Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "νέα τάξη" και στα... φιστίκια

Η Κομισιόν απαγόρευσε την εισαγωγή φιστικιών από το Ιράν επειδή εντοπίστηκε τοξική ουσία. Το Ιράν διαμαρτύρεται και καταγγέλλει ότι η απαγόρευση εξυπηρετεί μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα

H Αλφατοξίνη ή τα αμερικανικά συμφέροντα επέβαλαν την απαγόρευση της εισαγωγής φιστικιών από το Ιράν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως τις 15 Δεκέμβρη;Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποφάσισε την απαγόρευση, ισχυρίζεται ότι στην Ολλανδία βρέθηκαν υψηλά ποσοστά Αλφατοξίνης Β1, ως και 70%, σε φιστίκια που προέρχονταν από το Ιράν. Η Αλφατοξίνη Β1 είναι ουσία τοξική και υπάρχουν φόβοι ότι ευθύνεται για τον καρκίνο των γενετικών κυττάρων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ιράν κατηγορεί την Κομισιόν ότι αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών ιρανικών φιστικιών επειδή δέχτηκε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η απαγόρευση προέρχεται από την Αμερική και όχι από τους Ευρωπαίους, γιατί θέλουν να μας αντικαταστήσουν στην παγκόσμια αγορά φιστικιού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε τις εισαγωγές χωρίς να κάνει τα κατάλληλα τεστ", δήλωσε ο Μοχάμαντ Χασάν Σαμς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ξηρών καρπών και φρούτων, στην Τεχεράνη.

Το πιθανότερο είναι ότι και οι δυο πλευρές έχουν δίκαιο, μόνο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι, αξιοποιώντας ένα γεγονός μικρής έκτασης και χωρίς να διαπιστώσει τις πραγματικές του διαστάσεις, προχώρησε σε ένα μέτρο που θίγει καίρια την οικονομία του Ιράν και ευνοεί ιδιαίτερα τα αμερικανικά συμφέροντα.

Τα φιστίκια είναι το τρίτο εξαγωγικό προϊόν του Ιράν μετά το πετρέλαιο και τα χαλιά. Υπολογίζεται ότι τον περασμένο χρόνο η αξία των εξαγωγών φιστικιών ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη η χαμηλή τιμή των ιρανικών φιστικιών είναι ελκυστική για τις ξένες αγορές έναντι των φιστικιών από τις ΗΠΑ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, μετά τις αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεγάλων οικονομικών εφημερίδων η απαγόρευση θα έχει σαν συνέπεια τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των φιστικιών, αλλά και τη μεταστροφή των εισαγωγέων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, λόγω των καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή φιστικιών στο Ιράν, για το 1997, δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 90 τόνους (το 1996 ήταν 125.000 τόνοι), ενώ στις ΗΠΑ θα φθάσει τους 170.000 τόνους (εκεί το 1996 ήταν 100.000 τόνοι).

Πάντως ο ιρανικός εξαγωγικός σύνδεσμος προτίθεται να στείλει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εξαγωγές φιστικιών είναι ασφαλείς και σκοπεύει επίσης να πάρει μέτρα κατά των Ιρανών επιχειρηματιών που ευθύνονται για τα τοξικά φιστίκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ