτικών αποτελεί μια απλή εμπορική πράξη, η οποία μπορεί να αποφέρει και έσοδα, αν φορολογηθεί.

Βέβαια, οι θιασώτες της χωρίς περιορισμούς χρήσης των ναρκωτικών αποκρύβουν με επιμέλεια το γεγονός ότι η τοξικομανία δεν είναι ένας απλός εθισμός και μια τυπική συναλλαγή, αλλά αποτελεί ολόκληρο τρόπο ζωής. Αποκρύβουν, επίσης, ότι βαδίζει χέρι - χέρι με τα πολύμορφα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει ένας νέος στη σημερινή κοινωνία και την αδυναμία του, να σταθεί αγωνιστικά απέναντί τους. Αδιέξοδα στη μόρφωση, στην εργασία, στον πολιτισμό και σ' όλες τις σφαίρες της καθημερινής ζωής.

Και τι σύμπτωση: Οι ταγοί τούτης της χώρας, που με τις επιλογές τους στερούν απ' τους νέους όλα αυτά τα δικαιώματα, έρχονται και τους προσφέρουν το "δικαίωμα" να τη "βρίσκουν" ελεύθερα με το χασισάκι Ηλείας, που έχει πέραση στα μαγαζιά της Ολλανδίας.

Και τα παρουσιάζουν, μάλιστα, ως δείγματα της ανεξάρτητης προσωπικότητάς τους, του προοδευτισμού τους και τους ριζοσπαστισμού τους, όταν οι ίδιοι έχουν προσφέρει τον τράχηλό τους, ως υποζύγια στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία - και στα ναρκωτικά - προτάσσει τη διαχείριση του προβλήματος...

Η "ιδεολογία" της μαστούρας - τμήμα της κυρίαρχης σήμερα ιδεολογίας του άκρατου και άγριου ανταγωνισμού - βρίσκει τους πιο απίθανους υποστηρικτές: Από τους πιο συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ - όπως ο Μίλτον Φρίντμαν - τους ξεπεσμένους επαναστάτες του Γαλλικού Μάη - όπως ο Κοντ Μπεντίτ - και φτάνει μέχρι τους εγχώριους υπουργούς και τους ξεφτισμένους "αριστερούς" - όπως η Μ. Δαμανάκη.

Οι "ιδεολόγοι" της μαστούρας - στην ουσία, πλασιέ των ναρκωτικών - επιχειρούν τη νομιμοποίηση του περιθωρίου, εκεί δηλαδή που οδηγούνται οι χρήστες των ναρκωτικών, αφού όλη τους η ζωή αρχίζει και τελειώνει στο κυνηγητό της ουσίας.

Και δεν το κάνουν αυτό από συμπάθεια και συμπόνια για τους νέους, όπως διακηρύσσουν στα λόγια. Το κάνουν για να στηρίξουν την πεμπτουσία του συστήματος, το οποίο υπηρετούν με κάθε ιδεολόγημα. Αυτό ακριβώς το σύστημα, που έχει απαλλοτριώσει την πλειονότητα των δικαιωμάτων των νέων.

Η "ιδεολογία" της μαστούρας πλασάρεται, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αφήνει σχεδόν αβοήθητες τις θεραπευτικές κοινότητες, ενώ αφήνει στο έλεος της τύχης τους τοξικομανείς που είναι άστεγοι.

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι πρωτίστως πολιτικός αγώνας, με την έννοια ότι στρέφεται κατά των αιτίων που γεννούν - και βοηθούν - την εγκατάσταση της τοξικομανίας ως τρόπου ζωής.

Κι ένα βήμα προβολής αυτού του αγώνα είναι το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", της μόνης πολιτικής οργάνωσης, που δεν "παραμυθιάζεται" από προσφορές τεχνητών παραδείσων.

Απολογούνται στους ιμπεριαλιστές

Οι εξελίξεις σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, ο ρόλος της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ειδικότερα η διεκδίκηση ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Καυκάσου, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών του Θ. Πάγκαλου με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Δ. Αποστολάκη.Η συνάντηση, που εντάσσεται στις περιοδικές συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας με στόχο το συντονισμό τους, πέρα των άλλων, είχε και χαρακτήρα εξωραϊσμού των σχέσεων των δύο υπουργείων.

Σχετικά με την αμερικανική "δυσαρέσκεια" από τη συχνή χρησιμοποίηση του όρου "casus belli" στην περιοχή, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δικαιολόγησε την ελληνική θέση λέγοντας πως "και βεβαίως όταν διατυπώνονται θέσεις οι οποίες περιέχουν μηνύματα περί ανατροπής του status quo στην περιοχή, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, λογικό είναι η Ελλάδα να μη σιωπά".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ