Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Απολογισμός της βαλκανικής περιοδείας

Θετική αποτίμηση της βαλκανικής περιοδείας του έκανε ο Καρολος Παπούλιας, ολοκληρώνοντας χτες τις επίσημες επισκέψεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Βασικός στόχος της περιοδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η υποστήριξη της επιχειρηματικής διείσδυσης στις αγορές των δύο γειτονικών χωρών και γι' αυτό συνοδευόταν από δεκάδες επιχειρηματίες που έχουν «επενδυμένα» συμφέροντα.

Ο Κ. Παπούλιας, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, χαρακτήρισε «πολύ πετυχημένο» το ταξίδι του αυτό, αλλά και «επιβεβλημένο» από την ένταξη στην ΕΕ των δύο χωρών που επισκέφθηκε, καθώς και από το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με αυτές.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στην καθαρά πολιτική ατζέντα των επαφών του με πολιτικές ηγεσίες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σύμπτωση απόψεων και σύγκλιση σε μεγάλα θέματα». Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσόβου, ο Κ.Παπούλιας, αφού επισήμανε την αυξημένη ευαισθησία των βαλκανικών χωρών στο θέμα - «εμείς οι Βαλκάνιοι που ζούμε σε αυτήν την περιοχή, που ξέρουμε τις δυσκολίες και είχαμε ζήσει στο παρελθόν πολλές αναταραχές», όπως είπε - τόνισε ότι «θέλουμε μια λύση ισορροπημένη, που να βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη Χάρτα του ΟΗΕ» και συνεπώς «δεν είναι ανάγκη να βιαστούμε», καθώς «πρέπει να πετύχουμε αυτήν την ισορροπημένη, σταθερή και μόνιμη λύση». Αυτή τη φορά απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στη μη αλλαγή των συνόρων όπως είχε κάνει σε συνέντευξή του σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης πριν την έναρξη της περιοδείας του.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον Βούλγαρο και το Ρουμάνο ομόλογό του ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ο όγκος των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών να διπλασιαστεί. Αυτός ο στόχος, είπε, είναι εφικτός. Ακόμη, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και των πολιτιστικών σχέσεων.

Νωρίτερα χτες το πρωί χαιρέτισε το πρωί τις εργασίες ενός ακόμα επιχειρηματικού φόρουμ, αυτή τη φορά του ελληνορουμανικού, ενώ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταρισεάνου. Ο Κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες ήταν ανάμεσα από τους πρώτους που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία πριν από 15 χρόνια, επειδή, όπως υποστήριξε, «πίστεψαν στις δυνατότητες του ρουμανικού λαού και αναζήτησαν ευκαιρίες συνεργασίας»...

Ανέφερε, ακόμη, ως σημαντικό το γεγονός ότι διακεκριμένοι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν δραστηριοποιηθεί στη Ρουμανία - βρίσκονταν άλλωστε στην προεδρική αποστολή στο Βουκουρέστι και προηγουμένως στη Σόφια - και αυτό, όπως τόνισε, «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εκτίμησης και της μεγάλης εμπιστοσύνης του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας»... Η Ελλάδα, με βάση το ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων στη Ρουμανία, κατατάσσεται, με πάνω από 3 δισ. ευρώ, μεταξύ των τριών πρώτων ξένων «επενδυτών» στη χώρα. Πρώτες και καλύτερες οι τράπεζες. Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 7 ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, με 270 υποκαταστήματα, παρέχουν εργασία σε 6.000 άτομα, σημείωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε τη «σημαντική» επίσης παρουσία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκτέλεση μεγάλων έργων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ