ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"S-300"
Και με τη "βούλα" στην Κρήτη

Υπεγράφη προχθές στη Μόσχα νέα συμφωνία, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση των πυραύλων "S - 300" στην Κρήτη.

Τη συμφωνία υπέγραψε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής και εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρίας "Ραζβαρουζένιε", που κατασκευάζει τους πυραύλους.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του γενικού διευθυντή εξοπλισμών της Ελλάδας, Γιάννη Σμπώκου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ολοκληρώθηκαν και οι διήμερες συνομιλίες του Γ. Χρυσοστομή στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Γ. Χρυσοστομής είχε χθες και ιδιαίτερη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στρατάρχη Σερκέεφ, με τον οποίο εξέτασε θέματα περαιτέρω στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας.

Ικανοποιημένη η Ολμπράιτ

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ,για την απόφαση της Κύπρου να μην αναπτυχθούν οι ρωσικοί πύραυλοι "S - 300" στο νησί, επισημαίνοντας ότι έτσι δημιουργούνται "νέες ευκαιρίες" για την επίλυση του Κυπριακού.

Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη,η κυρία Ολμπράιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τού μετέφερε πως "η γενναία απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην αναπτυχθούν οι πύραυλοι "S - 300" στην Κύπρο, ανοίγει νέες ευκαιρίες για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου".

"Επισήμανα ότι ο Πρόεδρος (Μπιλ Κλίντον) και εγώ, ενδιαφερόμαστε προσωπικά να βοηθήσουμε για την προώθηση" του Κυπριακού, δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

ΟΓ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η συνάντησή του με την κυρία Ολμπράιτ, ήταν "πολύ χρήσιμη". "Ο λαός της Κύπρου - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - έχουν το δικαίωμα να χαρούν την ελευθερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως και οποιοσδήποτε άλλος λαός στον κόσμο", πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Κίνημα αλληλεγγύης

Τώρα, μετά την κατά παραγγελία, από τους Αμερικανούς, εκτέλεση του εγκλήματος της παράδοσης του Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση, οι αυτουργοί, ως Φαρισαίοι, μιλούν για ανθρωπισμό. Τόσο πολύ ανθρωπισμό, που ξεχείλισε η έγνοια τους για την τύχη του. Και εύχονται, άκουσον - άκουσον μια δίκαιη δίκη. Είναι δε τόσα τα κροκοδείλια δάκρυα, που μοιάζουν σαν το δήμιο που λυπάται τα θύματά του, αλλά συνεχίζει να 'ναι δήμιος γιατί αυτή είναι η δουλιά του.

Αυτή είναι η εικόνα της πραγματικότητας, που η κυβέρνηση πασχίζει να αντιστρέψει, όχι γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι διενεργούσε το έγκλημα, αλλά γιατί οι αποκαλύψεις για τα τεκμήρια ήταν τέτοιες και τόσες, ώστε να προσπαθεί πλέον να μη βγουν κι άλλα στη φόρα.

Ο Κ. Σημίτης, και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί του, έκαναν ό,τι έκαναν. Αξίζουν την οργή του λαού όχι μόνο συναισθηματικά αλλά κυρίως πολιτικά. Πρέπει να καταδικαστούν με κάθε μέσο. Ο λαός μπορεί και πρέπει να βροντοφωνάξει: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ. Αλλά ο λαός μας έχει επίσης χρέος. Χρέος, πρώτ' απ' όλα απέναντι στο δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό. Και έχει και την πείρα και τη δύναμη για να σταθεί στο ύψος αυτού του χρέους. Γιατί στις δύσκολες και τραγικές στιγμές που πέρασε στην ιστορία του, η αλληλεγγύη άλλων λαών του 'δινε δύναμη, να σηκώσει πιο ψηλά το μπόι του απέναντι σε κάθε τυραννική καταπίεση. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στους ηγέτες του όταν δοκιμαζόντουσαν στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια, είχαν συμβολή στην πάλη για την απελευθέρωσή τους. Και το πρόβλημα με τον Οτσαλάν δεν είναι μια "δίκαιη δίκη". Για την πολιτική δράση και τους πολιτικούς, η μόνη δίκαιη δίκη είναι η ελεύθερη δοκιμασία τους στο λαό. Αλλά γι' αυτό πρέπει να 'ναι ελεύθεροι. Και ο Οτσαλάν πρέπει να απελευθερωθεί.

Ο λαός μας και η νεολαία μπορούν και πρέπει να ξεσηκώσουν κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης τόσο για την απελευθέρωση του Οτσαλάν, όσο και για τον ίδιο τον κουρδικό λαό. Πολύμορφο κίνημα, με κάθε πρόσφορο μέσο, σ' όλους τους χώρους που ζουν και δουλεύουν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου. Η πρώτη άμεση απάντηση των κομμουνιστών στη συγκέντρωση - διαδήλωση της Τρίτης, ήταν η αρχή. Τη σκυτάλη πήραν χτες, οι πολιτικές νεολαίες. Πλήθος τα ψηφίσματα από διάφορους μαζικούς και άλλους φορείς, αλλά απαιτείται και έμπρακτη δραστηριότητα. Για να εκφραστεί η ουσία και το περιεχόμενο της αλληλεγγύης, με την πολιτική αντιπαράθεση στη "νέα τάξη πραγμάτων". Ενάντια στη Συμφωνία Σένγκεν, για την υπεράσπιση του πολιτικού ασύλου και του δικαιώματος των προσφύγων, για να μπορέσει ο κουρδικός λαός να ζήσει λεύτερος στη γη του.

Μα τούτη η οργή του λαού που πρέπει να ξεσπάσει, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στους Αμερικανούς, ενάντια στην ΕΕ και στη διαβόητη ΚΕΠΠΑ, ενάντια σ' όλους όσοι τα υπερασπίζονται και τα προωθούν στην Ελλάδα. Την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στο Κοσσυφοπέδιο, που οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι στο Ιράκ, που η "νέα τάξη" επιβάλλεται χτυπώντας τους λαούς, η ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί της σύμμαχοι, αριστεροί και δεξιοί, πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της συμμετοχής ή της ανοχής τους στην προώθησή της. Με τον αγώνα του λαϊκού μετώπου που θα τους συντρίψει οριστικά.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Ενέκριναν τα νέα δεσμά

Με 246 ψήφους υπέρ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), 19 κατά (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ) και 9 "παρών" (ΣΥΝ) η Βουλή ενέκρινε τη Συνθήκη

Με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη "λευκή" των βουλευτών του ΣΥΝ υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Συνθήκη του Αμστερνταμ, με την οποία χαλκεύονται νέα δεσμά σε βάρος του ελληνικού λαού και μάλιστα χωρίς αυτός να ερωτηθεί. Τη Συνθήκη καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 274 βουλευτές. "Υπέρ" της συνθήκης ψήφισαν 246 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), "κατά" 19 βουλευτές (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ) και "παρών" 9 βουλευτές του ΣΥΝ.

Παρεμβαίνοντας αργά προχθές το βράδυ στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δήθεν με τη συνθήκη αυτή κατοχυρώνονται τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών είναι άλλο ένα τρικ της κυβέρνησης για να μπορέσει έτσι, ενόψει των εκλογών, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να εμφανίσει τη συνθήκη στα δικά της μέτρα.

"Μήπως δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τη συνθήκη του Μάαστριχτ μαζί με τον ΣΥΝ; Μήπως τα ίδια αποτελέσματα δε θα έχουμε και σήμερα όπως φάνηκε από τις ομιλίες των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως υπάρχει καμία διαφορά σήμερα ανάμεσα στα δύο κόμματα στο συντηρητικό αν θέλετε στη χώρα μας αλλά και της κεντροαριστεράς του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας; Αυτό γίνεται και σε όλες τις χώρες της ευρώπης καθώς σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις ψήφισαν, εισήγαγαν και στήριξαν τα δύο εκτρώματα απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στα περί εξασφάλισης της απασχόλησης μέσα από τη συνθήκη, τόνισε ότι δε γίνεται τίποτα πέρα από μία επιτροπή που δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης και θα εκφράζει απλώς ευχολόγια. Το δε πρόβλημα της ανεργίας αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα χωριστά και δε διατίθεται ούτε δραχμή από την ΕΕ. Μάλιστα, η κατεύθυνση που δίνεται είναι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να θεωρούνται όλοι απασχολήσιμοι, να μοιράζονται την ανεργία, να μοιράζονται το μεροκάματο, ενώ κατοχυρώνεται και το "λοκ άουτ".

Ο Ν. Γκατζής στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κοινωνικά δικαιώματα τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν κατοχυρώνονται, αλλά αντίθετα χτυπιούνται και καταληστεύονται, ενώ εξυπηρετείται η πλουτοκρατία. Ο βουλευτής έκανε αναφορά και στην προπαγάνδα για την ενίσχυση των νησιών μέσα από τη Συνθήκη και τόνισε:

"Είναι ένα ευχολόγιο γιατί αν κοιτάξει κανείς τη συμφωνία, θα δει ότι δεν ξεχωρίζει τα νησιά από τις λιγότερο αναπτυγμένες άλλες περιοχές, όπως είναι οι αγροτικές περιοχές και οι ορεινές υποβαθμισμένες. Εκεί όμως που ήθελε η ΕΕ, πράγματι, να στηρίξει νησιά και εδάφη στις μεγάλες υπερπόντιες χώρες, έδωσε πραγματικές ενισχύσεις και τις συμπεριλαμβάνει μέσα στη συμφωνία, όπως είναι οι χώρες που έχουν αυτά τα νησιά πχ η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, όπου γίνεται αναφορά και για τις Κανάριους νήσους και για τις Αζόρες και για τη Μαδέρα".

Καταλήγοντας απάντησε στους ισχυρισμούς ότι ο πολίτης είναι πιο κοντά στις αποφάσεις και ενημερώνεται λέγοντας: "Πόσο κοντά ήταν ο πολίτης στις δύο αυτές συμφωνίες; Πόσο ενημερώθηκε; Πόσο έγινε συζήτηση; Και αν ενημερώθηκε αυτό έγινε διαστρεβλωμένα και κατευθυνόμενα, όπως συμφέρει σήμερα την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ".

Η εκδρομή του ΚΜΕ

Η αναχώρηση για την 4ήμερη εκδρομή στην Εδεσσα - Νάουσα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών γίνεται σήμερα 19 Φλεβάρη στις 3.00 μμ από τη Χαλκοκονδύλη και Γ Σεπτεμβρίου γωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ