Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένας εφησυχασμός

Αναντίρρητα, υπήρξαν ελπιδοφόρα τα μηνύματα καταδίκης και αποδοκιμασίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, που έστειλαν με ξεκάθαρο τρόπο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Αναμφίβολα, οι κομμουνιστές, όλες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω από τους συνδυασμούς της αγωνιστικής Συμπαράταξης, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την αναγνώριση της αγωνιστικής προσφοράς τους, από την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των λαϊκών μαζών, από την άνοδο της απήχησής τους.

Ομως, η μάχη δεν τελείωσε. Μπροστά μας είναι ακόμα ο κρίσιμος δεύτερος γύρος, που θα σφραγίσει και θα επεκτείνει τη σημαντική επιτυχία της πρώτης Κυριακής. Οι εργαζόμενοι έστειλαν στο δεύτερο γύρο δεκάδες υποψηφίους, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, διαδηλώνοντας με αυτόν το σαφή τρόπο τη θέλησή τους να έχουν δήμαρχο ή νομάρχη αγωνιστή. Θέλουν, δηλαδή, στο πλάι τους αιρετούς εκπροσώπους, στους οποίους θα μπορούν να στηρίξουν τις ελπίδες και τα όνειρά τους, να είναι αποκούμπι στις καθημερινές μάχες που δίνουν για καλύτερες μέρες, να κάνουν την αυτοδιοίκηση μετερίζια αγώνα και δημιουργίας, απέναντι στην άθλια κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τα λαϊκά συμφέροντα και οι αγωνιστικές συμμαχίες, στις οποίες συμμετέχουν και οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπισή τους. Ακόμα, δε θα σπεύσουν, όπως κάνουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, να μεταφέρουν τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής στις πλάτες τους, ούτε να μετατρέψουν τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, θα αντισταθούν με κάθε τρόπο και θα πρωτοστατήσουν στους λαϊκούς αγώνες για την αποτροπή και ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών επιλογών.

Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να ολοκληρωθεί η επιτυχία του πρώτου γύρου με την εκλογή δημάρχων αγωνιστών. Οσο περισσότεροι αναδειχτούν τόσο καλύτερα για τους δημότες. Εύκολα μπορεί να καταλάβουν ότι θα είναι σοβαρά διαφορετική η κατάσταση, αν υπάρχουν αρκετοί δήμαρχοι πραγματικοί αντάρτες, οι οποίοι θα συγκροτούν τη "δύναμη πυρός" που δε θα μπορεί να αγνοεί η κυβέρνηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Αντίθετα, αν υπερισχύσουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι ή όσοι έχουν την ίδια με αυτούς στάση, τότε και η κυβέρνηση θα "σηκώσει κεφάλι", αφού θα σπεύσει "να διασκεδάσει τις εντυπώσεις" και να ερμηνεύσει το μήνυμα των εκλογών με βολικό τρόπο για αυτή και κυρίως ως "πράσινο φως" για τη συνέχισή της.

Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται να αγγίξει έστω τις γραμμές μας. Καμία κούραση δεν μπορεί να σταθεί ικανή να πτοήσει τον αγώνα μας και να μειώσει την προσφορά του καθένα μας. Κανείς δεν περισσεύει ούτε μπορεί να παρακολουθεί ως θεατής την κρίσιμη μάχη των επόμενων ωρών. Ολες οι δυνάμεις χρειάζεται να συνεχίσουν να βρίσκονται "επί ποδός πολέμου". Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν δίπλα μας αρκετοί αγωνιστές που η πολύτιμη προσφορά και η αξία τους αποδείχτηκε μέχρι σήμερα. Φλέγονται από πάθος για προσφορά και νίκη τη δεύτερη Κυριακή και το μόνο που απομένει είναι να μπουν "διατεταγμένα" και άμεσα στη μάχη.

Η εμπειρία οργάνωσης της μάχης από τον πρώτο γύρο μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στο άνοιγμα σε ακόμα πλατύτερες μάζες, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη της Κυριακής. Στο χέρι μας είναι. Ας μη διστάζουμε ούτε για μια στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ