Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόβλημα δημοκρατίας

Η στημένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ο αποκλεισμός των "μη φιλικών" της ΜΜΕ από την "επικοινωνιακή" παράσταση που έστησε η κυβέρνηση σε εθνικό δίκτυο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Συνιστά ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα τής, τουλάχιστον, "προβληματικής" συμπεριφοράς της κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Σημίτη προς τον Τύπο.

Στον ένα χρόνο μετά τις εκλογές του περσινού Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση έχει δώσει επαρκή δείγματα ότι δεν της είναι αρκετή η προκλητική στήριξη που της παρέχουν τα - ελεγχόμενα από τα αφεντικά της και από την ίδια - ΜΜΕ. Εχει αποδείξει ότι η επιλογή της να επιβάλει τη δικτατορία του "εκσυγχρονισμού" στον τομέα της ενημέρωσης, δε φείδεται ακόμα και μεθόδων απροσχημάτιστης "φίμωσης" των μη αρεστών φωνών.

Η κυβέρνηση κινούμενη στο παραπάνω πλαίσιο, έχει στο ενεργητικό της, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Ο πρωθυπουργός έχει παραχωρήσει μία και μόνη τηλεοπτική συνέντευξη και αυτή "προκάτ", με προεπιλογή συγκεκριμένων ΜΜΕ (ας σημειωθεί ότι οι "εκλεκτοί" ερωτώντες που επιλέχθηκαν να τον συνεντευξιάσουν, "λιβανίζουν" αμετροεπώς τον Σημίτη από το συγκρότημα Λαμπράκη)
  • Τούτη η κυβέρνηση συνέδεσε πολύ νωρίς το όνομά της με κατάρτιση "μαύρων λιστών" δημοσιογράφων, όπου και καταχωνιάστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι "ανεπιθύμητοι" λειτουργοί του Τύπου
  • Φτάσαμε στο σημείο υπουργοί να πρωτοστατούν σε διώξεις δημοσιογράφων του "Ελεύθερου Τύπου" με την κατηγορία της "κατασκοπίας" (!), επειδή δεν τους άρεσαν αυτά που έφεραν στο φως της δημοσιότητας
  • Γίναμε μάρτυρες ανοιχτών απειλών του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του "Ρ" και παρακλήσεων του Ε. Γιαννόπουλου προς τους εισαγγελείς να παρεμβούν κατά των δημοσιογράφων που στάθηκαν στο πλευρό των αγροτών!
  • Τα σχόλια στις στήλες διαφόρων εφημερίδων για ανοιχτές επεμβάσεις και απειλές συνεργατών του πρωθυπουργού κατά συντακτών των εν λόγω εφημερίδων ("Εθνος", "Καθημερινή", "Αυγή" κλπ.) έχει καταγραφεί ως ένα ακόμα κυβερνητικό άγος.

Μετά από όλα αυτά, το να πρωτοστατεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε στημένες συνεντεύξεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου αποκλείστηκε το σύνολο των αντιπολιτευτικών ΜΜΕ, αλλά παραχωρήθηκε 4 (!) φορές ο λόγος στο συγκρότημα Λαμπράκη, είναι μια... φυσιολογική, ολισθηρή εξέλιξη.

***

Η απροσχημάτιστη καταρράκωση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων στο χώρο της ενημέρωσης, δεν είναι το μοναδικό πεδίο όπου "μεγαλουργεί" ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας αυταρχικής συμπεριφοράς που αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Τούτη η κυβέρνηση γίνεται ο σημαιοφόρος της ποινικοποίησης του δημόσιου βίου:

  • Εχει μετατρέψει ολόκληρη τη Θεσσαλία σε ένα μισαλλόδοξο αγροτοδικείο, στοιβάζοντας στο εδώλιο χιλιάδες ξωμάχους.
  • Αποτίναξε κάθε κοινοβουλευτικό φύλλο συκής ανασύροντας στο προσκήνιο χουντικούς νόμους (!) για την απαγόρευση των λαϊκών συγκεντρώσεων.
  • Ψήφισε νόμο - λαιμητόμο κατά των απεργών, που στέλνονται για ένα χρόνο (!) στη φυλακή, εφόσον "δε συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις".
  • Επί των ημερών της συλλαμβάνονται, δικάζονται και καταδικάζονται πολίτες επειδή εκφράζουν τη διαφωνία τους με την ανάληψη της Ολυμπιάδας!
  • Προχώρησε στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της "κύρωσης" της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία της Βουλής!
  • Καταστρατήγησε το Σύνταγμα υπερψηφίζοντας την κατάργηση της δωρεάν παιδείας και επιτρέποντας την επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια.
  • Κραδαίνει το μαστίγιο του "Καποδίστρια" κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επαίρεται για την τακτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"
  • Επιδίδεται σε μια "φασιστικού" τύπου προπαγάνδιση της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός διατάζει την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα της πείνας που συνάδουν με το "μονόδρομο" της ΟΝΕ.

***

Ολα τα παραπάνω είναι ενταγμένα στον ευρύτερο αντιδραστικό κατάλογο μιας κυβέρνησης που έχει αυτοαναγορευτεί ως η κυβέρνηση του "κοινωνικού φραγγελίου"... Ως η κυβέρνηση που πρωτοστατεί σε "πεμπτοφαλαγγίτικες" μεθόδους, σε δολιοφθορές τρακτέρ και σε κηρύγματα "κοινωνικού εμφυλίου" (!) για να περάσει την πολιτική της. Που για να καταφέρει να υλοποιήσει τις αντιδραστικές εμμονές της έχει απόλυτη ανάγκη από τον "νόμο της σιωπής".

Ολα τα παραπάνω δηλώνουν το σαφές πρόβλημα που έχει προκύψει στον τόπο ως συνεπακόλουθο μιας στυγνής ταξικής επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής και στο πολιτικοκοινωνικό εποικοδόμημα. Πρόκειται για το πρόβλημα δημοκρατίας - ακόμα και με το αστικό της περιεχόμενο - που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουν, χωρίς να περιμένουν πρώτα να το υποστούν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ