ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Τίποτε το ουσιαστικό δεν επιτεύχθηκε στο Ελσίνκι

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού σε χτεσινή γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι καταβλήθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, ώστε να επιτευχθεί κάτι το ουσιαστικό στο Ελσίνκι σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, σημειώνει πως «ίσως να μην υπήρχαν τα γνωστά αποτελέσματα στο Ελσίνκι, αν δε δεχόμαστε τόσο ασμένως και τελεσιγραφικά την έναρξη της διαδικασίας (των συνομιλιών) της 3ης Δεκεμβρίου».

Αναφέροντας πως επανέρχεται στο θέμα υπό το φως των προχθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κυπριανού διερωτάται πού θα οδηγήσουν, αν συνεχιστούν, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επισημαίνοντας πως δεν αναφέρεται στους ήδη προγραμματισθέντες επόμενους δύο γύρους.

Οσον αφορά «την προσυνεννόηση μεταξύ των κυρίων Κληρίδη και Σημίτη σε σχέση με τα "ανταλλάγματα" που θα εζητούντο για το καλό της Κύπρου από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως «είναι πλέον σαφές ότι και αν ακόμα ζητήθηκε κάτι αναφορικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δεν υπήρξε η αναγκαία πειστική διεκδίκηση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

«Αντίθετα», προσθέτει, «ακόμα και στα συμπεράσματα του Ελσίνκι βασική αναφορά σε σχέση με το Κυπριακό είναι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης και η ελπίδα ότι η διαδικασία αυτή θα επιτύχει».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρει ακόμη πως γι' αυτόν είναι πολύ καθαρό και θα πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το ότι «η προσπάθεια για εξασφάλιση "ανταλλαγμάτων" έγινε με στόχο την εξασφάλιση κάποιας διατύπωσης για την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ», αν και, όπως επισημαίνει, «και επί αυτού του σημείου δε βγαίνει από πουθενά το συμπέρασμα ότι πρόκειται για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία».

Τι ομοσπονδία τι συνομοσπονδία!

Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχουν μεγάλη σημασία οι «ετικέτες», όπως ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, αλλά οι εξουσίες τις οποίες θα ασκούν τα δύο κρατίδια και η κυβέρνηση την οποία θα συμφωνήσουν τα μέρη.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ χαρακτήρισε τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ρεαλιστική και είπε ότι αποτελεί την αρχή μιας σοβαρής και συνεχούς προσπάθειας, σημειώνοντας πως η πρώτη φάση ήταν πολύ χρήσιμη και παραγωγική.

Είπε, επίσης, ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι είναι μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, τονίζοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία ταξιδεύουν προς τον ίδιο προορισμό. Αναφορικά με τις τουρκικές απαιτήσεις για χωριστό κράτος, είπε ότι «στο τέλος της ημέρας» θα υπάρχει μια Κύπρος στα Ηνωμένα Εθνη, ως ένα κράτος. Κληθείς να σχολιάσει τις αδιάλλακτες δημόσιες θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος να κριθούν άτομα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και επισήμανε ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί με δημόσιες δηλώσεις.

Σεναριολογία και διλήμματα

Λοιπόν, πότε θα γίνουν οι εκλογές; Τον Απρίλη - Μάη, τον Ιούνη ή το Σεπτέμβρη; Πότε ο Κ. Σημίτης θα αποφασίσει ότι τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για το κόμμα του και θα «αιφνιδιάσει» με προσφυγή στις κάλπες; Αυτά είναι τα... αγωνιώδη ερωτήματα με τα οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να κάνουν Χριστούγεννα και να βασανίζονται από αυτά για να μην απολαύσουν το «πλούσιο» γιορτινό τραπέζι, να μη σκέφτονται την ανεργία... Κι όμως, επιχειρούν στα σοβαρά με την αχαλίνωτη σεναριολογία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών να δημιουργήσουν «μεγάλο πολιτικό θέμα», αντάξιο της προεδρολογίας με την οποία βομβάρδιζαν επί μήνες την «κοινή γνώμη».

Ε είναι ολοφάνερο ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι να καθορίσουν εκείνοι πρώτοι το πότε είναι κατάλληλος ο χρόνος και να ακολουθήσει και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος, κατά τ' άλλα, «μοιράζει την τράπουλα». Τα κριτήρια με τα οποία ήδη προσδιορίζουν την καταλληλότητα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών είναι σαφή, το εξής ένα: Η προεκλογική περίοδος να μην έχει καμία σοβαρή παρενέργεια στις αντιλαϊκές επιλογές που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή σχεδιάζονται για την επόμενη χρονιά. Οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα αν οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτη, τον Απρίλη ή το Σεπτέμβρη. Τους αρκεί η εγγύηση των πολιτικών υπαλλήλων τους ότι θα προχωρήσει απρόσκοπτα η αντιλαϊκή επίθεση, που στην επόμενη φάση περνά μέσα από το περιβόητο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κλπ). Εκκρεμεί βέβαια και η «διευθέτηση» των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, στα πλαίσια που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ και η «νέα τάξη».

Από την πλευρά τους όμως, οι ηγεσίες των κομμάτων του δικομματισμού έχουν τα δικά τους προβλήματα, που συνδέονται με τη μόνιμη ανησυχία τους πώς θα καταφέρουν να εγκλωβίσουν και παραπλανήσουν τις λαϊκές μάζες. Στην κυβέρνηση ακούγονται ήδη έντονες οι φωνές, κυρίως των υπουργών των οικονομικών επιτελείων, που ομολογούν ανοιχτά ότι το προεκλογικό πακέτο που εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης, λίγο πριν τη ΔΕΘ, είναι το μέγιστο που μπορούν να δώσουν για να υφαρπάξουν την ψήφο των λαϊκών μαζών. Οχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν άλλα ψίχουλα για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη (βλέπε ΟΝΕ)να αρχίσουν να «μαζεύουν», να πετσοκόβουν τις κοινωνικές δαπάνες κλπ. Αυτά θα τα κάνουν με μεγαλύτερη άνεση αν έχουν προηγηθεί «νικηφόρες» εκλογές...

Ηειρωνεία είναι ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θα πάνε με σημαία τους στις εκλογές την ένταξη στην ΟΝΕ αλλά και τη μετά ΟΝΕ εποχή. Εδώ ακριβώς είναι το βασικό πρόβλημα, εδώ αναδεικνύονται οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές και μπαίνουν τα αληθινά διλήμματα. Οι εργαζόμενοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα έχουν καταλάβει από την πείρα τους ότι όσο προχωρά η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των πολυεθνικών, τόσο πιο πολύ θα χειροτερεύει η κατάστασή τους, θα κτυπιούνται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους και θα μπαίνουν στο «γύψο» στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες τους. Ανεξάρτητα λοιπόν από το χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές, εκείνο που μετράει για τα συμφέροντά τους είναι να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η οργάνωση των αγώνων και η αντίσταση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται. Στις εκλογές δεν - πρέπει - να έχουν κανένα ενδοιασμό ή δίλημμα: Δαγκωτό ΚΚΕ.

Ενίσχυση ζητά η «Δημοκρατική Μέριμνα»

Εκκληση για συμβολή στην οικονομική της εξόρμηση απευθύνει σε όλους η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες - λόγω γιορτών - ανάγκες των ανθρώπων που περιθάλπει, στην πλειοψηφία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης - έχοντας απομείνει παντελώς αβοήθητοι από την πολιτεία, παρά την τεράστια προσφορά τους στην πατρίδα - προσφέροντάς τους μικρά μηνιαία οικονομικά βοηθήματα και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας» τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει χρόνια ο τόπος μας, κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την εκπλήρωση της αποστολής μας». Ωστόσο, σημειώνει πως δε θα αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στη μοίρα τους, παρά τις δυσκολίες και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στην έκκλησή της. Τέλος, εύχεται σε όλους καλές γιορτές και ενημερώνει ότι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, τηλ. 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ