ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χαμηλοί τόνοι» στις απειλές της Τουρκίας

Επιλέγει να διαφυλάξει το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποβαθμίζοντας συστηματικά την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Αγκυρα σε Αιγαίο και Κύπρο

«Ψύχραιμη» στάση απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας με τελευταίο «κρούσμα» τις απειλές για τα πετρέλαια της Κύπρου, κρατά η ελληνική κυβέρνηση, επιλέγοντας να διαφυλάξει το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνεχιζόμενη ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο, με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο, δεν επηρεάζει τη «στρατηγική» επιλογή της κυβέρνησης για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με γνώμονα πρώτα και κύρια τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει συστηματικά τις δηλώσεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες τις τελευταίες μέρες εξαγγέλθηκε η διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά του Αιγαίου και της Κύπρου, ενώ εκτοξεύθηκαν και απειλές κατά των εταιρειών που δήλωσαν την πρόθεσή τους να πάρουν μέρος στις διαδικασίες έκδοσης αδειών έρευνας από την Κυπριακή Δημοκρατία, για πετρέλαια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα ότι η Τουρκία είναι δήθεν απομονωμένη σ' αυτές τις κινήσεις της ωστόσο την ίδια στιγμή απέφυγε να δηλώσει αν η κυβέρνηση κατήγγειλε στον ΟΗΕ ή στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ) την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Είναι περιττό να επαναλαμβάνεται το απολύτως αυτονόητο», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Αγκυρας για τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Λίβανο και Αίγυπτο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε ότι «τα ανεξάρτητα κράτη έχουν το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα να συνάπτουν διακρατικές συμφωνίες και να τις τιμούν», συμπληρώνοντας ότι «ο δρόμος της αμφισβήτησης αυτής της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου, είναι δρόμος μοναχικός και αντίθετος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές αρχές».

Δίνοντας το στίγμα της στάσης της κυβέρνησης συνολικά για τις τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει προβληματισμός, αλλά όχι ανησυχία». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπλήρωσε ότι «ο στόχος πάντοτε είναι η βελτίωση των σχέσεων, προστατεύοντας πάντοτε τα συμφέροντα της χώρας».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας που επιβεβαίωσε επίσημα τη διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο, ο Γ. Κουμουτσάκος περιορίστηκε να σχολιάσει πως «είναι μία δήλωση πρόθεσης και αξιολογείται ως τέτοια».

Πάντως το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Κύπρο θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 21 Φλεβάρη. Ο Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «η επικοινωνία και η συνεργασία με την κυπριακή ηγεσία είναι συνεχής και περιλαμβάνει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους συνομιλητές».

Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι «η Τουρκία με τις αντιδράσεις της στο θέμα των ερευνών για πετρέλαια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, εκτίθεται διεθνώς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για απειλή της ειρήνης στην περιοχή και τόνισε ότι την αποκλειστικότητα της διαταραχής της ειρήνης φέρει αποκλειστικά η Τουρκία.

Κομισιόν: Πρώτα η ενταξιακή πορεία

Στο θέμα των πετρελαίων της Κύπρου παρέμβηκε χτες η Κομισιόν αναγνωρίζοντας μεν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ταυτόχρονα την κάλεσε «να δείξει αυτοσυγκράτηση» ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη «σταθερή πρόοδο» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αναζήτησης πετρελαίου ανοιχτά της Κύπρου. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία και επανέλαβε την έκκληση για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια.

Η εκπρόσωπος του Ο. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι η πρόοδος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία αποτελεί κλειδί για την ενταξιακή διαδικασία χαιρετίζοντας τη σταθερή πρόοδο που παρουσιάζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον προηγούμενο Δεκέμβρη.


ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Απολογισμός της βαλκανικής περιοδείας

Θετική αποτίμηση της βαλκανικής περιοδείας του έκανε ο Καρολος Παπούλιας, ολοκληρώνοντας χτες τις επίσημες επισκέψεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Βασικός στόχος της περιοδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η υποστήριξη της επιχειρηματικής διείσδυσης στις αγορές των δύο γειτονικών χωρών και γι' αυτό συνοδευόταν από δεκάδες επιχειρηματίες που έχουν «επενδυμένα» συμφέροντα.

Ο Κ. Παπούλιας, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, χαρακτήρισε «πολύ πετυχημένο» το ταξίδι του αυτό, αλλά και «επιβεβλημένο» από την ένταξη στην ΕΕ των δύο χωρών που επισκέφθηκε, καθώς και από το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με αυτές.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στην καθαρά πολιτική ατζέντα των επαφών του με πολιτικές ηγεσίες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σύμπτωση απόψεων και σύγκλιση σε μεγάλα θέματα». Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσόβου, ο Κ.Παπούλιας, αφού επισήμανε την αυξημένη ευαισθησία των βαλκανικών χωρών στο θέμα - «εμείς οι Βαλκάνιοι που ζούμε σε αυτήν την περιοχή, που ξέρουμε τις δυσκολίες και είχαμε ζήσει στο παρελθόν πολλές αναταραχές», όπως είπε - τόνισε ότι «θέλουμε μια λύση ισορροπημένη, που να βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη Χάρτα του ΟΗΕ» και συνεπώς «δεν είναι ανάγκη να βιαστούμε», καθώς «πρέπει να πετύχουμε αυτήν την ισορροπημένη, σταθερή και μόνιμη λύση». Αυτή τη φορά απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στη μη αλλαγή των συνόρων όπως είχε κάνει σε συνέντευξή του σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης πριν την έναρξη της περιοδείας του.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον Βούλγαρο και το Ρουμάνο ομόλογό του ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ο όγκος των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών να διπλασιαστεί. Αυτός ο στόχος, είπε, είναι εφικτός. Ακόμη, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και των πολιτιστικών σχέσεων.

Νωρίτερα χτες το πρωί χαιρέτισε το πρωί τις εργασίες ενός ακόμα επιχειρηματικού φόρουμ, αυτή τη φορά του ελληνορουμανικού, ενώ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταρισεάνου. Ο Κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες ήταν ανάμεσα από τους πρώτους που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία πριν από 15 χρόνια, επειδή, όπως υποστήριξε, «πίστεψαν στις δυνατότητες του ρουμανικού λαού και αναζήτησαν ευκαιρίες συνεργασίας»...

Ανέφερε, ακόμη, ως σημαντικό το γεγονός ότι διακεκριμένοι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν δραστηριοποιηθεί στη Ρουμανία - βρίσκονταν άλλωστε στην προεδρική αποστολή στο Βουκουρέστι και προηγουμένως στη Σόφια - και αυτό, όπως τόνισε, «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εκτίμησης και της μεγάλης εμπιστοσύνης του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας»... Η Ελλάδα, με βάση το ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων στη Ρουμανία, κατατάσσεται, με πάνω από 3 δισ. ευρώ, μεταξύ των τριών πρώτων ξένων «επενδυτών» στη χώρα. Πρώτες και καλύτερες οι τράπεζες. Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 7 ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, με 270 υποκαταστήματα, παρέχουν εργασία σε 6.000 άτομα, σημείωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε τη «σημαντική» επίσης παρουσία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκτέλεση μεγάλων έργων στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ