ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ
Υπό τη σκιά της κρίσης στο Κόσσοβο

Στασιμότητα στα ελληνοτουρκικά

ΑΤΤΑΛΕΙΑ. - (Του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΗΛΑΚΑ)

Η σκιά της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο βάρυνε την ατμόσφαιρα της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου των ηγετών των Βαλκανικών κρατών που πραγματοποιείται στην Αττάλεια.

Το Κόσσοβο, λοιπόν, αποτέλεσε χτες το αντικείμενο έντονης και σκληρής διπλωματικής διαβούλευσης, καθώς οι ηγέτες αναζητούσαν τις διατυπώσεις που θα γίνονταν ομόφωνα αποδεκτές στο κείμενο "συμπερασμάτων" της διάσκεψης. Βέβαια, η διαβούλευση, όπως αποδείχτηκε, γινόταν ενώ η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στο Βελιγράδι και τις ουσιαστικές επαφές που πραγματοποιούσαν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και ο Ρ. Χόλμπρουκ.

Ο κ. Σημίτης ήταν αισιόδοξος για το κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Η "ελληνική πρωτοβουλία είχε θετική απήχηση και αποτελέσματα", είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η συνάντηση βοήθησε στο να προωθηθεί η συνεργασία και η κατανόηση. Ο κ. Σημίτης δεν έκρυψε ότι υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και ανέφερε τα προβλήματα στην Αλβανία και το Κόσσοβο, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στην Κρήτη προσφέρει το πλαίσιο για τη θετική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες πολιτικής λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και επανέλαβε ότι η συνάντηση της Αττάλειας δημιούργησε "ευνοϊκό κλίμα" προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα υπάρξει κοινή τοποθέτηση της διάσκεψης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις λεπτομέρειες της οποίας επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός αργά χτες το βράδυ, τα "νέα" από το Βελιγράδι δημιούργησαν την εντύπωση πως το κλίμα γίνεται ευνοϊκό για μια λύση ώστε να μην χρειαστεί εμπόλεμη δράση.

Δεν "κινήθηκαν" τα ελληνοτουρκικά

Καθώς οι διαβουλεύσεις για το μείζον θέμα, που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή γίνονταν "αλλού" και με "πρωταγωνιστή" τον Ρ. Χόλμπρουκ, ήταν φυσικό τα υπόλοιπα "φλέγοντα" ζητήματα να περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Τα ελληνοτουρκικά, για παράδειγμα, αυτή τη φορά δεν "κινήθηκαν" και στη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους.

"Φιλική και χρήσιμη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη συνάντηση με τον Μεσούτ Γιλμάζ. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι επανέλαβε στον Τούρκο πρωθυπουργό τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε, όπως είπε ο κ. Σημίτης, τη γνωστή τουρκική θέση για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι εξήγησε στην τουρκική πλευρά πως η στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση "απαιτεί να αναγνωρίσει η Αγκυρα κάποτε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου".

Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι καλό, αλλά αναφέρθηκαν στη διαδικασία που συνεχίζεται στο ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του ότι πέραν της διαδικασίας του ΝΑΤΟ, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διαδικασία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιληφθούν τυχόν άλλων θεμάτων που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ωστόσο ότι η Ελλάδα θεωρεί πως το μόνο θέμα που εκκρεμεί να συζητηθεί είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.


Κανένας εφησυχασμός

Αναντίρρητα, υπήρξαν ελπιδοφόρα τα μηνύματα καταδίκης και αποδοκιμασίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, που έστειλαν με ξεκάθαρο τρόπο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Αναμφίβολα, οι κομμουνιστές, όλες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω από τους συνδυασμούς της αγωνιστικής Συμπαράταξης, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την αναγνώριση της αγωνιστικής προσφοράς τους, από την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των λαϊκών μαζών, από την άνοδο της απήχησής τους.

Ομως, η μάχη δεν τελείωσε. Μπροστά μας είναι ακόμα ο κρίσιμος δεύτερος γύρος, που θα σφραγίσει και θα επεκτείνει τη σημαντική επιτυχία της πρώτης Κυριακής. Οι εργαζόμενοι έστειλαν στο δεύτερο γύρο δεκάδες υποψηφίους, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, διαδηλώνοντας με αυτόν το σαφή τρόπο τη θέλησή τους να έχουν δήμαρχο ή νομάρχη αγωνιστή. Θέλουν, δηλαδή, στο πλάι τους αιρετούς εκπροσώπους, στους οποίους θα μπορούν να στηρίξουν τις ελπίδες και τα όνειρά τους, να είναι αποκούμπι στις καθημερινές μάχες που δίνουν για καλύτερες μέρες, να κάνουν την αυτοδιοίκηση μετερίζια αγώνα και δημιουργίας, απέναντι στην άθλια κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τα λαϊκά συμφέροντα και οι αγωνιστικές συμμαχίες, στις οποίες συμμετέχουν και οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπισή τους. Ακόμα, δε θα σπεύσουν, όπως κάνουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, να μεταφέρουν τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής στις πλάτες τους, ούτε να μετατρέψουν τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, θα αντισταθούν με κάθε τρόπο και θα πρωτοστατήσουν στους λαϊκούς αγώνες για την αποτροπή και ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών επιλογών.

Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να ολοκληρωθεί η επιτυχία του πρώτου γύρου με την εκλογή δημάρχων αγωνιστών. Οσο περισσότεροι αναδειχτούν τόσο καλύτερα για τους δημότες. Εύκολα μπορεί να καταλάβουν ότι θα είναι σοβαρά διαφορετική η κατάσταση, αν υπάρχουν αρκετοί δήμαρχοι πραγματικοί αντάρτες, οι οποίοι θα συγκροτούν τη "δύναμη πυρός" που δε θα μπορεί να αγνοεί η κυβέρνηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Αντίθετα, αν υπερισχύσουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι ή όσοι έχουν την ίδια με αυτούς στάση, τότε και η κυβέρνηση θα "σηκώσει κεφάλι", αφού θα σπεύσει "να διασκεδάσει τις εντυπώσεις" και να ερμηνεύσει το μήνυμα των εκλογών με βολικό τρόπο για αυτή και κυρίως ως "πράσινο φως" για τη συνέχισή της.

Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται να αγγίξει έστω τις γραμμές μας. Καμία κούραση δεν μπορεί να σταθεί ικανή να πτοήσει τον αγώνα μας και να μειώσει την προσφορά του καθένα μας. Κανείς δεν περισσεύει ούτε μπορεί να παρακολουθεί ως θεατής την κρίσιμη μάχη των επόμενων ωρών. Ολες οι δυνάμεις χρειάζεται να συνεχίσουν να βρίσκονται "επί ποδός πολέμου". Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν δίπλα μας αρκετοί αγωνιστές που η πολύτιμη προσφορά και η αξία τους αποδείχτηκε μέχρι σήμερα. Φλέγονται από πάθος για προσφορά και νίκη τη δεύτερη Κυριακή και το μόνο που απομένει είναι να μπουν "διατεταγμένα" και άμεσα στη μάχη.

Η εμπειρία οργάνωσης της μάχης από τον πρώτο γύρο μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στο άνοιγμα σε ακόμα πλατύτερες μάζες, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη της Κυριακής. Στο χέρι μας είναι. Ας μη διστάζουμε ούτε για μια στιγμή.


Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα "σύγκλισης"

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά σκληρότερη λιτότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(Του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Γάλλος Ιβ ντε Σιλγκί, προανήγγειλαν χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), του Λουξεμβούργου, τις νέες προβλέψεις, της αναμενόμενης για την 28η Οκτώβρη, "οικονομικής έκθεσης" για μειωμένη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 1999, και μόνο ο Γ. Παπαντωνίου δέσμευσε τη χώρα μονομερώς σε τριετές "πρόγραμμα σύγκλισης" (1998 - 2001) που προβλέπει εντυπωσιακούς και εξωπραγματικούς ρυθμούς αύξησης του "εθνικού" ΑΕΠ.

Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν το "πρόγραμμα σύγκλισης" της Αθήνας, αρκούμενοι να χαρακτηρίσουν ως "υπερβολικά φιλόδοξους" τους στόχους της.

Η κυβέρνηση αυτο - δεσμεύεται για αυξήσεις του ΑΕΠ "+3,7%" (1999), "+3,9%"(2000), και "+4,5%" (2001) (!!!) ως "βάση" για την πραγματοποίηση του"προγράμματος σύγκλισης".

Οι συγκρατημένες χτεσινές δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου, προσπάθησαν να προκαταλάβουν χωρίς να πανικοβάλουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Κομισιόν είχε προβλέψει τον περασμένο Απρίλη μια αύξηση "3,2% για τις έντεκα χώρες της ζώνης ΕΥΡΩ το 1999, και 3,0% για τις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Αλλά με δεδομένη την παρατεταμένη παγκόσμια κρίση, η Κομισιόν ανακοινώνει ενόψει της "φθινοπωρινής" οικονομικής έκθεσης ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης "ελαφρά μειωμένων".Ετσι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται για αυξήσεις του ΑΕΠ "+3,7%" για το 1999, η Κομισιόν ανακοινώνει επίσημα ότι θα υπάρξει αύξηση "χαμηλότερη" και από το προβλεφθέν +3,0%. Ο αρμόδιος επίτροπος αναγνώρισε την "επιβράδυνση του εμπορίου και της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα θίξει τις εξαγωγές" παρ' όλη την "ανάπτυξη εντός του 1999", έστω και με "ελαφρά επιδιόρθωση προς τα κάτω των προβλέψεων". Η Κομισιόν στηρίζει την "αισιοδοξία" της στο γεγονός ότι "με το ενιαίο νόμισμα για τη ζώνη ΕΥΡΩ το 60% του εμπορίου γίνεται εσωτερικό, μειώνοντας αισθητά τις επιπτώσεις των εξωτερικών κρίσεων". Κάτι τέτοιο δεν αφορά βέβαια την Ελλάδα που δε συμμετέχει στη ζώνη ΕΥΡΩ. Τι απομένει από τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού "προγράμματος σύγκλισης"; Το ΕΚΟΦΙΝ αναλαμβάνει κατά λέξη τη γνωμοδότηση της Κομισιόν, και δεν έχει κανένα λόγο να διαφωνεί με τις μονομερείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ήδη από την 14/3/1998, με την υποτίμηση της δραχμής, για "συγκράτηση των μισθών και δημοσιονομική πειθαρχία".Το ΕΚΟΦΙΝ "σημειώνει με ικανοποίηση" ότι ο "πρωταρχικός" στόχος της κυβέρνησης είναι η επανένταξη στην ΟΝΕ και βέβαια, δε δεσμεύεται σε κανένα χρονοδιάγραμμα.

Σ' αυτή τη φάση, πάντως, το ΕΚΟΦΙΝ δίνει ιδιαίτερη σημασία ("καθοριστική") για τη μείωση "σε διαρκή βάση" του πληθωρισμού αποκλειστικά στις "μισθολογικές εξελίξεις". Το Συμβούλιο αφού εκφράζει "ικανοποίηση για τη μισθολογική πολιτική της περιόδου 1998 - 1999" τονίζει "την ανάγκη να ενισχυθεί η μετριοπαθής μισθολογική πολιτική". Δεν μπορεί να υπάρξει εφαρμογή του Μάαστριχτ χωρίς άγρια εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Οσον αφορά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το ΕΚΟΦΙΝ τονίζει ότι "πρέπει να γίνει ευρύτερη χρήση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις". Και καταλήγει εκφράζοντας "ικανοποίηση για τις μονομερείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του γενικότερου δημόσιου τομέα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ