Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Αντιλαϊκές οι κατευθύνσεις της συνταγματικής αναθεώρησης

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ την περασμένη Τετάρτη κατά τη συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της συνταγματικής αναθεώρησης κατήγγειλαν, με τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναθεώρηση «υπέρ ποιων και από ποιους;»... Το ερώτημα αυτό έθεσε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία στηλίτευσε τα υποτιθέμενα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά της επιχειρούμενης αναθεώρησης. Ρητορικά αναρωτήθηκε «είδατε πουθενά μέσα σε αυτή την αναθεώρηση, που παρουσιάζετε ως φιλολαϊκή, να κατοχυρώνει την απαγόρευση του λοκ - άουτ;», ρωτώντας: «μπορείτε να το κάνετε; Οχι, αφού είναι το Νο 1 άρθρο στο "Ευρωσύνταγμα" που το ψηφίζετε και τα δύο κόμματα». Συνέχισε θέτοντας το ζήτημα: «Είδατε κανένα μέτρο στην αναθεώρηση που να προάγει το συνδικαλισμό;». Αντίθετα, είπε, υπάρχουν διατάξεις που «ενισχύουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και «τις κάνετε συνταγματικώς κατοχυρωμένες», προκειμένου να γίνονται οι «βρώμικες δουλιές που δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Οσον αφορά το σεβασμό και τη λειτουργία του συνταγματικού θεσμού, η Λιάνα Κανέλλη είπε: «Δεν παραβιάστηκε το ελληνικό Σύνταγμα όταν πέρναγαν από την ελληνική επικράτεια τα στρατεύματα για να πάνε στη Γιουγκοσλαβία;», ρωτώντας επίσης «αν παραβιάζεται τώρα το παρόν Σύνταγμα που απαγορεύει να φέρουν Ελληνες πολίτες όπλα για οποιονδήποτε άλλο λόγο από την υπεράσπιση της πατρίδας, κι αυτό δε γίνεται ούτε στο Κόσσοβο ούτε στην Κανταχάρ».

Περιορισμοί που πνίγουν τα δημοκρατικά δικαιώματα

«Μέσα από το Σύνταγμα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τονίζοντας ότι «αυτό διαπνέει όλες τις διατάξεις». Αναρωτήθηκε «για ποια κοινωνική συνοχή που προωθείται από το Σύνταγμα κάνει λόγο η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση;». Οπως είπε, το Σύνταγμα υποτίθεται ότι προστατεύει την εργασία όμως ακολουθούνται πολιτικές που δημιουργούν ανεργία και οι άνεργοι χρησιμοποιούνται για να υπονομεύονται εργασιακά δικαιώματα. Επίσης τόνισε πως στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων «γίνονται σειρά αλλαγές σε πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις», αφού «και τα προσωπικά δεδομένα είναι στις κατευθύνσεις της ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να παταχτεί η τρομοκρατία». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ισότητα που υποτίθεται ότι κατοχυρώνεται μέσα από τις συνταγματικές διατάξεις. Οπως είπε, «ποια πολιτική ισότητας υπάρχει όταν στα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων προωθείται η κυρίαρχη πολιτική άποψη;». Ειδικά μάλιστα για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες τόνισε πως «η συνταγματική τους κατοχύρωση ήταν αποτέλεσμα σκληρών, αιματηρών αγώνων», όμως σήμερα «στην πράξη έχουν επιβληθεί τόσοι περιορισμοί, που πνίγουν τα δικαιώματα αυτά». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει απεργία που να μην βγαίνει παράνομη και καταχρηστική», ενώ «έχει χρησιμοποιηθεί και η επιστράτευση» και «στους δημόσιους υπαλλήλους δεν επιτρέπεται η πολιτική δραστηριότητα».

Προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Το υπάρχον Σύνταγμα είναι «βασικό στήριγμα του συστήματος, φτιαγμένο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και βέβαια διευκολύνει την ασυδοσία και την κυριαρχία της άρχουσας τάξης, σε βάρος της εργατικής τάξης», επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετικές προτάσεις.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Τάκης Τσιόγκας: «θέλουμε μια τροποποίηση του Συντάγματος που να ενισχύεται η λαϊκή κυριαρχία με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα κέντρα των αποφάσεων, που θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά, καθώς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με την ανεμπόδιστη διασφάλιση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και όχι να δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να κάνουν και αυτοί ανταπεργία». Επίσης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για ένα Σύνταγμα «που θα διασφαλίζει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας, για να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ κανένας Ελληνας πολίτης σε αυτά τα δύο κοινωνικά αγαθά, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, στους οποίους εσείς, με τους νόμους που ψηφίζετε, χρηματοδοτείτε τους επιχειρηματίες να αναπτύσσουν δραστηριότητες φτιάχνοντας ιδιωτικές κλινικές, φτιάχνοντας ιδιωτικά σχολεία». Οσον αφορά το δικαίωμα στην εργασία, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι απαιτείται ένα συνταγματικό κείμενο που «θα εξασφαλίζει εργασία για όλους και βέβαια δε θα βασανίζει τους εργαζόμενους στην ανεργία, όπως τους βασανίζει σήμερα σε όλο το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την ανεργία, την οποία την αναπαράγει το ίδιο το σύστημα».

Καμία κυβέρνηση δεν προστάτευσε το δάσος

Στο θέμα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως προμετωπίδα της συνταγματικής αναθεώρησης - δηλαδή τη θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου - στάθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Συνέδεσε το θέμα με τις προθέσεις της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση των δασών και του αιγιαλού. Οπως είπε «σήμερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η μοναδική εξουσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα έπρεπε να είναι η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, που δυστυχώς δεν είναι. Και μάλιστα, μιλάμε για προστασία όχι μόνο από τους ιδιώτες, αλλά και από το ίδιο το κράτος, το οποίο παρέκαμπτε νομικές διατάξεις και εμπορευματοποιούνταν το περιβάλλον με τις πράξεις αυτές. Η κυβέρνηση, επειδή έβρισκε προβλήματα, θέλει με το Συνταγματικό Δικαστήριο, ουσιαστικά, που θα είναι διορισμένο οπωσδήποτε και ως διορισμένο όργανο θα παίζει πάντοτε το ρόλο τον οποίο θα του αναθέτει κάθε φορά η κυβέρνηση, να παραμερίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό είναι προμελετημένο και μάλιστα από καιρό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος ότι «καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προστάτευσε το δάσος. Εάν, λοιπόν, θέλετε πραγματικά να προστατεύσετε το δάσος θα μπορούσατε να είχατε κάνει τις χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες, θα μπορούσατε να έχετε σχέδια πόλεων και οικισμών, να αποπερατώσετε το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Τότε σας διαβεβαιώ ότι κανένας, μα κανένας δε θα μπορούσε να γίνει παράνομος, γιατί όλα θα ήταν καταγεγραμμένα. Τι κάνετε όμως μέχρι σήμερα; Τίποτα επ' αυτού»...

Φορολογική ασυλία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Ενδεικτική της ταξικότητας του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά και της προτεινόμενης αναθεώρησης, είναι η διατήρηση του άρθρου 107 που προστατεύει τα κέρδη του κεφαλαίου και ιδιαίτερα τα εφοπλιστικά, επισήμανε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Οπως χαρακτηριστικά είπε, με το άρθρο 107 (το οποίο το ΚΚΕ ζήτησε να καταργηθεί), «η πριν από την 21η Απριλίου 1967 νομοθεσία με αυξημένη τυπική ισχύ για την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού, διατηρεί την αυξημένη τυπική ισχύ που είχε και εφαρμόζεται και στα κεφάλαια που θα εισάγονται στο εξής. Την ίδια ισχύ έχουν και οι διατάξεις των κεφαλαία α' και δ' του τμήματος α' του Ν. 2775 περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξη της Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεων συναφών θεμάτων. Ο αποικιακός νόμος, που ρυθμίζει το πώς θα πληρώνει και πώς θα φορολογείται το εφοπλιστικό κεφάλαιο, δίνει φορολογική ασυλία. Αυτός ο νόμος, βέβαια, είναι απαραβίαστος. Αυτό δεν αναθεωρείται». Οπως τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, με το άρθρο αυτό «αποτυπώνεται αυτό το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει - με βάση και τους δοσμένους συσχετισμούς - δηλαδή το ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα των προνομίων του κεφαλαίου και του πιο σκληρού πυρήνα του, του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Η Ελπίδα Παντελάκη αναφέρθηκε και στις συνταγματικές διατάξεις που παραμένουν και εμποδίζουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οπως είπε, «όλα αυτά τα συνταγματικά, τα νομικά έχουν ένα και μόνο κριτήριο, πώς αυτός ο κόσμος θα πεταχτεί έξω και πώς θα περάσει διαχρονικά το κύριο ζήτημα να αντικαθίσταται η σταθερή εργασία από τη μερική, το ευέλικτο εργατικό δυναμικό και τίποτε περισσότερο. Αυτό γίνεται με βάση τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συνθήκες, με βάση τους νόμους που φέρνετε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ