Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ
Υπό τη σκιά της κρίσης στο Κόσσοβο

Στασιμότητα στα ελληνοτουρκικά

ΑΤΤΑΛΕΙΑ. - (Του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΗΛΑΚΑ)

Η σκιά της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο βάρυνε την ατμόσφαιρα της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου των ηγετών των Βαλκανικών κρατών που πραγματοποιείται στην Αττάλεια.

Το Κόσσοβο, λοιπόν, αποτέλεσε χτες το αντικείμενο έντονης και σκληρής διπλωματικής διαβούλευσης, καθώς οι ηγέτες αναζητούσαν τις διατυπώσεις που θα γίνονταν ομόφωνα αποδεκτές στο κείμενο "συμπερασμάτων" της διάσκεψης. Βέβαια, η διαβούλευση, όπως αποδείχτηκε, γινόταν ενώ η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στο Βελιγράδι και τις ουσιαστικές επαφές που πραγματοποιούσαν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και ο Ρ. Χόλμπρουκ.

Ο κ. Σημίτης ήταν αισιόδοξος για το κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Η "ελληνική πρωτοβουλία είχε θετική απήχηση και αποτελέσματα", είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η συνάντηση βοήθησε στο να προωθηθεί η συνεργασία και η κατανόηση. Ο κ. Σημίτης δεν έκρυψε ότι υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και ανέφερε τα προβλήματα στην Αλβανία και το Κόσσοβο, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στην Κρήτη προσφέρει το πλαίσιο για τη θετική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες πολιτικής λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και επανέλαβε ότι η συνάντηση της Αττάλειας δημιούργησε "ευνοϊκό κλίμα" προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα υπάρξει κοινή τοποθέτηση της διάσκεψης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τις λεπτομέρειες της οποίας επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός αργά χτες το βράδυ, τα "νέα" από το Βελιγράδι δημιούργησαν την εντύπωση πως το κλίμα γίνεται ευνοϊκό για μια λύση ώστε να μην χρειαστεί εμπόλεμη δράση.

Δεν "κινήθηκαν" τα ελληνοτουρκικά

Καθώς οι διαβουλεύσεις για το μείζον θέμα, που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή γίνονταν "αλλού" και με "πρωταγωνιστή" τον Ρ. Χόλμπρουκ, ήταν φυσικό τα υπόλοιπα "φλέγοντα" ζητήματα να περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Τα ελληνοτουρκικά, για παράδειγμα, αυτή τη φορά δεν "κινήθηκαν" και στη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους.

"Φιλική και χρήσιμη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη συνάντηση με τον Μεσούτ Γιλμάζ. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι επανέλαβε στον Τούρκο πρωθυπουργό τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε, όπως είπε ο κ. Σημίτης, τη γνωστή τουρκική θέση για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι εξήγησε στην τουρκική πλευρά πως η στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση "απαιτεί να αναγνωρίσει η Αγκυρα κάποτε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου".

Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι καλό, αλλά αναφέρθηκαν στη διαδικασία που συνεχίζεται στο ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του ότι πέραν της διαδικασίας του ΝΑΤΟ, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διαδικασία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιληφθούν τυχόν άλλων θεμάτων που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ωστόσο ότι η Ελλάδα θεωρεί πως το μόνο θέμα που εκκρεμεί να συζητηθεί είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ