Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι

Αποφασισμένη η Μόσχα να υλοποιήσει την παραγγελία της κυπριακής κυβέρνησης για τους πυραύλους

Καθώς με την επίσκεψη του Τ. Μίλερ, σήμερα στην Αθήνα, η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για το Κυπριακό πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα, η Μόσχα εμφανίστηκε στο προσκήνιο, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Λευκωσίας να εξοπλιστεί, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό, την παρουσία της- και το ενδιαφέροντης - για την περιοχή. Το ρωσικό ενδιαφέρον, ασφαλώς αποτελεί μια ακόμη παράμετρο στην πολύπλοκη κυπριακή υπόθεση, ωστόσο, όλα δείχνουν πως τα "χαρτιά" είναι σημαδεμένα, αφού η Ουάσιγκτον πιέζει ασφυκτικά για τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων και οι Ευρωπαίοι"απειλούν", πως αν δεν επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι δυνατό να προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το δυσμενές αυτό σκηνικό, εκμεταλλεύεται η Αγκυρα συντηρώντας τους υψηλούς τόνους. "Κανένας δεν πρέπει ν' αναμένει από την Τουρκία ότι θα παρακολουθήσει, σαν απλός θεατής, τους υπέρμετρους εξοπλισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς".

Το δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ και συμπλήρωσε πως "η νότια Κύπρος καθίσταται απειλή για την ασφάλεια, όχι μόνο της Βόρειας Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας", για να καταλήξει με την προειδοποίηση ότι η χώρα του θα πάρει όλα τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ι. Τζεμ, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση επισήμανε πως "η ένταξη του ελληνικού τμήματος της Νότιας Κύπρου θα δημιουργήσει μία σχέση Κύπρου - ΕΕ, που θα καταπατά τις διεθνείς συνθήκες, γιατί σύμφωνα με τις συνθήκες του 1960, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει μέλος σε έναν διεθνή οργανισμό, όπου συμμετέχουν ταυτόχρονα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα. Δεύτερον η ΕΕ το καταστρατηγεί αυτό και αρχίζει τη διαδικασία ένταξης, πράγμα που είναι μεγάλο λάθος. Κι είναι λάθος και από τη σκοπιά των ανθρώπων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, που η ΕΕ δε λαμβάνει υπόψη της.

Τον απόλυτο τόνο των απόψεων της Αγκυρας, φαίνεται πως κατανοούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς υπογραμμίζουν πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι δύσκολη υπόθεση πριν την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος. Την "εκλαϊκευση" αυτής της άποψης έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η Ρώμη, καθώς, παρά το θόρυβο που έχουν δημιουργήσει, σε Αθήνα και Λευκωσία, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λ. Ντίνι, η ιταλική διπλωματία δε σκοπεύει να αναδιπλωθεί, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση Ντίνι και του Κύπριου ομολόγου του Γ. Κασουλίδη:

"Σχετικά με τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου, ο υπουργός Ντίνι υπογράμμισε πως η Ιταλία βλέπει ευνοϊκά την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα κριτήρια που θεσπίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, και πως ένα κίνητρο για το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ίδια η προοπτική της ένταξης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Με άλλα λόγια, δηλαδή, πρώτα "λύση" και μετά "ένταξη". Η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου καταλήγει με τη σαφή αντίθεση της Ιταλίας στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου: "Εκ μέρους της Ιταλίας επισημάνθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάγκη αποφυγής πρωτοβουλιών ακόμη και στον τομέα της ασφάλειας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την αναζήτηση μιας λύσης".

Ρωσική "αντίδραση"

Η Μόσχα απέρριψε χτες τις τουρκικές αιτιάσεις για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο, με δήλωση του Σεργκέι Γιαστριζέμπσκι εκπροσώπου του Προέδρου Γιέλτσιν, που είναι ενδεικτική της αυξανόμενης δυσφορίας του Κρεμλίνου για την τουρκική πολιτική στο θέμα.

Ο κ. Γιαστριζέμπσκι δήλωσε ότι οι πύραυλοι δε θα εγκατασταθούν, αν αποχωρήσουν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Λευκωσίας να τους προμηθευτεί και τόνισε τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα του όπλου.

Η δήλωση αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, αφού προέρχεται από την προεδρία, περιλαμβάνει τον όρο της τουρκικής αποχώρησης, έναντι του συνήθους της αποστρατιωτικοποίησης και έγινε λίγες μόνο ώρες πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν στη Μόσχα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Τιουγκάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βίκτορ Πασαβαλιούκ. Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, ο Τούρκος αξιωματούχος σκοπεύει να θέσει το ζήτημα ακριβώς των S-300.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ